Dünya dönüyor: Pekin’deki öfke odaları, yalnızlık hissine karşı ilaç arayan bilim insanları ve diğerleri

Dünyanın farklı noktalarından, büyük gündem yaratmayan haberler.

Kim emniyette kendi rızasıyla sarhoş olmak ister ki?
Geçtiğimiz günlerde Pennyslvania’da bulunan Kutztown İlçe Polis Merkezi, memurlarını alkol testi konusunda eğitmek için 4 Nisan 2019 tarihinde karakolda sarhoş olacak üç gönüllü aradığını duyurdu. Gönüllülerin tek yapması gereken polisler tarafından ısmarlanacak sert içkileri sarhoş olana kadar yuvarlamak olacaktı. Ancak bunun karşılığında ekstra bir para almayacaklardı. Tabii başvuru için belli kriterler de listelendi. Başvuracak kişilerin 25-40 yaş aralığında, sağlığı yerinde, sicili temiz ve herhangi bir alkol ya da uyuşturucu bağımlılığı geçmişi olmaması şart koşuldu. Ayrıca küfelik olduklarında onları eve götürmesi için yanlarında birer eşlikçi getirmeleri de gerekliydi. Duyuru ilçede büyük olay yarattı. Facebook’tan yayınlanan çağrı, akşamında 1.400’den fazla kere paylaşılmış, 5.000 nüfuslu Kutztown’dan resmen başvuru yağmıştı. (Post’un altına yazılan yorumlara hiç girmiyoruz bile…) Polis merkezi ertesi gün çok fazla sayıda başvuru aldıkları için çağrıyı kapattıklarını söyleyen bir yorum girdi. Kutztown şu anda nefesleri tutmuş bir şekilde hangi şanslı (!) üç kişinin seçildiğinin duyurulmasını bekliyor.

Bir ben bir de reçetem: Bilim insanları yalnızlık hissine karşı ilaç arıyor
En başta şunu belirtmek gerek: “yalnızlık” hissi psikiyatri araştırmaları arasında en az ilgilenilen ve tanımlanan duygusal durumlardan biri. Dolayısıyla yalnızlık, kişisel deneyimlerimizde pek çok tanımı ve hali olan, tıp bilimi açısından ise zihin sağlığıyla ilgili olumlu veya olumsuz etkileri pek bilinmeyen nöron reaksiyonları üzerine kurulu, gizemli bir varoluş hali. Ancak Chicago Üniversitesi’ne bağlı Pritzker School of Medicine’da, “Beyin Dinamikleri Laboratuvarı” bölümünün başkanı Stephanie Cacioppo’nun liderliğinde bir araya gelen bilim insanları hap formunda bir çözüm aradıkları “yalnızlık” hissini şu şekilde tanımlıyor: başka insanlarla bağlantı arayışımızın, olası sosyal riskleri hesaplayan ve anksiyeteye çeviren beynimizin “alarm” sinyalleri üzerinden salgılanan kimyasal reaksiyonlarla engellenmesi. Cacioppo ve ekibinin araştırması yalnızlık hissini yok etmekten ziyade, bu hissin olumsuz etkilerini yaşayan insanların beyinlerinde sosyal iletişimin olası tehlikelerini anksiteye çevirerek, onları başka insanlarla bağ kurmaktan alıkoyan bu alarm sistemini susturacak, pregnenolone isimli bir nörostreoid üzerine odaklanıyor.

Çin merkezli Smash şirketinin öfke kerhanesi
Pekin’de kurulan Smash şirketinin “öfke odaları” müşterilerine şiddet yönelimli hislerini rahatça ifade edebilecekleri güvenli bir alan sunuyor. Yaklaşık 120 lira karşılığında yarım saatliğine kiralayabileceğiniz bu odalarda, seçtiğiniz müzik eşliğinde, koruyucu kıyafetlerin yanında verilen sopa ve çekiçlerle karşınıza çıkan her şeyi parçalayabiliyorsunuz. Öfke hissini kontrollü ortamlarda uygulanan şiddet pratiği ile dışa vurma terapisi yeni bir fikir olmasa da Smash şirketinin bu fikri bir hizmete dönüştüren “öfke kerhanesi” türünün ilk ve en popüler örneklerinden. Geçtiğimiz Eylül ayında açılan ve hızla popülerleşen Smash’in yoğunlukla 20 ila 35 yaş aralığında bir müşteri kitlesi tarafından kiralanan odalarında ayda 15.000’e yaklaşık şişenin yanı sıra düğün videoları ve aile albümleri gibi şahsi eşyalar da paramparça ediliyor.  

Avustralya’daki cinsiyetçi konser salonuna gruplardan tepki
Avustralya’nın Perth şehrinde yer alan Amplifier Capitol isimli konser salonu, çalışanlarına uyguladığı kıyafet kuralıyla müzisyenlerin ve grupların tepkilerini çekti. Ülkedeki başta müzik mekanlarını da bünyesinde bulunduran Capitol Group’un başkanı David Heaton’ın yeni kıyafet kuralına göre Amplifier Capitol’ın kadın çalışanları dekolte üstler giymek durumundayken erkekler standart tişört ya da gömlekler giyebiliyor. Bu uygulamayı “arsızca cinsiyetçi” bulduğunu açıklayan Storm The Sky grubunun mekandaki konserini iptal etmesinin ardından The Beths ve Make Them Suffer gibi gruplar da konserlerini Perth’teki farklı salonlara aldı ve Amplifier Capitol’a tepkilerini sosyal medyadan da dillendirdi. Bu olayların ardından David Heaton konser salonunun resmi Facebook sayfasından paylaştığı özür mektubunda pişmanlığını dile getirse de bu uygulamanın bir açıklamasını yapmaya çalışma gafletine düşmekten de kendini alıkoyamıyor.

ponpon erkek

Super Bowl tarihinde bir ilk: Ponpon erkekler
Şöyle başlayalım, “cheerleader” kelimesinin Türkçe karşılığını aradığınızda karşınıza en çok çıkan çevirilerden biri “ponpon kız”. ABD’de rating rekorları kıran, sene boyunca en çok beklenen spor organizasyonlarından biri olan Amerikan Futbolu Ligi (NFL) Super Bowl karşılaşmasında tarihi bir değişiklik oldu. 3 Şubat’ta Los Angeles Rams ve New England Patriots’ı karşı karşıya getiren müsabakada ilk kez iki ponpon erkek sahaya çıktı. 2018 sezonunun başında Los Angeles Rams’in tamamı kadınlardan oluşan “amigo” takımına dahil olan iki erkek dansçı Quinton Peron ve Napolean Jinnies, takımın finale çıkmasıyla birlikte Super Bowl tarihinin ilk ponpon erkekleri oldu. Sözü ikiliye bırakalım: “Bizler sanatçıyız, yaratıcı insanlarız ve bunu yapabiliriz, kızların yanında tutunabiliriz. Yapmak istediğimiz şey erkeklerin de dans edebildiğini herkese kanıtlamak.”