“Rick and Morty” fırtınasından önce: Animasyon dostlukları

Gecikmeli olarak başlayan üçüncü sezonuyla bir kez daha takipçilerine evrenler ve galaksiler arası bir eğlence sunan Rick and Morty, zaman içinde artan beklentileri fazlasıyla karşılamayı başardı. Adult Swim dizisi, VR oyunlardan çizgi romanlara farklı uyarlamalarıyla da hayatımızın hemen her alanına yayılmaya tam gaz devam ederken, Rick Sanchez ve Morty Smith’ten önce animasyon dünyasında karşımıza çıkan maceraperest ve alışılmışın dışındaki dostlukları hatırlıyoruz.

Yazı: Cem Kayıran – İllüstrasyon: Başar Kurnaz

rickmorty

Rick Sanchez & Morty Smith
(Rick and Morty)
Adult Swim’in kısa sürede bir fenomene dönüşen animasyon serisi Rick and Morty, “imkânsız” diye bir şeyin olmadığı, ustalıkla kurgulanmış bir tür bilim kurgu komedisi. Başlarda bir Back To The Future parodisi intibası yaratan Rick and Morty, yer yüzünün, hatta galaksinin en zeki insanı Rick Sanchez ve torunu Morty Smith’in evrenler arası maceralarını konu ediyor. Uzun zaman önce terk ettiği kızıyla yeniden bağlarını kuvvetlendirmek adına ailesinin yanına dönen Rick Sanchez, birçok farklı gezegen ve evrende aranan bir suçlu ve hemen hemen her zaman sarhoş olan bir bilim insanı. Ailenin en genç ferdi olan Morty Smith ise fazlasıyla naif, heyecanlı ve utangaç bir yapıya sahip olmasına rağmen dizi devam ettikçe sorumlulukların altına girmekten çekinmeyen bir ergen tiplemesi. Dan Harmon ve Justin Roiland ikilisinin yarattığı Rick and Morty, absürt karakter tasarımları ve garip olay örgüleriyle sıra dışı konular işliyor. Dizinin geçtiğimiz haftalarda başlayan üçüncü sezonunun ilk bölümleriyle birlikte ortaya ana karakterlerinin ilişkisine dair ilginç fan teorileri de çıkmaya başladı. Rick’in aslında zamanda yolculuk yaparak çocukluğuna döndüğü ve maceralarına Morty’yi götürerek onu bir anlamda eğitiyor olduğu teorisi dizinin birçok takipçisinin aklına yatmış gibi görünüyor.

Finn & Jake
(Adventure Time)
FRP oyunlarından alınan ilhamla yaratılmış post apokaliptik bir evrende Finn isimli küçük bir çocuk ve sihirli güçlere sahip bir köpek olan dostu Jake’in maceralarını konu eden Adventure Time, bugüne dek altı dalda Emmy Ödülü kazanmış bir animasyon serisi. Popüler kültürden birçok farklı unsura referanslar taşıyan detaylarla bezeli Adventure Time’ın ana karakterlerinden Jake’in çıkış noktası Bill Murray’nin 1979 yılında yayınlanan Meatballs filminde canlandırdığı Tripper Harrison olmuş. Her türlü sıkıntıya bir tür çözüm yaratabilen (bunda özel güçlerinin de etkisi büyük tabii ki) ama çok sıkışmadan önlem almayı gereksiz bulan bir yapıya sahip olan Jake’in hayata ve maceralara karşı büyük bir iştaha sahip Finn’le olan dostluğu ortaya seyri bir hayli keyifli bir seri çıkarıyor. İkilinin, kimi zaman kendilerine eşlik eden BMO, Princess Bubblegum, Ice King ve Marceline gibi karakterlerle atıldığı maceralar maalesef sona eriyor. Pendleton Ward’un yaratıcısı olduğu ve bugüne dek birçok müzisyen, yazar ve oyuncunun konuk olduğu seri, 2010 yılından bu yana Cartoon Network’teki yayınını bu yıl görücüye çıkan dokuzuncu sezonuyla birlikte bitirdi. Çizgi roman ve oyun uyarlamalarıyla devam edecek olan Adventure Time’ın 2015 yılında ilk kez gündeme gelen uzun metraj filmi için de bekleyiş sürüyor.

ren__stimpy

Ren Höek & Stimpson J. “Stimpy” Cat
(The Ren & Stimpy Show)
Listemizin birbirine en zıt karakter özelliklerine sahip ikilisi Ren Höek ve “Stimpy” Cat, 1990’larda çocukluğunu yaşamış olan nesli fazlasıyla etkilemişti. Rugrats, Aaahh!!! Real Monsters ve Hey, Arnold! gibi “güvenli” olarak tanımlayabileceğimiz çizgi dizilere yayın akışında yer veren Nickelodeon’ın en sıra dışı programı şüphesiz ki The Ren & Stimpy Show’du. John Kricfalusi’nin yaratıcısı olduğu serinin ana karakterlerinden Ren, fazlasıyla asabi, kırıcı ve sıska bir chihuahua. Her an kendini kaybedip etrafına zarar verme potansiyeli taşıyan Ren’in genellikle bu çıldırmalarına sebep olan ve sonrasında onunla başa çıkmak durumunda kalan karakter de Stimpy isimli bir kedi. Kimi zaman saf ve şapşal bir karakter olarak karşımıza çıkan Ren, bazı bölümlerde bilim insanı olacak kadar zeki bir şekilde de sunuluyor. Genel olarak kara ve absürt bir mizahın işlendiği The Ren & Stimpy Show’un vakti zamanında sansür yemiş ve yayınlanamamış kimi bölümleri, internette kısa sürede kült mertebesine ulaştı.

Beavis & Butt-Head
(Beavis and Butt-Head)
1990’lı yılların en popüler animasyon ikilisi olan Beavis ve Butt-Head, sosyal anlamda sıkıntılar yaşayan iki heavy metal hayranı dost. Mike Judge’ın 1992 yılında hazırladığı Frog Baseball isimli bir kısa filmden doğan Beavis and Butt-Head, 1993-1997 yılları arasında MTV’de yayınlanmıştı. Her bölümde çeşitli müzik kliplerini izleyip yorumlayan ikili, genellikle rahatsız edici unsurlar barındıran klipleri överken basmakalıp fikirler ve havalı olmadığını düşündükleri kliplerle karşılaştıkları zaman da sert tepkiler veriyordu. Lise öğrencisi olan Beavis ve Butt-Head’in her bölümde kliplerin yanı sıra genellikle okulda geçen maceraları da yer alıyordu. Kimsenin başa çıkamadığı bir ikili olan Beavis ve Butt-Head, 1990’lı yılların ikonik figürleri haline geldi ve sinema filmi, video oyunu ve çizgi roman gibi uyarlamaları yapıldı. Dizinin yayından kalkmasının ardından birçok izleyiciden Beavis and Butt-Head’in geri dönmesi konusundaki ısrarlar, 2011 yılında kısa bir sezonun yayınlanmasına sebep olmuştu. İkilinin geri dönmesi hâlâ ara sıra gündeme geliyor.

Listenin tamamını okumak için buraya tıklayarak Bant Mag. No:59’a ulaşabilirsiniz.