A’dan Z’ye: Leonard Cohen

Albümleri, kitapları, ilham kaynakları, dostlukları ve kendine has yaşantısıyla; Leonard Cohen…

Yazı: Cem Kayıran, Busen Dostgül – İllüstrasyon: Deniz Pasha

Birçok efsanevi sanatçının aramızdan ayrıldığı bir yıl olarak hafızalarda yer edecek olan 2016’nın sonlarına yaklaşırken, tüm zamanların en kendine has müzisyen ve şairlerinden biri olan Leonard Cohen de hayatını kaybetti. On dördüncü ve son stüdyo albümü You Want It Darker’ın yayınlanmasından iki hafta kadar sonra, 7 Kasım günü 82 yaşında hayata veda eden Leonard Cohen ve ilginç detaylarla dolu kariyerini A’dan Z’ye masaya yatırıyoruz.

andyportre_web

Andy Warhol

Pop kültürüne yön veren sanatçıların başında gelen Andy Warhol ve Leonard Cohen’in (bir arkadaşlık olarak bile tanımlanamayacak) ilişkilerine dair birçok farklı efsane var. 1960’lı yıllarda şiirleriyle yeteri kadar para kazanamadığı düşüncesiyle kendisine yeni ufuklar edinmek için Amerika’ya giden ve burada da Warhol’un ünlü mekânı Factory’de sıklıkla vakit geçiren Cohen’in, burada izlediği bir Nico konserinin müzikal yaklaşımının oluşmasında büyük rol oynadığı anlatılıyor. Bunu anlatan isim de Andy Warhol’un kendisi. Söz konusu olaydan yıllar önce Toronto’daki sergisi için Kanada’da bulunan Warhol’un burada bir arkadaşının hediye ettiği Leonard Cohen imzalı bir şiir kitabına hayran olduğu da biliniyor. Nico ve Lou Reed’le Factory yıllarında yakınlık kurmuş olan Leonard Cohen’in Andy Warhol’un sahnesinde çok belirgin bir şekilde var olduğunu göremesek de Warhol, Kanadalı müzisyenle ilgili spekülatif açıklamalar yapmaktan çekinmemişti.

Bill Bottrell

1980’lerin başlarından bu yana Michael Jackson, Madonna, Electric Light Orchestra ve Tom Petty başta olmak üzere sayısız müzisyenle birlikte kaydettiği albümlerle tanınan prodüktör, besteci ve müzisyen Bill Bottrell, bu yıl Leonard Cohen’in son albümünde karşımıza çıktı. Cohen’in on dördüncü stüdyo albümü olan You Want It Darker’da bu kez prodüktör kimliğini bir kenara bırakıp gitarıyla karşımızda olan Bottrell, albümdeki dokuz şarkıya da katkıda bulundu. Bu arada Bill Bottrell ve efsanevi müzisyen, bir önceki albüm Popular Problems’ın miks aşamasında da birlikte çalışmıştı. Bottrell ile ilgili bir diğer ilginç bir detay ise Michael Jackson’ın “Black or White” parçasının sonlarındaki rap vokalleri seslendiren kişi olması!

CIV/n                              

1954 yılında, Leonard Cohen’in şiirlerini ilk kez yayınlayan dergi olan CIV/n, kısa bir süreliğine yayın hayatını sürdüren Montreal merkezli bir edebiyat dergisiydi. Derginin mart ayında yayınlanan sayısında Cohen’in şiir üzerine eğitim aldığı Irving Layton ve Louis Dudek’in şiirleri de bulunuyordu. 1955 yılında yayınlanan yedinci sayısıyla birlikte sona eren CIV/n, sonradan edebiyat dünyasının önemli figürleri arasında bulunan Gael Turnbull, Robert Currie ve Cid Corman’ın erken dönem çalışmalarına da sayfalarında yer vermişti.

Death of A Ladies’ Man

1960’lar ve 1970’lerin müzik dâhilerinden biri olarak anılan Phil Spector’ın şahsına münhasır yöntemleri ile kaydedilen 1977 çıkışlı Death of a Ladies’ Man, Leonard Cohen’in önceki kayıtlarından farklılık gösteren, folk öğelerden ve müzisyenin minimal yaklaşımlarından uzaklaşan bir albüm. Müzisyenin hayranları ve eleştirmenler tarafından “garip bir albüm” olarak yorumlanan Death of a Ladies’ Man’de Cohen’e eşlik eden elliye yakın müzisyen ve vokalist bulunuyordu. Albüm kayıt sürecinde prodüktör Phil Spector’ın ricasıyla stüdyoya ansızın davet edilen ve “Don’t Go Home With Your Hard-on” parçasına vokalleri ile eşlik eden isimler ise Bob Dylan ve Allen Ginsberg olmuştu.

Everybody Knows

1988 yılında yayınlanan I’m Your Man’de yer alan “Everybody Knows”, Cohen’in kariyeri boyunca sık sık bir araya geldiği müzisyen, besteci ve prodüktör Sharon Robinson’la birlikte yazdığı ilk parça. Bir röportajında, şarkının Cohen’in yazdığı sözlerle protest bir kimliğe sahip olduğuna dikkat çeken Robinson, müzikal olarak da yenilikçi ve daha yoğun duygulara yönelmek istediklerinden ötürü vurucu ve sert bir düzenlemeye gittiklerini belirtmişti. Sharon Robinson’ın 2008 yılında yayınladığı ilk solo albümünde de yer bulan parçayı yorumlayan diğer isimlere baktığımızda, Rufus Wainwright, Peter Mulvey ve Dayna Kurtz ile karşılaşıyoruz.

Flowers for Hitler

Müzisyen kimliğinin yanı sıra edebiyat alanındaki üretimleriyle de tanınan Cohen, düz yazı ve şiir üretimlerini çeşitli kitaplarda toplamıştı. Cohen, 1964’te yayımlanan Flowers for Hitler  isimli kitabında, önceki iki kitabının aksine tüm şiirlerine başlıklar vermiş; kitabın önsözü için de İtalyan yazar Primo Levi’den esinlenmişti. Kitabın ismini mevcut gündemle ironi yapmak adına Flowers for Hitler koyan müzisyen, kendisiyle ilgili “romantik” algısını bu kitap ile kırmış ve çeşitli başarısızlıklara odaklandığı üretimlerine yer vermişti. Yüzden fazla yazı ve şiirin yer aldığı kitapta Leonard Cohen’in göndermeler yaptığı isimler arasında Kraliçe Victoria, İskoç şair Alexander Trocchi ve Rus politikacı Aleksandr Kerensky de bulunuyor.

God Abandons Antony

Leonard Cohen’in onuncu stüdyo albümü olan Ten New Songs albümünde yer alan “Alexandra Leaving” parçasına ilham veren şiir. Yunan şair Constantine P. Cavafy’nin yazdığı şiir, İskenderiye (Alexandria) şehrinde mahsur kalan Mark Antony isimli bir karakteri merkezine alıyordu. Bu şiiri kendine has bir hikâyeye uyarlayan Leonard Cohen bir kelime oyunu yaparak Alexandra isimli bir kadına ithaf ettiği “Alexandra Leaving” parçasını yazmıştı. Parça, Alexandra isimli kadının sembolik bir anlatımla yavaş yavaş ortadan kayboluşunu hikâyeleştiriyor. Cavafy’nin şiirinde şehrin Antony’nin gözünde kayboluşuna gönderme yapan bu hikâye, Cohen’in etkileyici vokalleriyle birlikte dokunaklı ve vurucu bir atmosfer içinde dinleyiciyle buluşuyor.

Hasapiko

Hayatının bir kısmını Yunanistan’daki Hydra Adası’nda geçiren ve buraya duyduğu aşkı birçok kez dile getiren Leonard Cohen, müzikal üretimlerinde de Yunan kültüründen etkileşimler taşımayı ihmal etmemişti. Kasap havası ve sirtaki isimleriyle yaygın olarak bilinen Yunan dans müziği hasapiko, özellikle 1984 yılında yayınlanan Various Positions albümünde kendini fazlasıyla hissettiriyordu. Albümde yer alan “The Butcher’s Song” (Kasap Şarkısı), ismiyle de güçlü bir gönderme yapsa da sanatçının en ünlü parçalarından biri olan “Dance Me To The End Of Love” söz konusu etkileşimin daha belirgin hissedildiği bir çalışma.

I’m Your Man

Cohen’in kült albümlerinden I’m Your Man, Kanadalı müzisyenin synth pop dünyasına adım attığı; synthesizer, drum machine gibi enstrümanlara yer vererek 1980’lerin bu yaygın müzikal estetiğinden fazlasıyla etkilendiği bir çalışma olmuştu. Müzisyenin dört prodüktörle birlikte Los Angeles ve Montreal’de kaydettiği albüm; Kanada, Finlandiya, İngiltere gibi ülkelerde Altın Plak statüsüne erişmiş ve ayrıca Norveç ve İsveç’te Platin kategorisine yükselmişti. I’m Your Man’de yer alan efsanevi kayıt “Everybody Knows”, Cohen’in synth pop türünde yayınladığı işler arasında en yoğun ilgi görenlerin başında gelmiş ve sayısız isim tarafından yeniden yorumlanarak birçok sinema yapımında da kullanılmıştı.

jikan_web

Jikan

Leonard Cohen’in 1990’ların ortasında aldığı Zen eğitimi sonrasında aldığı Dharma ismi. Eski bir dost olan Sasaki Roshi tarafından Mt. Baldy Zen Center’da beş yıllık bir eğitim gören ve Budist geleneklerine uygun bir yaşam süren Leonard Cohen’e bu eğitim sırasında “sessiz olan” anlamına gelen Jikan ismi verilmiş. Leonard Cohen, I’m Your Man: The Life Of Leonard Cohen kitabının yazarı Sylvie Simmons’a verdiği bir röportajda, Roshi’ye kendisine verilen bu ismin ne anlama geldiğini birçok kez sorduğunu ve “İki düşünce arasındaki sessizlik” yanıtını aldığını anlatıyor.

Kiss The Sky

Şarkıları Natural Born Killers, Watchmen, The Escapist ve Shrek başta olmak üzere çok sayıda filmde kullanılan Leonard Cohen’e ait tam yedi şarkı, 1998 yapımı Kiss The Sky filmine eşlik etmişti. Roger Young’ın yönetmenliğini üstlendiği, başrollerinde de William Peterson, Sheryl Lee ve Gary Cole’u izlediğimiz bu romantik filmde kullanılan müziklerin tamamı Leonard Cohen şarkılarıydı. Üstelik “Teachers”, “Dance Me To The End Of Love”, “Waiting For The Miracle” ve “Ain’t No Cure For Love” gibi klasiklerin çalındığı filmin sonunda parça isimlerine yer verilmemiş ve Leonard Cohen’in adı da film ekibinin teşekkür listesi dışında herhangi bir yerde kullanılmamıştı.

Laura Branigan

Leonard Cohen’in Montreal Caz Festivali’nde ilk kez sahne aldığı sene olan 1976, aynı zamanda sanatçının The Best of Leonard Cohen albümünün Avrupa turnesini yaptığı yıldı. Cohen’e eşlik eden orkestrada yer alan Laura Branigan, daha sonra 1980’li yılların popüler isimlerinden olacak ve şarkısı “Gloria” ile Amerika’da iki milyon satış başarısı elde edecekti. Hem albümlerinde hem de konserlerinde geri vokal olarak bugüne kadar sayısız müzisyeni ağırlayan Leonard Cohen’in 1976 yılındaki turnesinden pek çok kayıtta Laura Branigan’ın etkileyici vokallerini duymak mümkün.

Dosyanın tamamını okumak için buraya tıklayarak Bant Mag. No:54’e ulaşabilirsiniz.