Bant Mag. sordu, Oldeaf cevapladı

Yakında yayınlanacak Oldeafizm Vol. 2 albümünün hazırlıklarını sürdüren İstanbul’lu hip hop prodüktörü Oldeaf sorularımızı yanıtladı.

Bu yılın başlarında yayınladığın albümün Oldeafizm Vol. 1’dan biraz bahseder misin? Şarkıların oluşması ne kadar sürdü?

Sürekli kendi halinde üreten birisiydim ve yaptığım çalışmaları kendimi geliştirmek adına yayınlamayı hiç düşünmemiştim. Sürekli farklı tarzlar ve farklı müzisyenleri dinleyerek kendime yeni bakış açıları ve yeni müzikal çerçeveler oluşturmaya çalıştım. Oldeafizm Volume 1 bir anda oluşmamakla beraber; albümün içerisinde 2-3 yıl önce yaptığım denemelerde bulunuyor. Türkiye’deki hip hop müziğin çıkış noktasıyla oluşan ortamda salt hip hop çok daha ön planda ve en geçerli olarak görülüyordu. Son yıllarda hip hop müziğin alternatif kısmının bir adım öne çıkmasıyla beraber ve artık dinleyicilerin değişime ve yeniliğe hazır olduğunu gördükten sonra ben ve benim gibi bu işe daha alternatif taraftan bakan müzisyen arkadaşlarım için bir çıkış kapısı oldu. Başka bir tabirle hip hop piyasasının rüzgarı biraz da bizim tarafımıza doğru esmeye başladı. Biraz da bundan cesaret alarak daha önce yaptığım çalışmalar ile yakın zamanda oluşturduğum ve elimde biriktirdiğim çalışmalarımı bir albüm altında derlemek ve bunu bir seri haline getirmek mantıklı geldi.Bu şekilde Oldeafizm Vol.1 ortaya çıkmış oldu.0

Oldeaf’in canlı performansları nasıl oluyor? Şarkılar albümdeki hallerine ne kadar sadık kalıyor?

Elektronik müziğin yaygınlaşmasıyla beraber, elektronik müzik çalan mekanlar yaptığımız işlere destek vererek bizim bu yönde kendimize güvenimizin gelmesini sağladı. Performansları çoğunlukla dj set şeklinde insanlara sunmak durumunda kaldığım için ister istemez albüm versiyonlarına sadık kalmış oldum. Tabi ki imkanlar doğrultusunda %100 canlı olarak performans sergilemek hayallerimin arasında yer alıyor. Ne olursa olsun insanları “Müzik” kavramı çatısı altında birarada görmek her şekilde bana heyecan veriyor.

Slum Village ve The Herbaliser gibi isimlere yaptığın remix’ler var. Şu sıralar üzerine çalıştığın yeni bir remix var mı? Remix yapacağın şarkıları nasıl seçiyorsun?

Genellikle remix çalışmalarım çok spontane şekilde ortaya çıkıyor. Özellikle “tamamdır ben buna remix yapacağım” diye başladığım hiç bir çalışma olmadı. Bir MF Doom hayranı olarak, MF Doom’un içerisinde bulunduğu bir şarkıya remix yapmış olmak beni ayrıca gururlandırıyor. J.Dilla’nın müziğe bakışına, yaptıklarına ve müzikteki ileri görüşlülüğüne çok saygı duyuyorum. Bu bağlamda Flying Lotus, BADBADNOTGOOD’un, ”Fall In Love” parçasına yaptıkları remixten  acayip şekilde etkilendim diyebilirim. Kendi ”Fall In Love” remiximi oluştururken bu 2 isimden bolca ilham aldığımı itiraf etmek istiyorum. Şarkı seçmek için özellikle bir seçim politikam yok. Parçanın beni çok etkilemesi, bir ağırlık taşıması, oluşturacağım altyapının remix ortamında bana çalışmaya uygun alan bırakabilmesi ve o sanatçıya olan bağlılığım beni remix yapma yönünde zaten otomaktikman kamçılıyor. şu sıralar Aesop Rock, Sage Francis ve Tyler The Creator’un bazı parçalarına kendi yorumumu katmak planlarım arasında var.

Yerli hip hop sahnesi son yıllarda gerçekten çok üretken. Senin bu sahneden, üretimlerini kendine yakın bulduğun isimler var mı? Birlikte çalışmak isteyeceğin bir MC mesela?

Sizin de söylediğiniz gibi, yerli hip hop sahnesinin farkında olmamak mümkün değil. Artık insanların farklı müzisyenleri dinlemesinde ve önyargılarını atmasında büyük etkisi oldu. Ayrıca bizim gibi insanlara da şans verilerek kendimizi gösterme imkanı bize sunuldu. Tarzını, yorumunu ve yaptığı işleri beğendiğim fazlaca insan var. Sıralayacak olursam:Da Poet, Savai-Gökalp K., FREK, M4NM, Ethnique Punch, Muasir, Grup Ses, Sycho Gast, Gramafonia, Farazi v Kayra ve Tektosag, genel olarak müziklerini takip ettiğim beğenerek dinlediğim insanlar. Yerli hip hop sahnesinde bu isimlerden oluşuyor. Özellikle çalışmak istediğim bir isim yok. Dostluğuna ve müziğine güvendiğim her insanla ortak olarak hem arkadaşlık hem de müzikal olarak birşeyler paylaşabilirim. Kısıtlı bir ortamda müzik yaptığımız için, en yeterli seviyede birbirimize destek ve yardımcı olmamız en büyük temennim. Çünkü müzik sürekli gelişiyor ve göremediğimiz, gözden kaçırmış olduğumuz noktalar olabilir. Birbirimizi tamamlayarak, Türkiye’de hip hop kültürünün çıtasını yükselterek, bizimle beraber olan ya da bizden sonra gelecek müzisyen arkadaşlarımıza ışık tutmuş olmak sevindirici olmakla beraber bu kültürün gelişmesine de büyük katkı sağlayabilir.

Oldeafizm Vol. 1 albümünü buradan dinleyebilirsiniz.