Ceketlerimizi ilikliyoruz: Son dönemden saygı albümleri

Grateful Dead’den Ahmet Kaya’ya, son dönemin saygı albümü raporu.

Yazı: Cem Kayıran – İllüstrasyon: Hilal Can

Bazı müzisyenler, kariyerleri boyunca yaptıklarıyla sonraki jenerasyonlar için birer yol gösterici halini alırlar. Müzik tarihine izlerini olabilecek en belirgin şekilde bırakmayı başarmış, yaptıklarıyla yeni akımlar başlatmanın ötesinde dinleyicileri için farklı şeyler ifade etmeyi başarmış kimi müzisyenler, kazandıkları ödüller ve topladıkları övgülerin yanı sıra pek fazla isme nasip olmayan bir şekilde, şarkılarının onlarca farklı grup ve müzisyen tarafından yorumlandığı albümlerle onurlandırılıyor.

Kolektif üretim fikrinin de yaygınlaşmasıyla birlikte, bir müzisyenin spesifik bir albümü ya da kariyerinde iz bırakan şarkıların farklı isimler tarafından farklı yaklaşımlarla yorumlanması epey heyecan verici sonuçlar doğuruyor. Müziğe ulaşım kanallarının sayısının hızla arttığı günümüzde, bu gelenek de daha yaygın hale geldi. Son olarak The National öncülüğünde bir araya gelen otuzu aşkın grubun The Grateful Dead şarkılarını yorumladığı albüm ve yerli deneysel hip hop kolektifi M4NM’in hazırladığı, Ahmet Kaya parçalarının yorumlarından oluşan albümün ardından, geride kalan iki yılda yayınlanmış tribute albümleri masaya yatırmanın vakti gelmişti.

GRATEFUL DEAD TRIBUTE

Grateful Dead
Day of the Dead (2016)

The National üyesi Bryce ve Aaron Dessner’in öncülüğünde bir araya gelen nefis bir kadronun, rock müzik tarihinin en özel gruplarından biri olan Grateful Dead’in tam elli dokuz şarkısını yorumladığı Day Of The Deadalbümü 20 Mayıs’ta yayınlanıyor. The National’ın yanı sıra The Flaming Lips, The War On Drugs, Orchestra Baobab, Charles Bradley, Courtney Barnett, Unknown Mortal Orchestra, Tim Hecker ve Bill Callahan’ın aralarında bulunduğu onlarca nefis ismin yanı sıra bu albümde ilk kez birlikte çalışan müzisyenler de yer alıyor. Örneğin Avustralyalı folk rock grubu Luluc, Xylorius White ikilisiyle; TV on the Radio solisti Tunde Adebimpe, Sonic Youth gitaristi Lee Ranaldo’yla; Wilco da Bob Weir’la birlikte çeşitli Grateful Dead parçalarını yorumlamış. Son yılların en geniş kapsamlı ve en heyecan verici saygı albümlerinin başında gelen Day of the Dead’de çeşitli parçaları yorumlayan müzisyenler ağustos ayında iki geceye yayılarak gerçekleşecek olan özel konserde bu parçaları canlı olarak çalacak.

AHMET KAYA TRIBUTE

Ahmet Kaya
A.T.T.A.K. – A Tribute to Ahmet Kaya (2016)

Yerli sahnenin en üretken ekiplerinden biri olan M4NM, altı sene önce Erkin Koray için yaptıkları saygı duruşu albümlerine bir yenisini geçtiğimiz ay ekledi. Deneysel hip hop akımının Türkiye’deki en dikkat çekici örneklerine imza atan M4NM ekibinin Bandcamp üzerinden yayınladığı albümde, Ahmet Kaya parçalarından alınmış belli kısımlar üzerinden oluşturulmuş parçalar yer alıyor. Ağırlıklı olarak deneysel bir tınının baskın olarak öne çıktığı albümde Zeleia & Golem, Armonycoma or slt, Afgan, KGWGK, I’mpty ve Oldeaf gibi isimler bir arada. Özellikle türler arasındaki duvarları yıkmayı kendine görev edinen bir ekip olan M4NM’in Ahmet Kaya’ya saygı duruşunda bulunduğu albüm, son yıllarda yerli sahnede yayınlanan en heyecan verici toplamalardan biri.

NIRVANA TRIBUTE 1
NIRVANA TRIBUTE 2

Nirvana
Whatever Nevermind (2015)
Doused in Mud, Soaked in Bleach (2016)

1999 yılında Washington eyaletinde kurulan plak ve dağıtım şirketi Robotic Empire, Nirvana hayranlarını son yıllarda epey tatmin eden saygı albümleri yayınladı. Hem kendi kataloğundan sanatçılar hem de noise ve garaj tınılarında üretim yapan başka grupları bir araya getirerek Nirvana’nın üç albümünü sırayla yeniden yorumlanan serinin ilk albümü olan in Utero, in Tribute, in Entirety, 2014’ün başlarında yayınlanmış ve büyük ilgi görmüştü. Sonraki iki yılda Whatever Nevermind ve Doused in Mud, Soaked in Bleach ismiyle yayınlanan iki toplamayla grubun Nevermind ve Bleach albümlerine saygı duruşunda bulunan Robotic Empire, söz konusu albümlerde This Will Destroy You, Boris, Young Widows ve Circa Survive gibi grupların yorumlarına yer veriyor. Albümlerin orijinal kapaklarına referanslar barındıran tasarımları ve kelime oyunlarıyla koydukları albüm isimleriyle bu seriyi epey keyifli bir hale getiren Robotic Empire’ın albümlerini, oluşumun Bandcamp sayfasından dinleyebilir ve edinebilirsiniz.

FRANK SINATRA TRIBUTE 1
FRANK SINATRA TRIBUTE 2

Frank Sinatra
Shadows in the Night (2015)
Fallen Angels (2016)

Belki müzik tarihi boyunca saygı albümlerine en çok denk geldiğimiz müzisyenlerin başında Bob Dylan geliyordur. Şarkıları için gospel’dan hard rock’a birçok farklı türde tribute albümleri yayınlanan Bob Dylan, 2015 yılında yayınladığı yeni albümü Shadows in the Night’ta, önceden Frank Sinatra’dan dinlediğimiz parçalarla karşımıza çıkmıştı. Sinatra’ya olan hayranlığını sıklıkla dile getiren Dylan, bu sene de benzer bir albüme imza attı. Fallen Angels isimli yeni Bob Dylan albümünde yer alan on iki şarkının biri haricinde tamamı yine önceden Sinatra yorumlarıyla bilinen parçalar. 20 Mayıs’ta yayınlanacak olan Fallen Angels albümünden ilk olarak“Melancholy Mood” şarkısı dijital platformlardan servis edildi. Bob Dylan’ı bu albümleri hazırlamak için motive eden şeyse senelerdir başka kişilerin kendi Frank Sinatra yorumlarını dinleyip, kendi yorumlarını paylaşmak için sabırsızlanmasıymış.

DAVID BOWIE TRIBUTE

David Bowie
Strung Out in Heaven: A Bowie String Quartet Tribute (2016)

The Dresden Dolls’un kurucularından biri olan Amanda Palmer ve Seattle’lı besteci Jherek Bischoff, bu yılın başlarında hayatını kaybeden efsanevi müzisyen David Bowie anısına altı şarkıdan oluşan bir albüm yayınladı. “Ashes to Ashes”, “Space Oddity”, “Blackstar” gibi parçaların yaylı düzenlemelerini hazırlayan ikiliye bu albümde ilginç isimler de eşlik ediyor. Albümün açılışını yapan “Blackstar”da nefis vokalleri ve gitarıyla Anna Calvi’yi; “Space Oddity”de ise ikiliye eşlik eden isim fantastik edebiyatın efsane yazarı Neil Gaiman’ı ve “Helden” ve “Heroes” parçalarında da yazar, oyuncu ve yönetmen Joe Cameorn Mitchell’ı duyuyoruz. Albümün dijital satışlarından elde edilecek gelir Boston’da yer alan Tufts Medical Center’ın kanser araştırmaları fonuna bağışlanacak.

Yazının tamamını okumak için buraya tıklayarak Bant Mag. No:49’a ulaşabilirsiniz.