Bant Mag. No:31'den // Teftiş: Bu ay ne dinlesem?

Yeni müziğe dair bu ayki mesaimiz, artısıyla eksisiyle, burada!

Yazılar: Emre Berberoğlu, Cem Kayıran, Seçil Kalenderoğlu, Semra Uygun, Seden Mestan, Aycan Taşyürek – İllüstrasyon: Tolga Tarhan

Baths – Ocean Death / Anticon

+ Önceki albümlerinde kendi yaşadığı acılardan ve ölüm temasından ilham alan Will Wiesenfeld, Ocean Death’te de bu geleneği sürdürüyor. Oldukça kırılgan bir vokale eşlik eden ve tadından yenmeyecek olan baslar, kendinizi çok üzgün bir hikâyeyi dinlerken aynı zamanda dans etmek isterken bulmanıza sebep oluyor.
– “Fade White” isimli parça, sıradan bir Washed Out şarkısına benziyor. E.B.
Ocean Death

Tune-Yards – Nikki Nack / 4AD

+ Merril Garbus, kulaklardan vücudun her yerine o kadar hızlı nüfuz edebiliyor ki onun enerjisinden kaçabilmek ne mümkün. Kahvaltıda ne yediğinden bahsederken bile sanat yapan, fantezi dünyasının kapılarını aralayıp fırında pişirdiği kan gibi kırmızı vişneli turtadan bir parçada sizin için kesmeyi ihmal etmiyor.
– Bir fantezi ne kadar az insanla paylaşılırsa o kadar hayal dünyasının bir parçası olarak yaşar. Bu Tune-Yards için artık o kadar da mümkün değil ama bu enerjinin bir gün paylaşılabilir olması kaçınılmazdı… S.K.
Water Fountain

Swans – To Be Kind / Mute Records

+ Michael Gira ve ekibi, The Seer gibi karanlık bir albümün ardından, belki de dinlemesi en kolay Swans albümüyle karşımızda.
– Albümden eksiksiz bir performans alabilmek için odağınızın çok dağınık olmadan müzikte olması lâzım, o zaten bir noktadan sonra sizi bir yerlere götürecektir. C.K.
A Little God In My Hands

Foals

AYIN KONSER ALBÜMÜ: Foals – Live at Royal Albert Hall / Warner Music

İngiliz grup Foals’un son albümü Holy Fire sonrası çıktığı turne kapsamında verdiği Royal Albert Hall konserinin görüntülü kayıtları, geçtiğimiz yıl yayınlanmıştı. Bu yıl ise Record Store Day için özel olarak konserin ses kayıtları da ayrı bir albümde toplanarak piyasaya sürüldü. Konserde çalınan şarkılar her ne kadar ağırlıklı olarakHoly Fire’dan seçilse de, grubun bugüne kadar yayınladığı diğer iki albümde yer alan şarkılarla da karşılaşıyoruz. Foals’un kurulduğu günden bu yana geçen süre içindeki müzikal devinimlerini tartışmak yerine âna odaklandığımızda, harikulâde bir ses sisteminin hakkı verilerek çalınmış sekiz parçayı Royal Albert Hall’da yer alan seyircinin heyecanı ve coşkusunu hafifçe paylaşarak dinleyebiliyoruz. A.A.

Movement – Movement / Modular

+ Sydneyli üçlü Movement, minimal davulları, kararlı ve karanlık vokalleri, isabetli lirikleri ve gerektiğinde hiç çekinmeden kullanılan elektrogitar sololarıyla beslenen, synth bazlı bir ilk EP ile karşımızda!

– İlk dinleyişte o kadar hafif ve tatlı geliyor ki, negatif bir yanını bulmak bir hayli zor. A.A.
Like Lust

Sharon Van Etten – Are We There / Jagjaguwar

+ Yıllar bizi yollar boyu kovalarken içindeki tüm kırgınlıklarını örten, öfkesinin yerine koyduğu huzura alışamayan Sharon Van Etten, her albümde biraz daha kendi ayakları üzerinde büyüyor. Her tecrübesi her anısı yekpare bir güzellikte.
– Sevmek/Sevilmek arzusunda bisikletinin pedallarını çeviren on yıl önceki kadından farklı olarak hepsine sahip. Ama sorgulama ve büyüme hep sonsuz bir uçsuz bucaksızlık olacak ve bu biraz canınızı yakabilir. S.K.
Your Love Is Killing Me

TOBACCO – Ultimate II Massage / Ghostly

+ Bu kadar dağınık ve kirli bir dans müziğinin çok fazla benzeri yok, TOBACCO kendi kendine yonttuğu bir disiplini en derinine kadar işlemiş.
– Sabah uyandığınızda duymak isteyeceğiniz ilk şey olmayacağı kesin! C.K.
Streaker

AYIN GERİ DÖNENİ: Echo & The Bunnymen – Meteorites / 429 Records

1978’de kurulan Liverpoollu grup Echo & The Bunnymen, en son 2009’da çıkardığı The Fountain albümünden sonra 11. albümleri Meteorites ile geri dönüş yaptı. Meteorites’ta albümün prodüktörü Youth, nam-ı diğer Martin Glover’in etkisi fark edilebilecek derecede. Marilyn Manson, Verve, Cult ve Embrace gibi grupların da prodüktörlüğünü yapmış olan Youth, Meteorites’ın üç şarkısının bestecilerinden biri. Yaz günlerinde fazla ağır kaçabilecek bir albüm olsa da hem şarkı sözleri hem de melodiler ve tonlar kişisel yanlar içeren bir albüm olduğunu sezdiriyor. Zira bir ruh hâlinden öbürüne kolaylıkla geçiş yapabilirsiniz. Meteorites’ı samimî bir albüm kılan da bu. A.T.
Market Town

Yazının tamamını okumak için buraya tıklayarak Bant Mag. No:31’e gidebilirsiniz.