"Yeni döneme açılan bir kapı": İhtiyaç Molası'ndan "Kapılar"

Uzun bir süredir ortalıkta gözükmeyen İhtiyaç Molası, Kapılar isimli yeni bir albümle geri dönüyor. 23 Aralık’ta Coop’ta gerçekleşecek lansman konseri öncesinde gruptan Tolga Çebi, Sinan Gürsoy ve Taner Sarf sorularımızı yanıtladı!

Röp: Cem Kayıran

ihtiyac molasi cs6-03

10 yılı aşkın bir süredir yeni bir kayıt yayınlamıyordunuz. 1.5 sonrasında İhtiyaç Molası cephesinde neler oldu? Bu sessizlik neden bu kadar uzun sürdü?

Sinan: Bol bol konser yaptık aslında bu dönemde, bu şarkıları da bir kaç kez kaydettik. Sahnede de çaldık, iyice pişirdik. Bu şarkıların iyi şekilde ve planlı sunumu olsun istedik aslında.  Yaptığımız kayıtların içinden güzel olan fikirleri biriktirip ​Sony ile anlaştık ve ülkenin rahatlamasını bekledik. Derken, bu rahatlamanın çok uzun süreceğini görünce artık yayınlayalım dedik. Albümü 2014 yaz döneminde kaydettik, Aralık 2014’te herşey hazırdı. 2015 Aralık’ta da Sony ile güzel bir başlangıç yaptık.

Tolga: Her birimizin gittikçe yoğunlaşan iş hayatları bir araya gelmemizi zorlaştırdı. Kapılar albümü uzun zamandır sırtımızdaydı, derdimiz bu albümü layıkıyla sırtımızdan atıp yeni parçalara yelken açmak artık…

Peki bugünü İhtiyaç Molası’nın geri dönüşü için doğru zaman kılan şey nedir?

Taner: İhtiyaç Molası bir yere gitmedi zaten​. Az da olsa verdiğimiz konserlerde yeni şarkılarımızı da çaldık hep. İlk albümümüzü makara bant ve analog sistemlerle kaydettik. mp3 daha yeni çıkmıştı. Müzik sektörünün nereye yol alacağı belirsizdi. Değişmeyen tek şey, sadece müzik düşünen grupların bu ülkede para kazanmasının zorluğu oldu. Bunca yıldan sonra artık müzikalite dışındaki tüm faktörleri bir kenara bırakabileceğimiz bir döneme geldik.

Sinan: 40 yaşını geçmiş adamlar olarak belli bir müzikal olgunluğa ulaştık. Yaptığımız müzikten çok eminiz. İşin gidişatı ve yapılması gerekenler konusunda yeterli bilgi ve tecrübeye sahibiz. “Şimdi yapmazsak ne zaman yapacağız dedik” sonunda. Bundan sonrası için bize ivme kazandıracak güzel bir albüm Kapılar. Piyasadaki tekdüzelikten sıkılanlar için, farklı müzik ihtiyacı olanlar için İhtiyaç Molası geri döndü… Müziğiyle, sözleriyle, tavrıyla zamansız ama tam da zamanı olan bir albüm oldu…

Tolga: Aslında Kapılar, İhtiyaç Molası’nın bir dönemini kapatan ve yeni dönemine açılan bir kapı bizim açımızdan. Bu yeni dönem için çok heyecanlıyız, çünkü bizim de hiç bilmediğimiz yeni şarkılarla başbaşa kalacağız. Albüm bizim için konser motivasyonunu artırırken konserlerde bize yeni şarkılarımızı çalışma motivasyonumuzu artıracak diye düşünüyoruz.

Albümdeki şarkıların kimisi eski dönemlerden günümüze gelen şarkılar, hatta bir dizi için hazırladığınız “Eflatun” şarkısı da Kapılar albümünde yer alıyor. Farklı dönemlerinizden olan şarkıları, nispeten yeni parçalarınızla bir araya getirirken ne gibi şeylere dikkat ettiniz? Şarkılar ilk hallerine ne denli yakın tınıda?

Sinan: Galiba hepsi çok değişti…

Tolga: İşin doğrusu bu albümde çok da yeni bir şarkı yok. Hepsi eski, bizim açımızdan. Şarkılar ilk hallerine oranla çok değiştiler. Ve yerlerini buldular diye düşünüyorum.

Taner: Tüm şarkılar aynı listede yer alıyordu konserlerimizde. Bunun sonucunda belli bir ortak noktaya oturdular zaman içinde. Bu şansa ulaşamamış olan şarkılar Kapılar albümüne giremediler. Yani bir şeye dikkat etmekten çok, canlı olarak çalmamız yetti diyebiliriz.

“Çengi”nin bu albümde yeniden karşımıza çıkması, sıkı İhtiyaç Molası dinleyicileri için çok anlamlı. “Çengi”yi  albümün kapanış şarkısı olarak kurgulamanın, maceranın başında dinlediğimiz şarkıyla yeni albümü bitiriyor olmanın bir anlamı var mı?

Sinan: “Çengi” bizim için çok önemli bir şarkı. İlk yayınlanan şarkımız. En çok sevilen şarkımız diyebiliriz. Bizimle beraber büyümüş bir şarkı. Zamanla, sahnede çaldığımız düzenlemesinde ufak tefek değişiklikler yaptık ve bunun da kayıtlı olmasını istedik.

​Taner: Bizi eskiden beri takip edenler için bu versiyonlar grubun geçtiği yolların bir haritası yerine geçecek umarız.​

 Tolga: “Çengi” bizi çok iyi ifade eden bir ilk albüm şarkısı.neredeyse 16 sene geçti, kuşaklar değişti. Biz de yeni kuşaklara gruba referans olması açısından “Çengi”yi hatırlatmak istedik.

Kapıların kayıt ve miks aşamalarında Nekropsi’den Cem Ömeroğlu ile birlikte çalıştınız. Bu tercihin albümde ne gibi etkileri olduğunu düşünüyorsunuz?

Sinan: Cem ve Nekropsi grubu ilk albümden beri sürekli beraber olduğumuz, birlikte müzik yapmayı da çok sevdiğimiz arkadaşlarımız.

​Taner: Cem harika bir gitarist, müzisyen ve yaratıcı bir teknik adam. Neredeyse tüm albümü tek başına kaydetti ve miksledi diyebiliriz. Bu süreçte kayıt kalitesini artıracak bir çok deneme de yaptık. ​

Tolga: Kayıtlarda ve mikste Cem’in olması bizi ruhen de teknik mânâda da çok rahatlattı. Ne istediysek, kaç kere istediysek oldu ve biz de bu lüksün tadını çıkarttık. Cem çok başarılı bir kayıt-miks prodüksiyonunun altına imzasını attı. Böylece bizim de baştan sona iç rahatlığıyla dinlediğimiz  nurtopu gibi bir albümüz oldu!