Pek bilmediklerinizde bugün: "The Piper at the Gates of Dawn"

Rock ve çeşitli alt türlerine yön veren ve müzik tarihinin en görkemli yolculuklarından birini başlatan The Piper at the Gates of Dawn albümü, 1967 yılında bugün yayınlanmıştı. Pink Floyd’un ilk albümünün 50. yıl dönümünde, albümle ilgili “pek bilmedikleriniz” e buyurun!

“Matilda Mother”, bir çocuk kitabındaki karakterden ilham alınarak yazılmış
Albümdeki şarkıların büyük kısmını yazan Syd Barrett, şarkılarında sıklıkla çocuk hikayelerinden ilham alıyordu. The Piper at the Gates of Dawn‘da yer alan “Matilda Mother” şarkısı da Edward Gorey ve Hilaire Belloc tarafından yazılan Cautionary Tales For Children kitabına göndermeler taşır. Zor durumda olan ama epey de yaramaz olan çocukların başına gelen korkunç şeyleri konu eden kitaptaki karakterlerden birinin ismi Matilda’dır.

Albüm, bir başka efsanevi albümle aynı dönemde aynı yerde kaydedilmiş
İlk Pink Floyd albümü olan The Piper at the Gates of Dawn, EMI Studios’ta 1967 yılının şubat ayında kaydedilmeye başlanmış. 3 numaralı stüdyoda bu efsanevi kaydedilirken, aynı binada farklı bir stüdyoda bir süredir üzerine çalışılan bir albümün kayıtlarının son iki ayına girilmişti: The Beatles’ın Sgt. Pepper’s Lonely Heart Club Band albümü!

emi

Syd Barrett’ın “Lucifer Sam”i kim için yazdığı tam olarak bilinmiyor
Albümün en bilindik şarkılarından biri olan “Lucifer Sam”le ilgili çeşitli iddialar var. Bunların bir kısmı, şarkıda bahsi geçen Sam’in, Syd Barrett’ın ölen kedisi olduğunu ve şarkının onun için yazıldığını öne sürüyor. Bir başka iddia da söz konusu kişinin, Barrett’ın o dönem sevgilisi olan Jenny Spires’la ilgili birisi olduğu yönünde. Şarkının, The Piper at the Gates of Dawn‘ın ilk kayıtlarında isminin “Percy the Rat Catcher” olması, ilk iddiayı biraz daha destekleyen bir detay sanki.

https://www.youtube.com/watch?v=wbIMx2MYNXk


“See Emily Play”in gitar partisyonundaki slide’lar bir cetvelle yapılmış
The Piper at the Gates of Dawn albümünün Amerikan baskılarında yer alan “See Emily Play”, aslında bir 45’lik olarak yayınlanmıştı. Kaydedilmeden önce grup tarafından “Games for May” adıyla konserlerde çalınan şarkıda yer alan gitarın slide’lı kısmında Syd Barrett slide yüzüğü yerine bir tür plastik cetvel kullanıyormuş. Ayrıca Barrett, şarkıda bahsi geçen Emily’nin bir konserden sonra uyuduğu ormanda sabah uyanınca gördüğü bir kız olduğunu ama Emily’nin gerçek bir insan mı yoksa halüsinasyon mu olduğunu bilmediğini dile getirdi.

Pete Townsend albümün Pink Floyd’un canlı performanslarını yansıtmadığını düşünüyordu
The Who’nun kurucularından Pete Townsend’in The Piper at the Gates of Dawn hakkında yaptığı açıklama, o dönem grubu halihazırda konserlerinde takip eden kitlenin bir kısmının ortak görüşünü yansıtıyordu. Townsend, albümün Pink Floyd’un konserlerinde yarattığı enerjiyi yansıtmadığını dile getirmişti. Bu yoruma rağmen söz konusu albüm, o dönemin teknolojik imkanları göz önüne alınınca kayıt teknikleri ve o dönem için epey yeni olan fikirleriyle psikedelik rock tarihine yön veren kayıtlardan biri olarak anılıyor.