İstanbul Comics & Art Festival 2018’de neler var?

Bu sene Dream Sales Machine tarafından 3. kez düzenlenen İstanbul Comics & Art Festival,  7-8-9 Eylül tarihlerinde Club Quartier ve Moda all Saints Kilisesi’nde gerçekleşecek.

Kamusal alan enstalasyonları, çizgi roman ve illüstrasyon stand ve sergileri, katılıma açık atölye programları, seminerler ve sanatçı konuşmalarını içeren, şehir, çizgi dünyası ve farklı sanat disiplinleri üzerinden yaratıcı deneyim alanları sunan bir açık hava festivali olan İCAF, bu sene de “kimlik” teması etrafında örülen, dopdolu bir programla karşımızda. Üstelik ilk defa bugüne kadar ki yuvası olan Club Quartier’in dışına taşan festival, bu sene Urban Hacking Kadıköy sokaklarına ve farklı mekanlara taşınıyor. Peki festivalin zengin programının detaylarında başka neler bizi bekliyor? Hep beraber göz atıyoruz.

urban hacking

Kadıköy sokakları dönüşüyor: Urban Hacking

İstanbul Comics and Art Festival, bu yıl geçmiş yılların çizgisinin dışına çıkıp bünyesine üç boyutlu alan yerleştirmelerini de alarak Kadıköy sokaklarına açılıyor. 2016 yılından bu yana çizgi dünyası ve sokak kültürüyle iç içe olan festival bu sene Urban Hacking projesiyle sokağa iniyor ve yalnızca festival katılımcılarına değil, kentin gündelik yaşamına karışarak her kesimden insana ulaşmayı hedefliyor.

Festivalin başlangıcından bir hafta öncesinde çağdaş sanat üretimleriyle tanınan sanatçı ve tasarımcılar Ayça Ceylan, Duygu Kanadıkırık, Elif Atmaca, Cem Demirci & Gizem Akgönül, Inez Piso, Merve Şendil, Onaranlar Kulübü, Rafet Arslan, Ragıp Basmazölmez ve Sebaht Karcı, Urban Hacking kapsamında Kadıköy‘ün semtlerinde seçtikleri kamusal alanlara üç ve iki boyutlu müdahalelerde bulunarak, kentin ortak kullanım alanları ve gündelik yaşam pratiklerine yönelik estetik bir dönüşüm yaratıyorlar.

Grafiti alanı bu sene kadınların hakimiyetinde

İstanbul Comics and Art Festival‘in her sene epey canlı bölümlerinden biri olan graffiti alanı bu yıl 4 kadın graffiti sanatçısını ağırlayarak üç gün boyunca canlı graffiti çalışmalarına ev sahipliği yapacak. Sinem Yıldırım, Gamze Yalçın ve Fulya Hocaoğlu’nun yanısıra Afganistanlı sokak sanatçısı Shamsia Hassan üç gün boyunca festival alanında gerçekleştireceği mural çalışmasıyla alanda yer alacak. Ayrıca bu seneki festivalin “Kimlik“ teması doğrultusunda ‘bir kadın olarak sokakta var olmak‘ üzerine Hassani ile gerçekleştireceği söyleşi de bu alanın etkinlikleri arasında.

Albüm kapakları yeniden hayal ediliyor

Festivalde yer alan Albüm Kapakları Sergisi yerli grupların illüstrasyonla tasarlanmış albüm kapakları arşivi üzerinden müziğin görselleşmesi sürecini masaya yatıracak. Serginin bir uzantısı olarak gerçekleşecek atölye çalışmasında Ringo Jets, Ağaçkakan ve In Hoodies’in daha önce yayınlanmamış birer parçası katılımcılar tarafından dinlenecek ve bu parçalar üzerinden albüm kapakları tasarlanacak. Katılımcıların tasarladığı bu kapaklar festivalin ardından düzenlenecek olan sergide satışa çıkmak üzere 20 adet limitli ICAF Special Edition olarak CD veya plak formatında basılacak. Sergi katılımcıları arasında ise Grup Ses – Bora Başkan, İskeletor – Memo Kösemen, Ağaçkakan – Esk Reyn, Kes – Big Baboli gibi müzisyen ve çizerler yer alacak. Festivalde müzisyenle çizerin bir araya geleceği ve müziğin görselleşme sürecinin tartışılacağı bir söyleşi de düzenlenecek.

Atölyeler: yeni bir hobi keşfedin

ICAF bu sene de yoğun ilgi gören zengin atölye programıyla geri dönüyor. Albüm Kapağı Tasarımı, Konser Afişi Tasarımı, Stop Motion Animasyon, Flip Book, Süper Kahraman Yaratma, Üç Boyutlu Figür Tasarlama, Karikatür Atölyesi, Çizgi Roman Atölyesi, Stencil, Linolyum Baskı, Customize Your Sneaker, Dövme ve İllüstrasyon, Karikatürde Diyalog gibi etkinlik ve atölyelerin yer aldığı programda katılımcılar her biri alanında yetenekli isimlerin

Seminer ve Söyleşiler

İCAF seminer ve söyleşileri bu yıl “kimlik“ temasından hareketle kadınların graffiti ve sokak kültürü içindeki varlıkları, graffiticilerin gizli kimlikleri, kent kimliklerinin sanatçı müdahalesiyle geçirdiği dönüşümler, süper kahramanların psikolojileri ve kişilikleri gibi konuları ele alacak. Ayrıca çizgi dünyasının usta isimleri üretim pratikleri üzerine gerçekleştireceği söyleşiler de programın ilgi çeken detayları arasında. Söyleşilerin gerçekleşeceği Moda All Saints Kilisesi’nde albüm kapakları sergisi kapsamında Radyo Eksen programcılarından Hakan Tamar, Gülşah Güray, Kaan Sezyum ve Ketche dünyadan albüm kapakları üzerine kaçırılmaması gereken, keyifli bir sohbet gerçekleştirecekler.

ICAF_2018_KV2-1

Animasyon kuşağında “kimlik” teması

İCAF’ın gelenekselleşen animasyon kuşağı bu sene Melis Balcı küratörlüğünde “kimlik” temalı animasyon filmlerden oluşan özel bir seçkiye ev sahipliği yapıyor.  Bu yıl ayrıca festivalden iki hafta önce Kadıköy‘de belirlenen bir mekanda 2017 festival programı kapsamında gösterimi gerçekleştirilmiş “Urban“ temalı animasyon film seçkisi gösterilecek.

icaf_2018_KV1_dsmbilet-1

Festival hakkındaki gelişmeler için burayı takibe alabilir, etkinlik sayfası için ise buraya tıklayabilirsiniz.