Bant Mag. sordu, Pürtelaş 3+1 ekibi cevapladı

Bir ev ortamında yapılmış görsel ve işitsel kayıtlarla, Selim Saraçoğlu’ndan Ah! Kosmos’a, Can Güngör’den Şirin Soysal’a nice müzisyeni evimize getiren Pürtelaş 3+1 ekibinden Levent Sevi, seri hakkında merak ettiklerimizi cevapladı.

Pürtelaş 3+1 fikri ilk olarak nasıl ortaya çıktı ve hayata geçiş süreci nasıl geçti? Bize biraz ekipten bahseder misiniz?

Eski ev arkadaşım Kaan (Boşnak), evde Ajda Pekkan’dan ‘’Düşünme Hiç’’i çalıp söylüyordu, biz de eşlik ediyorduk. Aslında proje tamamen bu şarkı üzerinden çıktı. Bir şarkıcının üç şarkısının cover’ı + cover’ı yapanın bir orijinal şarkısı şeklinde oluşturduk programı. Demo çekimde, Kaan, “Moda Yolu”, “Ya Sonra”, “Düşünme Hiç” ve kendisinin yeni şarkısı “Para Hala Bende”yi söyledi, fakat telif haklarından dolayı bu bölüm hiç yayınlanmadı. Biz de nispeten daha az popüler olan, çevremizdeki müzisyenlerin şarkılarına yöneldik. +1 şarkısında da, şarkı yazımının sürecine dair küçük bir hikaye anlatmalarını istedik. Sesçimiz Yiğit Yemez’in Pürtelaş’taki ev/stüdyosunda kaydedip çekiyoruz programı. En az bir, en fazla iki kişi çıkıyor sahnemize. Long Way From Home dönemindeki gibi elimde tek kamera (olması gerektiği gibi) ben çekiyorum, Gün Erdoğdu kurgulandırıp renklendiriyor, Emir Aksoy da listeliyor. Gruplardan tek ricamız, yeni, daha önce izleyecinin tahminen bilmediği şarkıları çalması, genelde albümsüz isimleri çektiğimiz için de biz rica etmesek de öyle oluyor zaten. Albümlü isimler, çektiğimiz Şirin Soysal veya çekeceğimiz Ceylan Ertem veya Elif Çağlar gibi isimler de ya yeni albümlerinden yeni şarkılarla ya da yeni aranjmanlarla konuk oldular, oluyorlar.

Eminim ki birçok insan Pürtelaş 3+1 aracılığıyla önceden duymamış olduğu müzisyenlerle tanıştı, yeni keşifler yaptı. Programda yer verdiğiniz müzisyenleri seçerken dikkat ettiğiniz unsurlar neler?

Dikkat ettiğimiz bir unsur yok aslında, tamamen beğeni ile ilgili. Müziklerine hayran olduğumuz, konserlerine gittiğimiz veya soundcloud’da, şurda burda dinleyip beğendimiz isimleri çekiyoruz. Ya onları zaten tanıyor oluyoruz, ya da tanımıyorsak mesaj atıyoruz. Bazen bize mesaj atanlar oluyor, müziğimiz şudur, katılmak isteriz vesaire diye. Her şeye, herkese, her tür müziğe açığız. Özellikle ilk bölümlerde zaten müziklerini çok sevdiğimiz ama canlı performans kaydı hiç olmayan Can Güngör, Nilipek ve Selim Saraçoğlu gibi müzisyenlerin ilk canlı kayıtlarını çekiyor olmak bizim için çok heyecan vericiydi. Bu isimlere Utkan la Deniz, Sen Yağmur Dök ve Orkun Tüzel’i de ekleyebiliriz. Tahminimiz o ki; hem çeken, hem çekilen, hem de izleyen aynı heyecanı ilk defa ve birlikte yaşıyor. Tazeler 3+1 veya Uzun Adam’ın da bir şarkısında dediği gibi “beraber yürüdük biz bu yollarda” diyebiliriz yani. – Yakın gelecekte yayınlanacak yeni Pürtelaş 3+1 bölümlerinde kimleri göreceğiz? İlk aklıma gelenleri sıralayayım: Danslı Parti, Yora, Miss Crowley, Nekizm, Cenk Erdoğan, Plaj, Roadside.Picnic, Berke Can Özcan, Nu Park, Marta, Kirpi, Can Kazaz, Weed, Ceylan Ertem, Elif Çağlar ve kim bilir daha niceleri.

Canlı performans programları Türkiye’de pek yaygın değil. Başlayan birçok video serisi, maalesef çok uzun ömürlü olmuyor. Pürtelaş 3+1’in diğerlerine kıyasla daha uzun ömürlü olduğunu söyleyebiliriz. Sizce bunun sebebi nedir?

Bunun en büyük nedeni istiyor ve yapıyor olmamız. Long Way From Home ve Evden Uzakta’yı da sayarsak canlı performans kaydetmeye başlayalı dört seneden fazla oldu. Dışarıdan belki basit gözükse de, zor,masraflı ve çoğu zor iş gibi; işi becermeye çalışırken işin kendisi dışında her şeyi dışarda bırakan bir iş. Özellikle Türkiye’de internet yayıncılığı çok yavaş ve temelsiz ilerlediği için bu işten para kazanmak, en azından hakettiğini düşündüğün parayı kazanmak ve hayatını idame ettirmek imkansıza yakın. Umalım ki sadece şu an için. Onun dışında telif hakları başka mesele. Şu an youtube’da bir müzik programı yapıp sunmak teliflerden dolayı imkansız. Kendi yaptığın iş üzerinden para kazanamadığın için de geriye kalan bilumum alternatifler ise sponsor veya yayınlayacak mecra bulmak. Orda da işe popülerlik, izlenme oranları, şirketler giriyor. Müziğin içinde en son olması gerekenler. Onun için uzun ömürlü bir müzik programı yapmanın tek yolu, sabırla saçların beyazlaşıncaya dek beklemek veya başka bir uzun ömürlü olmayacak müzik programı yapmak. Saç demişken programlarımızı listeleyen Emir Aksoy’a ve onun nezdinde Listelist’e ve saçlı saçsız tüm Listelist çalışanlarına teşekkürler.

Son olarak, takip ettiğiniz yurt dışı merkezli canlı performans serilerinden favorilerinizi öğrenebilir miyiz?

Top of the Pops, NPR Tiny Desk Concerts ve Live on KEXP. Bir de bonus olarak Eurovision ’89, Kayahan – “Ve Melankoli” performansı tüm ekip için her daim güç ve ilham kaynağı. Üç yaşında Can Güngör dinleyen tüm bebeklere selam.

Pürtelaş 3+1’i Facebook’ta buradan, Twitter’da buradan ve Instagram’da buradan takip edebilirsiniz. Ayrıca Pürtelaş 3+1’de çekilmiş tüm video’ları izlemek için de buraya tıklamanız yeterli