Pulp albümü “This Is Hardcore” ve klasik kapağı 20 yaşında

Sheffield’dan dünyaya yayılan britpop grubu Pulp, altıncı albümü This is Harcore’un 20. senesini geride bırakıyor. 2013’te NME tarafından tüm zamanların en iyi 500 albümü arasında gösterilen This is Harcore, dinleyeni farklı dünyalara götüren 12 şarkıdan oluşuyor. Chris Thomas’ın yapımcılığını üstlendiği albüm , CTS ve Olympic Stüdyoları tarafından basılıyor. En az şarkılar kadar dikkat çeken sansasyonel albüm kapağı ise dünyaca ünlü tasarımcı Peter Saville imzası taşıyor.

Yazı: Gizem Kayar 

Biz de dünya müzik listelerini sallayan ve gruba 1998 Mercury Müzik Ödülleri’nde üçüncü kez adaylık kazandıran bu albümü dinlerken albümün ikonik kapağını tasarlayan Saville’in satır başı işlerine birlikte göz atalım dedik.

joy division - unknown pleasures

Joy Division – Unknown Pleasures ( 1979)

Saville’in Joy Division’ın unutulmaz albümü Unknown Pleasures için tasarladığı görsel; albümün adı gibi gizemini uzun yıllar koruyor. Kimi çizimdeki beyaz dalgaların sönen bir yıldızın radar sinyallerini gösterdiğini, kimi PSR B1919+21 ses dalgalarını betimlediğini savunuyor. Saville’in bu kapağı şüphesiz ki onun imza işlerinden biri oluyor. Saville, Eric Klotz ve Volkert Besseling tarafından 2012’de çekilen Data Visualization Reinterpreted: The Story of Joy Division’s “Unknown Pleasures” Album Design belgeselinde konuyu iyice tartışıyor. Foals’un ona Cambridge Astronomi Ansiklopedisi’nden (1977 edisyonu) bir sayfa gösterdiklerini ve ısrarlı bir şekilde bu görüntünün kayıtlarının gizemini yansıtan bir sembol olabileceğini söylediklerini belirtiyor. Saville, görüntünün yıldızın titreşim frekansının ilk defa Cambridgeli bir araştırma grubu tarafından görselleştirilmesi olduğunu belirtiyor ve gördüğümüz şeyin sinyalin doğruluğu ve frekansının karşılaştırıldığı bir grafik olduğunu söylüyor.

New Order – Music Complete (2015)

Saville’in kariyerinde New Order’ın çok başka bir yeri var. Sanatçı , Joy Division’ın vokali Ian Curtis’in intiharı ile başka bir form ve isim alan grubun Movement, Power, Corruption & Lies, Low-life, Technique gibi en önemli albümleri için çeşitli tasarımlar yaptı. Saville, 2015 yılında çıkan Music Complete’ in kapağında renkli geometrik desenler ile dinamik bir stil yakalamayı tercih ediyor. Verdiği bir röportajda da çağdaş kültürle müzik, moda, güzel sanatlar, tasarım, mimarlık gibi sanat dalları arasındaki anlamlı ilişkinin akademik olarak çok az ele alındığından bahsediyor. “Görsel sanatlar hakkında okurken, müziğin etkisinin genellikle daha meşru olan retoriğin lehine göz ardı edildiğini görürüz” diyor. Complete Music’ in kapak görselinde ise bu sebepten olsa gerek retoriği geri planda tutarak müziğin kendisi ve dinleyici üzerinde bıraktığı izlenimi görselleştirmeyi tercih ediyor.

suede - scifi lullabies

Suede – Sci-Fi Lullabies (1997)

Suede’i n birçok müzik otoritesi tarafından en iyi albümü olarak kabul edilen Sci-Fi Lullabies’ ın kapak görseli John Kippin tarafından albüm şarkılarının kasvetli havasının yansıtan ve “Hidden” olarak isimlendirdiği işi. Albümün sanat yönetimi ise Saville tarafından gerçekleştiriliyor ve bu iş birliği ortaya görsel bir şölen çıkartıyor. Görselin “bitişi” temsil eden bir havası, içinde matem içeren birçok noktası var. Bu da Suede’i bilim kurgu ninnilerinin havasını, dinleyicide bırakmak istediği tadı çok iyi yansıtıyor. Albüm görseli Kippin’in portfolyosunda da büyük öneme sahip. Sanatçının geniş kitleler tarafından tanınmasında Sci Fi Lullabies’ın büyük önemi var.

section 25 - always now

Section 25 – Always Now (1981)

İngiliz post-punk’ının ileri gelen isimlerinden Section 25’ın çıkışını yaptığı albümü Always Now da Saville’in imzasını taşıyan işler arasında yer alıyor. Sanatçının Berthold tipi bir katalogdan yola çıkarak tasarladığı kapak, fonda kullandığı endüstriyel sarıyla dikkat çeken çalışmalarından biri olmayı başarıyor. Saville, Shadowplayers ’ın yazarı James Nice’a verdiği açıklamada grubun vokalist ve bas gitaristi Larry’nin Always Now’ ın tasarım sürecinde görsel anlamda nasıl ilerlemek istediğini şu sözlerle anlatıyor: “Larry’nin biraz Avrupai havası olan, biraz psikedelik, biraz da oryantalist etkilere sahip bir şeyler görmek istediğini hatırlıyorum. Daha sonraki üretim süreci tamamen bana aitti.” Sanatçı, Larry’nin tasarımda görmek istediği psikedelik unsuru iç kılıfta Fransız kâğıt şirketi Keller-Dorian’dan tedarik ettiği koyu mavi, sarı ve kırmızı ebru desenli kaplama kağıdını kullanarak gösteriyor.

pulp - this is hardcore

Pulp – This is Hardcore (1998)

Saville’in 1990’ların sonunda çalışmalarıyla kazandığı haklı ünü britpop sahnesinde harikalar yaratan Pulp’ın da dikkatini çekmiş olacak ki grup This is Hardcore için Saville ile çalışmayı istiyor. Sanatçı da görselde albümün karanlık temasını yakalayarak unutulmaz albüm kapaklarına bir yenisini daha ekliyor. Pulp’ın lideri Jarvis Cocker ve Saville ile birlikte çalışan ressam John Currin, albüm kapağı için Rusya’nın ünlü siması Ksenia Sobchak ile çalışmaya karar veriyor. Sobchak’ın yere düşmüş cansız manken şeklinde verdiği poz dönem itibariyle tozu dumana katıyor. Albüm kapağı modelin “ölü” ya da “saldırıya uğramış” gibi gözüküyor olması o dönem birçok feministin tepkisini çekiyor. Londra sokaklarındaki This is Hardcore posterlerinin üzerine “This is Sexist” (Cinsiyetçi), “This is Demeaning Women” (Kadınları alçaltıyor) yazılamaları yapılıyor. Bütün bu sansasyonların sonucu albüm kendi döneminin en hızlı şekilde tanınan LP’lerinin arasında yerini alıyor. Sobchak’ın kapakla ilgili açıklaması ise “Çekim çok keyifliydi, Jarvis gerçekten çok tatlı ve utangaç birisi” şeklinde oluyor.