4. İstanbul Tasarım Bienali, bir eğitim ağı olarak kurgulandı

Jan Boelen küratörlüğünde düzenlenen 4. İstanbul Tasarım Bienali, 22 Eylül Cumartesi günü “Okullar Okulu” başlığıyla açıldı. Dünyanın içinde bulunduğu daimi kriz haliyle baş etmek adına ihtiyaç duyulan yanıtları karşılamada mevcut tasarım ve eğitim modellerinin işlevine şüpheyle yaklaşan 4. İstanbul Tasarım Bienali, gerçekleştiği altı mekânın her birini tasarım stratejilerine yönelik bir eğitim ağı olarak kurguladı. Cevap önermekten ziyade soru sormaya odaklanan projelerle, günümüzde öğrenme kavramının neye tekabül ettiği, kişisel sorgulama haliyle ilişkisi ve başka ne şekillerde tasarlanabileceği araştırılıyor. Dünyanın dört bir yanından çok farklı alanlara yayılan 200’ün üzerinde proje, altı hafta boyunca ücretsiz olarak görülebilecek.

Sergi fotoğrafları: Kayhan Kaygusuz
Ana görsel: Demystification Committee / Gizemden Arındırma Komitesi, The Offshore Economist / Offshore Economist

Bienalin 3 kilometrelik rotasında yer alan altı mekânın her biri birer okul işlevi görüyor. Akbank Sanat, var olanı bozup işlevini değiştirerek yeniden tasarlayan işlere yer veren “Bozum Okulu”; Yapı Kredi Kültür Sanat, suyun, kültürün, objelerin ve bilginin hareketine ve etkileşimine bakan “Akışlar Okulu”; Pera Müzesi, normları ve değerleri sorgulayan “Ölçekler Okulu”; Arter, kapitalizmin doğal kaynakların tahribatı üzerindeki etkisinden yola çıkan “Dünya Okulu”; SALT Galata, teknoloji ve zaman arasındaki ilişkiye odaklanan “Zaman Okulu” ve Studio-X Istanbul, yemek kültürünün çevresel etkilerini sorgulayan “Sindirim Okulu” olarak karşımıza çıkıyor.

ONAGORE, YAY-POP magazine / YAY-POP Dergisi

FABB and contributors / FABB + Katkıda Bulunanlar, Docendo Discimus Instrumantae

Bienalde görülebilen çalışmalar arasında standart ölçü birimleriyle güzellik ve güven ölçen bir yerleştirme, Suriye’yi terk edenlerin anlatılarından oluşan bir gezi rehberi, Endonezya’nın geleneksel ilaçlarının keşfi, dikkatini bedenlerimize çeviren bir saat ya da doğada çözülemeyen plastiklerin yerini alma potansiyeli taşıyan algler gibi farklı konulara temas eden projeler saymak mümkün. Ayrıca bienal süresince farklı mekânlarda 100’ü aşkın etkinlik de düzenleniyor. Söyleşi, performans, atölye, yüz yogası, koleksiyonerlik sohbeti ya da haritalama çalışması, tasarımcı sohbetleri, derslik buluşmaları, 14 Eylül – 4 Kasım’da gösterilmek üzere Pera Film tarafından hazırlanan film programı ya da çocuk eğitim programı gibi etkinliklerin detaylarını buradan inceleyebilirsiniz.

4.itb_poster_50x70_2