Haftalık gezegen ahvâli: 5-11 Mayıs 2014

Ukrayna’da Batı’nın ve Rusya’nın uyarısına rağmen isyancılar Luhansk ve Donetsk’te referandum yaptı, Donetsk’te katılımcıların yüzde 89’u bağımsızlık istedi. Ukrayna İçişleri Bakanı doğudaki Slavyansk’ta 30’dan fazla isyancının öldürüldüğünü, Rusya hükümeti askerlerinin Ukrayna sınırından çekildiğini açıkladı. Rusya Devlet Başkanı Putin, Ukrayna’dan ilhak edilen Kırım’a ilk ziyaretini yaptı. Rusya’da II. Dünya Savaşı’ndaki Nazi suçlarının inkârı beş yıla kadar hapis cezası verilebilecek suç oldu. Suriye’de muhalefet güçleri isyanın merkezi Humus’u terk etti. Nijerya’da Boko Haram örgütü lideri 14 Nisan’da bir okuldan kaçırdıkları 276 kız öğrenciyi satacaklarını açıkladı, bir köyü basan Boko Haram militanları 200 kişiyi öldürdü, bir başka köyden sekiz kız çocuğu daha kaçırdı. Vatikan 2004’ten bu yana 848 papazın çocuk istismarı nedeniyle meslekten men edildiğini açıkladı. Roma’da Katolik Kilisesi’nin verdiği “şeytan çıkarma” kursuna 33 ülkeden 200 kişi katıldı. İran’da uyuşturucu kaçakçılığı nedeniyle idam cezasına çaptırılan 16 mahkûm Kuran-ı Kerim’i ezberledikleri için asılmaktan kurtuldu. Suudi Arabistan’da dinin rolünü sorgulayan Özgür Suudi Liberalleri adlı internet sitesinin editörü 10 yıl hapis ve 1,000 kırbaç cezasına çarptırıldı. Uruguay’da hükümet yasal marihuananın fiyatını haftada 10 gram için gramı 1 dolar olarak belirledi. Kenya’da sahte içki 80’den fazla kişiyi öldürdü.

Suudi Arabistan’da MERS virüsü bulaşanların sayısı 400’e ulaştı, ölü sayısı 100’ü aştı. Kuveyt, sokak köpeklerini sağlık kontrolü ve tedavilerinin ardından sınırdışı edeceğini açıkladı. İtalya donanması Akdeniz’deki botlardan 1600 Afrikalı göçmen kurtardı, Libya’dan Akdeniz’e açılan bir göçmen botunda 40, Türkiye’den Yunanistan’a gitmeye çalışan bir göçmen botunda 22 kişi boğuldu. AB Konseyi, çoğunluğu Karayipler ve Pasifik’teki ada ülkelerinden oluşan 19 ülkeyle vizeleri kaldırdı. New York’taki bir müzayedede Pablo Picasso’nun “Kurtarma” adlı tablosu 31.5 milyon dolara, Brüksel’deki bir müzayedede SSCB döneminden bir uzay kapsülü 1 milyon avroya satıldı. ABD’de Connecticut Üniversitesi mühendislik mezunlarına tören konuşmasını Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki bir astronot yerçekimsiz ortamda baş aşağı durarak yaptı. Dünya Sağlık Örgütü dünyada her yıl 3.2 milyon kişinin hareketsizlikten öldüğünü hesapladı; örgütün dünyada 1,600 şehirde yaptığı araştırmada havası en kirli şehir Yeni Delhi çıktı, Hindistan raporu reddetti. ABD’de Apple’ın açtığı patent davasında bir mahkeme Samsung’u 119 milyon dolar para cezasına çarptırdı; Iowa’da bir içki fabrikası tadı viski gibi olacak domuzlar yetiştirmeye, Japonya’da Tokyo’da bir bar müşterilerine kellik oranlarına göre indirim uygulamaya başladı.

Avustralya, Çin ve Malezya, 8 Mart’ta kaybolan Malezya Havayolları 370 sefer sayılı uçağı aramaktan vazgeçmeme sözü verdi. Çin’de Siçuan eyaletinde 4 bin yıllık sulama sistemi ve 147 metre uzunluğunda bir baraj bulundu, Guangdong eyaletinde bir kentte hükümet yetkililerinin eğlence mekânlarına girişleri yasaklandı. Tayland’da Başbakan Yingluck Şinavatra, Anayasa Mahkemesi tarafından görevi kötüye kullandığı gerekçesiyle azledildi. Vergi kaçırmaktan ceza alan İtalya’nın 77 yaşındaki eski Başbakanı Berlusconi bir yaşlı yurdundaki bakıcılık görevine başladı. Britanya’nın 110 yıllık denizaltı filosuna ilk kez üç kadın atandı. 59. Eurovision Şarkı Yarışması’nı Avusturyalı transseksüel şarkıcı Conchita Wurst kazandı, Rusya’da muhalefet liderlerinden Jirinovski “Ordularımızı Avusturya’dan çekmekle hata etmişiz” dedi. Fransa’da Eiffel Kulesi’nin yanında penisine canlı tavuk bağlayarak performans yapan bir Güney Afrikalı sanatçı “cinsel teşhircilik”ten suçlu bulundu. Türkiye’de TV’de bir evlilik programına katılan 62 yaşındaki adam daha önce eski eşini ve sevgilisini öldürdüğünü açıklayınca programdan atıldı. Kamboçya’da 51 yaşındaki bir Türkiyeli turist 14 yaşındaki bir kızın “bekâretini satın almaktan” tutuklandı, Avustralya’da bekâretini açık arttırmaya çıkartan 28 yaşında bir kadın teklifler 801 bin doları bulduğunda satıştan vazgeçti. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün hazırladığı mutluluk ligi sıralamasında 36 sanayileşmiş ülke içinde en mutlusu Avustralya oldu.

Doruk Yurdesin

Foto: Pyongyang, Kuzey Kore. Kim Jong Suk Pyongyang Tekstil Fabrikası işçi yatakhanesinin inşaatında çalışan asker-işçiler, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un’la fotoğraf çekiminde. Kore Merkezî Haber Ajansı – Reuters