A'dan Z'ye: Robert Plant

Led Zeppelin’in efsanevi sesi Robert Plant, bugün 70. yaşını kutluyor. Bu vesileyle, müzisyenin geçtiğimiz ayki İstanbul ziyareti öncesinde hazırladığımız Robert Plant sözlüğünü bir hatırlayalım!

Yazı: Cem Kayıran – İllüstrasyon: Furkan ‘Nuka’ Birgün

Müzik tarihinin en karakteristik figürlerinden biri olan Robert Plant, geçtiğimiz yıl yayınladığı Carry Fire albümünün dünya turnesi kapsamında The Sensational Space Shifters’la birlikte İstanbul’a da uğruyor. 25. İstanbul Caz Festivali kapsamında gerçekleşecek konser öncesinde Robert Plant’i; mistik ilham kaynaklarından futbola olan tutkusuna uzanan bir derlemeyle A’dan Z’ye bölümümüzde ağırlıyoruz.

Alison Krauss
Robert Plant’in, Alison Krauss ile birlikte imza attığı albümü Raising Sand, 2009 yılında 51. Grammy Ödülleri’nde beş ayrı dalda birinci olmuştu. Bu güçlü iş birliğinin o dönemde büyük yankı uyandırmasıyla, dünya genelinde 2,5 milyon adet albüm satışına ulaşılmıştı.

Bron-Y-Aur
Robert Plant’in ailesinin 1950’li yıllarda tatilleri için kullandığı 18. yüzyıldan kalma bir kır evi olan Bron-Y-Aur, Plant ve Jimmy Page’in Led Zeppelin III albümünün büyük kısmını yazdığı yer olarak da biliniyor. Galler’deki Machynlleth kasabasında konumlanan Bron-Y-Aur, iki farklı Zeppelin şarkısına da hem isim hem ilham vermişti. 

Carnaby Street
Led Zeppelin’in henüz ilk yıllarında Londra’daki Carnaby Street’te alışveriş yapan Robert Plant, çekle ödeme yapmak istediğinde kendisinden kimlik kartını göstermesini isteyen satış elemanını fazlasıyla şaşırtmış. Yanında bir kimliği bulunmayan Plant, beğendiği tişörtü satın almak için arabasına gidip grubunun ilk albümünün bir kopyasını yanına almış ve dükkândakilere kimliğini bu şekilde ispat edip alışverişini tamamlamış.

Danimarka
Müzik tarihinin en ilginç hikâyelerinden birine geldi sıra. Gruba ismini veren ünlü Alman general ve mucit Ferdinand von Zeppelin’in sonraki jenerasyonlarından bir üyesi olan Eva von Zeppelin, yaşadığı yer olan Danimarka’nın Kopenhag şehrinde 1970 yılında gerçekleşecek Led Zeppelin konseri öncesinde ortalığı birbirine katar. Grubun ailesinin ismini lekelediğini öne süren Eva von Zeppelin’in ısrarları sonucu grup sahneye başka bir isimle, “The Nobs” olarak çıkar.

plant_Elvis

Elvis Presley
Robert Plant, hayatını müziğe adamaya karar verdiği lise yıllarında Elvis Presley’den aldığı ilhamla büyüleyici müzik yolculuğunun ilk adımlarını atmıştı. Elvis Presley, Plant için öylesine büyük bir kahramandı ki, grubun Presence albümünde yer alan “Candy Store Rock” şarkısının sözleri Elvis şarkılarından oluşturulmuş bir kolajdı. Plant, Elvis’le ilgili düşüncelerini şöyle tanımlıyor:

“O başlı başına harika ve göz alıcı. Benim müziğe olan aşkımın kapılarını aralayan kişi odur. O ve seçtiği materyaller sayesinde Smiley Lewis ve birçok farklı harika şarkıcıyı tanıyabildim.”

plant_futbol

Futbol
Robert Plant, Molineux Stadyumu’na ilk ayak bastığında beş yaşındaydı ve anlattığına göre Wolverhampton’ın simge futbolcusu Billy Wright ona el sallamıştı. Futbol tutkusu böylelikle alevlenen Robert Plant, hâlâ büyük bir Wolverhampton Wanderers taraftarı. Plant’in 2011 yılında bu futbol kulübünün onur başkanı seçildiğini de not etmekte fayda var.

George Harrison
Beatles’ın efsanevi gitaristi George Harrison, Led Zeppelin’in de artık bir baladı olması gerektiğini söyleyerek o dönemde “The Rain Song”a ilham vermişti. Houses of the Holy albümünde yer alan şarkı hakkında yıllar sonra açıklamalarda bulunan Jimmy Page, Harrison’ın grubun davulcusu John Bonham’la yaptığı bir sohbette Led Zeppelin’in tek probleminin hiçbir balad yazmamış olduğu düşüncesini paylaşmasının ardından hemen söz konusu şarkıyı yazdığını dile getirmişti.

Houses of the Holy
Led Zeppelin’in 1973 tarihli albümü Houses of the Holy, grubun ulaştığı kitleyi büyük ölçüde genişletmiş ve ticari başarılarının altına kalın çizgiler çekmişti. “The Song Remains the Same”, “Over the Hills and Far Away” ve “Dancing Days” gibi şarkıların yer aldığı albüme ismini veren şarkıysa prodüksiyonu yetişmediği için bir sonraki albüm Physical Graffiti’ye dahil edilmişti. Albümün çarpıcı kapak görseliyse Arthur C. Clarke’ın Childhood’s End kitabının finalinden ilham alınarak hazırlanmış.

In The Mood
Robert Plant’in 1983 yılında yayınlanan ikinci solo albümü The Principle of Moments’ın en büyük liste başarısı yakalayan şarkısı. Müzisyenin basçı Paul Martinez ve gitarist Robbie Blunt’la birlikte yazdığı şarkının kayıtlarında davulun başında yer alan isimse Phil Collins.

Jimmy Page
Led Zeppelin’in beyni Jimmy Page, zaferlerle dolu Led Zeppelin yıllarının ardından, 1990’ların ortalarında Robert Plant ile ikili olarak sahnelere ve tura çıkmıştı. Page and Plant adıyla buluşan bu iki dev, büyük başarı elde eden bir albümle ve dünya turuyla sevenlerini mest etmiş, hatta yollarını İstanbul’dan da geçirmişti. 

Karac
Robert Plant’in ilk oğlu Karac 1977 yılında dünyaya gözlerini yumduğunda henüz 5 yaşındaydı. Bir mide virüsü sebebiyle hayatını kaybeden oğlunun ardından, müzikten bir süre uzaklaşan ve ailesinin yanında kalan Plant, bu dönemde kariyerini sonlandırmayı da düşünmüştü. Yaşadığı acıyı müziğiyle dışa vurmayı tercih eden Plant, oğlunun anılarını “All My Love”, “In Through the Out Door” ve “Blue Train” gibi şarkılarıyla yaşatmıştı. 

Low
Robert Plant’in favori gruplarından biri. Minnesota çıkışlı Low’un iki şarkısını Band of Joy isimli solo albümünde yeniden yorumlayan Robert Plant, grubun The Great Destroyer albümünü hayatının en büyük sonik keşiflerinden biri olarak tanımlıyor.

Musicland Studios’un sıkışık takvimi
1976 yılında, dönemin iki fenomen rock grubu Led Zeppelin ve Rolling Stones, albüm kayıtları için Münih’teki Musicland Studios’u seçmişti. Grupların takvimleri neredeyse iç içe geçmiş durumdaydı ve iddialara göre, Presence albümü için stüdyoda olan Led Zeppelin, stüdyoyu Rolling Stones’a vaktinde teslim edebilmek için ”Candy Rock Store”u bir saatte kaydetmişti.

 Dosyanın tamamını okumak için buraya tıklayarak Bant Mag. No:63’e ulaşabilirsiniz.