2018’in en iyi 20 yabancı müzik klibi

Animasyonlar, büyük prodüksiyonlar, vurucu fikirler ve şarkıyla bütünleşen nefis görsel eşlikçiler… 2018 yılı, birçok müzik yayınına göre video kliplerin altın çağı olarak tanımlanıyor. 20 videoluk 2018 müzik klibi seçkimizde birçok farklı tür ve estetiğe rastlamak mümkün. Albüm listemizde olduğu gibi, “mesajın” yine ön plana çıktığı bir liste daha.

20- The Japanese House – Lilo
Yön: David East

Bir ayrılık hikâyesini konu eden “Lilo” için, Marina Abramovich ve Ulay’ın Çin Seddi yürüyüşünü akıllara getiren bir klip. The Japanese House mahlasını kullanan Amber Brain’in gerçek hayattaki eski sevgilisiyle birlikte yürek burkan sahnelerle karşımıza çıktığı klip, ayrılığın ağırlığını eksiksiz şekilde yansıtıyor. Yanan araba metaforu, karışık zamanlarda bile dayanışmayı tasvir ediyor.

19- Melody’s Echo Chamber – Breahte In, Breathe Out
Yön: Dr D Foothead

2018’de müzik videolarında animasyon hâkimiyetinin gittikçe genişlediğine tanık olduk. Melody’s Echo Chamber’ın retro animasyon dokunuşlarıyla farklı evrenlere davet eden klibi, aynı zamanda albümün diğer klipleriyle devam eden hikâyenin de başlangıcı.

18- St. Vincent – Fast Slow Disco
Yön: Zev Deans

Işıklar, cazibe, terler içinde vücutlar, dans pisti ve St. Vincent. “Fast Slow Disco”, New York’taki bir gay kulübünün diskosunda hayat buluyor.

17- Kikagaku Moyo – Nazo Nazo
Yön: Elliot Arndt

Sürrealite ve nostaljinin nefis bir kesişimindeyiz. Japon grup Kikagaku Moyo’nun nefis albümü Masana Temples’ın ilk klibi, “Nazo Nazo”nun ferah bir akıcılıkla ve anlamlandırması güç ama her biri birer görsel şölen sahne, ortam ve karakterlerle hazırlanmış bir eşlikçi.

16- The Carters – Apeshit
Yön: Ricky Saiz

Mevzubahis Jay Z ve Beyonce olunca ihtişamlı bir klip beklentisi içine girmek normal. Fakat ikilinin “Apeshit” şarkısının görsel eşlikçisi, “ihtişamlı”dan çok daha fazlası. İkili Louvre Müzesi’nde ve “başardıklarına inanamıyorlar”. Toplumsal geçmişe, tarihin karanlıklarına ve çok daha fazlasına dokunan, koreografisinden kurgusuna her şeyiyle göz kamaştıran bir klip ve 2018 popunun en radikal beyanlarından biri.

15- MGMT – Me and Michael
Yön: Joey Frank, Randy Lee Maitland

“Me and Michael”, aslında Filipinli grup Truefaith’in bir parçasının MGMT yorumu. Şarkı için yayınlanan eğlenceli klipte de bu detay “fantastik” bir şekilde vurgulanıyor. İnternet çağı estetiğini sahiplenen klip, sahip olduğu ev yapımı hissiyle gönülleri kazandı.

14- A Place To Bury Strangers – Execution
Yön: Evan Fellers

Animasyon dünyasının dehlizlerine A Place To Bury Strangers’ın tam gaz şarkısıyla, büyük bir kovalamaca eşliğinde dalıyoruz. Klibi birkaç kez izledikten sonra etrafınızdaki bazı sonik oluşumların varlığını fark edebileceğinizi de peşinen söyleyelim.

13- Blood Orange – Charcoal Baby
Yön: Crack Stevens

Aslen bir moda fotoğrafçısı olan Crack Stevens’ın ilk video klibi. Aile kavramının biyolojiyle sınırlanamayacağının ve ailenin seçilebileceğinin peşine düşen şarkıda ikiye bölünmüş ekranda farklı aile toplaşmalarını izliyoruz.

12- Janelle Monáe feat. Grimes – “PYNK”
Yön: Emma Westenberg

2018’in feminist marşlarından olan “PYNK”te, Janelle Monáe ve arkadaşları vajina görünümlü pantalonlarıyla pembe rengin iadesini istiyor.

11- Prince – Mary Don’t You Weep
Yön: Salomon Ligthelm

Prince’in aktivist faaliyetleri ve söylemlerinden hareketle ortaya çıkan kan dondurucu “Mary Don’t You Weep” klibi, Amerika’da silah şiddetine kurban giden gençler anısına çekilmiş. Sanatçının aslen 1983’te hazırladığı fakat ölümünden sonra keşfedilerek geçtiğimiz sene yayınlanan Piano & A Microphone 1983 kaydında yer alan bu cover, Prince’in kariyeri boyunca verdiği mesajların, günümüze uzanan güçlü etkisini gözler önüne seriyor. Spike Lee’nin son filmi BlacKkKlansman’da da kullanılan şarkının, filmden görüntülerin eşlik ettiği bir başka klibi daha var.

10- IDLES – Danny Nedelko
Yön: IDLES

IDLES üyelerinin Ukrayna göçmeni arkadaşları Danny Nedelko’yla tanışın. İngiltere’deki başka göçmenlerle birlikte poz verip Bob Dylan’ın 1965 tarihli “Subterranean Homesick Blues”unun parodisini yapan Nedelko’yla tanışmak bir zevk.

9- Kali Uchis ft. Tyler the Creator and Bootsy Collins – After The Storm
Yön: Nadia Lee Cohen

Klipte şarkıya konuk olan Tyler the Creator tohumdan yetişen bir çiçek çocuk, Bootsy Collins ise bir market ürünü maskotu olarak karşımızda. İngiliz yönetmen ilham kaynakları arasında Hitchcock’dan “The Birds”, Lynch’ten “Blue Velvet”, Korine’den “Gummo”, Waters’dan “Pink Flamingos” ve Kubrick’ten “The Shining”i sıralıyor.

8- Father John Misty – Date Night
Yön: Chad VanGaalen

Dergi ekibinin favori animasyon sanatçılarından ve aynı zamanda müzisyen de olan Chad VanGaalen’in fantastik dünyasına bu kez Father John Misty dalıyor. Sanatçının diğer çalışmalarından da aşina olduğumuz gibi sıra dışı mekânlar, hayal ürünü yaratıklar ve türlü garipliklerle dolu klipte, Father John Misty’yi kanatlı bir piyanonun üzerinde kokteylini yudumlarken görmek mümkün.

7- Vince Staples – FUN!
Yön: Calmatic

Google Earth ve “Street view” özelliği hayatımıza girdiği zaman dünyanın farklı uçlarındaki mahalleleri oturduğumuz yerden ziyaret etmeye başlamıştık. Bu klipte de deneysel hip hop sahnesinin dikkat çeken isimlerinden Vince Staples’ın Long Beach’teki mahallesinde yaşananları “korunaklı” ekranlarımızın arkasına saklanmış bir şekilde geziyoruz. Videonun kapanış sekansını merak etmiyor musunuz?

6- LCD Soundsystem – oh baby
Yön: Rian Johnson

Star Wars yönetmeni Rian Johnson’dan klişe tabirle “film gibi” bir klip. Sissy Spacek ve David Strathairn ikilisinin müthiş oyunculuğu ve olay örgüsündeki beklenmedik değişimlerle, hem bir aşk hem de sade bir bilim kurgu hikâyesi.

5- De Staat – KITTY KITTY
Yön: Wouter Stoter

Hollandalı grup De Staat’ın klipleriyle henüz tanışmamışsanız, bir an önce eski albümlerinden yayınladıkları harika videolara bakın. Grubun 2019 çıkışlı albümü Bubble Gum’ın ilk teklisi için çekilen klip, basit bir fikri gerilim dozu yüksek bir prodüksiyonla uyguluyor. Amansız bir kapışma için kemerlerinizi bağlayın, nefesinizi tutun ve “oynat”a basın.

4- Childish Gambino – This Is America
Yön: Hiro Murai

Senenin en çok konuşulan klibi. Öyle ki her sahnesinden çıkarılan onlarca farklı okuma ve detay, çarpıcı alt metinler ve olağanüstü kurgusuyla birlikte harikalar yaratan Donald Glover ve Hiro Murai ikilisinden insanı olduğu yere mıhlayan bir çalışma. Klibin hakkını verelim ama şarkının 2016’da yayınlanan Jase Harley şarkısı “American Pharoah”la olan ‘abartılı’ benzerliğine de bir parantez açalım.

3- Tierra Whack – Whack World
Yön: Tierra Whack

Tierra Whack’in bir görsel albüm olarak kurguladığı Whack World’ün klibi, 15 dakikalık albümü tamamlayan kısa şarkıların her biri için farklı türlerde ve atmosferlerde çekilmiş kısalardan oluşuyor. Ortaya çıkan sonucun kendinizi epey tuhaf hissettireceğine emin olabilirsiniz.

2- YACHT – Hard World
Yön: Mike Hollingsworth

Eğlenceli, yüksek enerjili ve hayvan haklarını sahiplenen bu YACHT şarkısı için BoJack Horseman yaratıcılarından Hollingsworth’un uygun gördüğü klip, Los Angeles’taki bir ayak kliniğinin bir süredir çokça konuşulan “mutlu ayak” ve “mutsuz ayak” tabelalarına gönderme yapıyor.

1- Flasher – Material
Yön: Nick Roney

Bilgisayarınızın ayarlarıyla oynamayın, internetiniz de muhtemelen sorunsuz bağlanıyor, merak etmeyin. Flasher’ın “Material” klibi, internette video izleme alışkanlıklarını ve Youtube’un bir video çöplüğüne dönüşmesini zeki bir şekilde işliyor. Klibin fikri ve uygulanış biçiminin şarkıyı geri plana ittiğini de kabul edelim.