Çatışmalı alanlarda sanatsal ifade paneli yarın Studio-X’de

Studio-X’in Salıpazarı’ndaki mekânında yarın 18:00 – 20:30 saatleri arasında uluslararası konukların katılımıyla Çatışmalı Alanlarda Sanatsal İfade başlıklı bir panel gerçekleşiyor.

Columbia Global Centers | İstanbul ve İsveç Konsolosluğu’nun DEPO’yla işbirliği içinde düzenlediği panelin katılımcıları arasında 1998’den beri sanatsal ifade özgürlüğü savunuculuğu yürüten bağımsız bir örgüt olan Freemuse’un kurucu ortağı ve eski direktörü Ole Reitov da yer alıyor. 2016 yılında dünya çapında 1.028 adet sansür vakası belgeleyen Freemuse, raporlamalarında tehdit altındaki sanatçıların yaratıcı eylemleri nedeniyle maruz bırakıldıkları sansür, işkence, hapis cezalarıyla ve hatta öldürülmeleriyle ilgili detaylara yer veriyor ve bu ihlallerin çoğunlukla “geleneksel değerler” ya da “devlet çıkarları” gözetilerek yasal hale getirildiğini anlatıyor.

İllüstrasyon: Sadi Güran. (Bant ekibinin 2006 yılında Freemuse ile ortaklaşa hazırladığı Censorship in Music (Müzikte Sansür) kitapçığının kapağı) 

Konunun uzmanlarının, sanatsal ifade özgürlüğü önündeki güncel engeller, farklı sansür biçimleri ve hak ihlallerine karşı olası mücadele şekillerini karşılaştırmalı bir perspektifle tartışacağı panelin moderatörlüğünü DEPO Program Koordinatörü ve Siyah Bant kurucularından Asena Günal üstlenecek. Panel sırasında eşzamanlı tercüme yapılacağını da ekleyelim.

Panelin katılımcıları:
Vishakha Desai – Columbia Üniversitesi Küresel İlişkiler Danışmanı; SIPA; Asia Society Fahri Başkanı, New York
Sara Whyatt– Eski Uluslararası PEN Direktörü, Sanatsal İfade Özgürlüğü Alanında Bağımsız Danışman, Londra
Ole Reitov – Freemuse Kurucu Ortağı ve Eski Direktörü, Kopenhag