"Appetite for Destruction" otuz yaşında: Sansürlenen albüm kapakları

Guns N’ Roses’ın birçok efsanevi şarkısının yer aldığı Appetite for Destruction albümü, 30 yıl önce bugün yayınlanmıştı. Albümün tartışmalı orijinal kapağından hareketle, grupların sonradan başını ağrıtan dört albüm kapağını hatırlıyoruz.

s-l1000

Guns N’ Roses – Appetite for Destruction

Bugün yayınlanışının otuzuncu yılı kutlanan efsanevi Guns N’ Roses albümü Appetite for Destruction, “Welcome To The Jungle” ve “Sweet Child o’ Mine” gibi klasik şarkılarının yanı sıra tartışmalı kapak görseli hikayesiyle de biliniyor. İlk olarak kendine has soyut çalışmalarıyla tanınan Robert Williams’ın kurbanına yaklaşan tecavüzcü bir robotun yer aldığı resminin yer aldığı bir tasarımla basılan albüm, birçok plak dükkanından geri döndürülmüş. Kapak görselinin “raflara konulamaz” bulunmasının ardından Billy White Jr.’ın aslında bir dövme olarak tasarlanan, ve grup üyelerinin her birini temsil eden kurukafaların yer aldığı tasarımıyla albüm, plak dükkanlarının raflarındaki yerini alıyor.

eed51418bdbc41bc9aa959de2d65dd5d
usa_yesterday-and-today-01

The Beatles – Yesterday… and Today

Capitol Records tarafından 1966 yılında yayınlanan The Beatles derlemesi Yesterday… and Today‘in kapağında kullanılan fotoğraf, grup üyelerini kasap kılığında oyuncak bebek parçaları ve domuz etleriyle birlikte gördüğümüz, The Beatles için alışılmışın dışında bir çalışmaydı. O dönem John Lennon’ın grubun İsa’dan daha ünlü olduğu yönündeki açıklamalar sebebiyle yanlış mesajlar verebileceği düşüncesiyle, ilk baskının ardından söz konusu kapağın değiştirilmeisne karar veriliyor. Orijinal fotoğrafı çeken Robert Whitaker’ın aynı seanstan başka bir çalışmasıyla albüm yeniden basılsa da, Capitol Records ilk baskılardan satın alan dinleyicilere yazılı bir açıklama yapma gereği duyuyor.

butcher3

Robert Whitaker birçok röportajında söz konusu kasap konsepti fikrinin kendisine ait olduğunu, önlükler, etler ve oyuncakları da bizzat satın aldığını söylese de grubun bu pozla vermek istediği mesajın ne olduğuna dair birçok farklı teori bulunuyor.

thirdreich_

The Residents – The Third Reich ‘n Roll

Kariyerinin her aşamasında müziğiyle doğru orantılı olarak görsel kimliğinde de yapı bozumcu ve yenilikçi bir tavır takınan The Residents, 1976 yılında yayınladığı The Third Reich ‘n Roll‘la küçük çaplı bir kaos yaratmıştı. Dönemin ünlü televizyon sunucusu Dick Clark’ın Nazi üniformasıyla gözüktüğü kapakta, hem erkek hem kadın kıyafetleriyle dans eden Adolf Hitler’ler ve bol miktarda Svastika yer alıyordu. Grup büyük tepki toplayan bu kapağı komple değiştirmektense, kapağın tartışma yaratan yerlerine –hemen her yerine- sansür etiketleri yapıştırmayı tercih etmişti.

3867128
in utero

Nirvana – In Utero

1993 yılında yayınlanan Nirvana albümü In Utero, ön ve arka kapak görselleriyle ABD’nin ünlü alışveriş merkezi zincirleri Walmart ve Kmart’tan tepki çekmişti. Söz konusu albümü müzik reyonlarında satmayı reddeden iki zincir de hem ön kapaktaki anatomik bir kadın figüründen hem de Kurt Cobain’in cenin modelleri ve plastik vücut parçalarıyla yaptığı kolajın yer aldığı arka kapak tasarımının sergilenemeyecek işler olduğunu açıklamıştı. Bunun üzerine arka kapak için alternatif bir versiyon hazırlayan Nirvana, “Rape Me” şarkısının adını da “Waif Me” olarak değiştirmişti.

utero arka