Bant Mag. No:35'ten // Einstürzende Neubauten: “Geçmişi unutan onu tekrar eder”

“Savaş her zaman orada olan bir şeydir. Bazen hareket eder, bazen etmez. İnsanların söylediği gibi çıkan ya da yayılan bir şey de değildir: ‘Dışarıda yayılan bir savaş var.’ Savaş, veba gibi yayılmaz. Hep oradadır. Sadece bazen hareket eder.”

Şimdiye kadarki en yenilikçi, hattâ belki de en iyi işleri olan son albüm Lament’in yayınlanmasının ardından Einstürzende Neubauten’ın kurucusu Blixa Bargeld, I. Dünya Savaşı hakkındaki ilginç teorilerini Membranes grubunun kurucusu ve Louder Than War patronu John Robb’a anlattı. 3 Aralık’ta CRR Konser Salonu’nda gerçekleşecek Lament konserinin Blixa Bargeld’in kendini sakatlamasından ötürü iptal olmasının üzüntüsünü sizlerle paylaşıyor, kendisine geçmiş olsunlarımızı iletiyor ve 31 Ekim 2014 tarihinde Louder Than War dergisinde yayınlanan bu kafa açıcı röportajla yetiniyoruz bu sayıda. Orijinal uzunluktaki İngilizce metine Louder Than War sayfasından ulaşılabilir. Post-punk enkazı içinde Einstürzende Neubauten, 1980’li yıllar Berlin’inin çöken binaları ve Soğuk Savaş ritimlerinde belirdikleri andan itibaren sürekli yenilikçi bir tavır içinde oldu. Yeni albümü Lament, grubun şimdiye kadar geldiği en iyi nokta.

Louder Than War, Blixa Bargeld’i Lament’in Avrupa turnesinin ilk konseri öncesi prova yaparken yakaladı. Bu açılış konseri tabiî ki alışılmışın dışında bir konser: Belçika, Diksmuide’deki savaşın 100. yılı için gerçekleştirilen canlı şovun bir parçası.

Zaten bu kadar iddialı bir projeyi gerçekleştirebilecek bir grup varsa, Einstürzende Neubauten’dan başkası olamaz. Bu denli kapsamlı bir şovun altından ancak onlar kalkabilir.

Bargeld her zamanki buyurgan ve sabırsız tavrıyla, röportajı Skype üzerinden yapmak istediğini söylüyor. Bu da ortaya, punk-rock ve noise hayranı iki orta yaşlı adamın, gözlükleriyle bir ekrana baktıkları ve birinin sürekli sorular sorarken, diğerinin de karşındakini yüksek zekâsı ve birikimiyle cevapladığı bir sahne çıkarıyor.

İlk olarak sonbahar turnesi tarihleri hakkında bilgi vermek istiyor.
Bu röportajı öncelikle, yeni turnemizde tam olarak neler yaptığımızı açıklamak için yaptığımı söylemek istiyorum. Bu turnede Lament’i çalıyoruz. Haus de Luge ya da diğer albümlerimizi değil. Lament albümünden çaldığımız şarkılara ek olarak da bu albümle bağ kurabilen birkaç şarkı ekledik. İçeriğe uygun olan “Let’s Do It a Dada” ya da 1. Dünya Savaşı’yla bağlantılı olan “Armenia” gibi. Hitlerimizi çalacağımız turne 2015’te gerçekleşecek ve daha çok bir festival turnesi olacak.

Lament,  fikir olarak ve müzikal anlamda şaşırtıcı derecede kapsamlı olsa da Blixa, aslında kendi bilindik parametrelerinin dışına çıkmadıklarını düşünüyor.
Normalde yeni bir albüm kaydederken birincil amacımız daha önce yapmadığımız bir şey yapmak olurdu. Ama bu sefer daha çok yapmayı zaten bildiğimiz şeylere ve geçmiş deneyimlerimize güvenmeyi tercih ettik.

Diksmuide organizatörleri projeyi sipariş ederken sizden Lament’le ilgili herhangi bir talepte bulundu mı?
Bir saat sürmesi gerektiğini söylediler! Biz de biraz daha uzun tuttuk. Bir de içinde biraz Flamanca olması gerektiğini söyledikleri için onu ekledik.

Albümün içinde birçok farklı dil kullanılmış. Bunun amacı savaşın ne kadar kapsamlı olduğunu ve kültürler ve dillerarası ne kadar yayılabildiğini göstermek miydi?
Bunun için en azından birkaç dile daha ihtiyacım var!

Aslında bir sahne şovu teması üzerine gelişen Lament’i yaratırken sıradışı bir süreçten geçtiniz mi?
Genelde yeni bir şey yaratmadan önce o alanda fazlaca araştırma yapmayı tercih ediyoruz. Neubauten bu açıdan oldukça materyalist bir grup. Bu sefer iki araştırmacıdan malzeme ve fikir bulmak konusunda yardım aldık.

2013 Ağustos’unda süreç başladığında biliyordum ki, biz albümü sahneye koyana kadar aradan bir yıl geçmiş olacaktı ve bu bir yıl boyunca medya I. Dünya Savaşı hakkındaki bilgilerle dolup taşacaktı. Dolayısıyla savaşla ilgili olan —ölümle ilgili olmayan— yeni ve yaratıcı fikirler bulmamız gerekiyordu.

Albümdeki şarkılar çok fazla ruh hâli barındırıyor. Savaş soundu yakalamak gibi bir amacınız var mıydı?
Aslında savaş soundu yakalamak özellikle kaçındığım bir şeydi. Einstürzende Neubauten ve noise denklemine savaşı eklemek istemiyordum. Böyle şeyleri Rammstein’a bırakmak daha doğru olacaktır. Korkunç bir hikâyeyi güzelce anlatmak istiyordum, tam tersini değil.

Röp: John Robb (Louder Than War) – İllüstrasyon: Gökhan Akbaba

Röportajın tamamını okumak için buraya tıklayarak Bant Mag. No:35’e ulaşabilirsiniz.