Rakamlarla “Damdaki Kemancı” serüveni

Broadway’in kült eserlerinden Damdaki Kemancı, 25 Ocak – 14 Şubat tarihleri arasında beş performansla Zorlu PSM Drama Sahnesi’nde izleyicilerle buluşacak. Uzun yıllardır popülaritesinden hiç bir şey kaybetmeden izlenen Damdaki Kemancı müzikali ile ilgili ilginç detaylara göz atıyoruz.

İlk kez 1964’te oynandı

Joseph Stein’ın Fiddler on the Roof (Damdaki Kemancı) romanından aynı isimle uyarlanan müzikal, Broadway’in gelmiş geçmiş en ünlü yapımları arasında yer alıyor. İlk kez 1964 yılında izleyicilerle buluşan Damdaki Kemancı, gösterimi yapıldıktan sonra yakaladığı başarıyı uzun süre sürdürerek yaklaşık on yıl kesintisiz bir şekilde izleyicilerle buluşmuştu. Rusya’daki Çarlık döneminde geçen ve hem duygusal hem de esprili bir şekilde bu dönemdeki zorlukları konu alan müzikalin etkileyici müzikleri Tony Ödüllü Jerry Bock imzası taşıyor.

dam

Müzikalde 300’den fazla kostüm kullanılıyor

Anatevka isimli bir köyde geçen Damdaki Kemancı, Sütçü Tevye’nin başına gelenleri anlatırken aynı zamanda hayatına dahil olan birçok kişiyi de izleyenlerle buluşturuyordu. Siyasetten gündelik hayata birçok konuya değinen müzikalin Zorlu PSM Drama Sahnesi’nde izleyeceğiniz uyarlamasında üç yüzden fazla kostüm kullanılıyor. Mehmet Ergen’in yönetmenliğini yaptığı müzikalde, kostüm tasarımları Behlüldane Tor’a ait.

Türkiye’de ilk kez 1969’da izleyicilerle buluştu

Yeşilçam’ın unutulmaz isimlerinden biri olan Cüneyt Gökçer’in başrolünde yer aldığı uyarlamasıyla ilk kez 1969 yılında Türkiye’de oynanan Damdaki Kemancı, izleyiciler tarafından olumlu tepkiler almıştı. Yirmi yıl boyunca aralıklarla oynanan müzikal, İstanbul dışında birçok şehirde de sahne alma imkanı bulmuştu.

Londra’da 2000’den fazla kez sahnelendi

Londra’nın en ünlü tiyatrolarından olan West End’de de oynanan Damdaki Kemancı, Amerika’dan sonra ilk kez Avrupa’da izleyiciler ile buluşma şansını da yakalamıştı. 1967’de ilk kez West End’de meraklılarıyla buluşan müzikal, iki binden fazla kez sahnelendi. İngiltere’de oynandığı süre boyunca sütçü Tevye karakteri çeşitli zamanlarda farklı kişiler tarafından canlandırılmıştı.

Tüm dünyada yüzlerce adaptasyonu yapıldı

Damdaki Kemancı, Broadway’deki prömiyerinin ardından Avrupa ve Asya’da birçok ülkede yeniden uyarlanmıştı. Hem resmi olarak ve hem de amatör olarak uyarlanan müzikal, zamanında Batı Almanya’da yüzden fazla farklı adaptasyonuyla, Doğu Almanya’da ise 23 farklı adaptasyonla sergilenmişti. Japonya adaptasyonuyla tüm zamanların en uzun süre sahnelenen müzikali olma başarısını yakalayan Damdaki Kemancı, orijinali Amerikan yapımı olmasına rağmen Amerika’da beş yüzden fazla yapımla izlenmişti.

d2

25 Ocak – 14 Şubat aralığında Zorlu PSM Drama sahnesinde izleyebileceğiniz Damdaki Kemancı’yla ilgili detaylı bilgiye ve biletlere buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.