Todd Haynes imzalı roman uyarlaması "Wonderstruck"tan yeni görüntüler

Velvet Goldmine, Carol ve I’m Not There gibi ses getiren filmlerin yönetmeni Todd Haynes’in Brian Selznick imzalı Wonderstruck romanından uyarladığı yeni filminden bir fragman daha yayınlandı.

Julianne Moore, Millicent Simmonds ve Oakes Fegley’nin başrollerinde yer aldığı Wonderstruck, aralarında 50 yıl fark olan iki farklı olay örgüsünü konu ediyor. Filmin iki ana karakterinden biri olan Rose, hayallerini gerçekleştirmek ve idolü olan Hollywood yıldızına ulaşabilmek için evinden kaçan genç bir kız. Wonderstruck‘ta söz konusu karakteri canlandıracak olan Millicent Simmonds da yaklaşık bir yaşından beri sağır olan bir oyuncu.

Henüz Türkiye için vizyon tarihi belli olmayan film, 20 Ekim’de ABD’de izleyiciyle buluşuyor. Amazon Studios yapımı olan filmin uyarlama senaryosu da kitabın yazarı Brian Selznick tarafından yazılmış. Filmden yayınlanan yeni fragman aşağıdaki bağlantıdan izlenebilir.

Prömiyerini 70. Cannes Film Festivali’nde yapan film hakkında Bant Mag. sinema editörü Melikşah Altuntaş’ın değerlendirmesi şöyle olmuştu:

Bu yılki yarışmanın prömiyerini gerçekleştiren ilk filmi, iki yıl önce Carol ile Cannes tarihinin en zarif filmlerinden birine imza atmış ve seyircilerin favorisi olmuş Todd Haynes’in son filmi Wonderstruck‘tı. 2010’da Martin Scorsese’nin beyaz perdeye Hugo adıyla nispeten sadık şekilde adapte ettiği Brian Selznick imzalı The Invention of Hugo Cabret‘nin daha serbest bir uyarlaması olan Wonderstruck, 1977 ve 1927’de ebeveynlerini bulmak için evden kaçan iki farklı sağır çocuğun hikayesini, paralel kurgu ve sessiz sinemaya referanslar düzerek anlatıyor. Haynes’in sinemasında bugüne kadarki en ayrıksı işi olarak gösterilebilecek film, naif anlatımı ve hikayesindeki basit çözümlemelerle, ilk bakışta dokunaklı bir çocuk filminden fazlası gibi görünmüyor. Nefis prodüksiyon tasarımı, Carol‘da olduğu gibi Carter Burwell’in muazzam müzikleri ve Edward Lachman’ın enfes görüntü yönetimi elbette ki sinema sanatını bir araya getiren tüm unsurların yine Haynes’in elinde cevhere dönüştüğünü kanıtlıyor. Ancak yavan hikaye, gittikçe etkileyicilikten uzaklaşıyor ve final de bu anlamda beklenen güce ulaşmıyor.

1927 bölümlerinin siyah-beyaz 35 mm. çekilip tamamen diyalogsuz olması ve 1977 bölümlerinin de o yıl çekilmiş bir film gibi (yine 35 mm., renkli çekilmiş kısımlar) görünmesi, Haynes’in yakalamaya çalıştığı dönem hissiyatını başarıyla geçirirken, başroldeki çocuk oyuncular da tüm filmi sırtlamayı başarıyor. Filmdeki kısıtlı ekran süresinde genellikle ağır bir yaşlandırma makyajı altındaki Julianne Moore küçük ama etkili bir performans verirken, filmde toplamda 3 dakikadan fazla görünmeyen Michelle Williams da üzerine düşeni yapmış görünüyor. Özellikle hikayenin çözüm bölümünde tavsayan Wonderstruck‘ta Haynes’in tüm maharetleri, limitli senaryosunun sınırını aşmaya yetmiyor. Yine de tüm bunlar, karşımızdaki filmin dört başı mamur bir büyüme hikayesi anlattığı ve muhtemelen yine Oscar’larda pek çok kategoride boy göstereceği gerçeğini değiştirmiyor.