Bant Mag soruyor, altZine ve altKitap cevaplıyor

Senelerdir “kendi başına yolunu bulmaya çalışan yazarların daha fazla görünür olmasını sağlamak ve nitelikli edebiyatı önplana çıkarabilmek” adına özveriyle çalışan altZine ve altKitap emekçisi Hande Ortaç bugün saat 19:00’da Sıraselviler Vardar Terrace’ta gerçekleşecek bu yılki altKitap öykü ödül töreni öncesinde sorularımızı yanıtladı.

Röp: Ekin Sanaç

altZine ve altKitap nedir? Kimlerden oluşur? Nasıl bir bağlamda çalışır? altZine.net internet üzerinde yayın yapan bir edebiyat dergisi; altKitap.net ise Türkiye’nin ilk elektronik kitap yayınevi. İki mecra da 1990’ların sonu 2000’lerin başından edebiyatla ilgilenen insanları yani  kabaca yazar, çizer, okur, eleştirmen ve çevirmeni, arada bir dağıtımcı olmadan bir araya getirmeyi hedefleyen ve bunu günümüze kadar ücretsiz gerçekleştirmeyi başaran mecralar.

altZine/altKitap ekibi olarak kaç kişi ve nasıl bir işbirliği içerisindesiniz? Başlıca motivasyonlarınız ve amaçlarınız neler?
altZine ve altKitap’ı ortak bir editöryel kadroyla yürütüyoruz. 2 mecranın tasarım ve uygulamalarını ise tek bir kişi yapıyor, Su Başbuğu.

altZine, 1998’den beri internet üzerinden yayın yapan bir edebiyat dergisi. Hatta bu konuda alanında ilk demek daha doğru olur. Başlangıç yıllarında altZine, hayal gücüne yeni bir boyut kazandıran, erişimin ve dağıtımın ucuz ve kolay olmasından dolayı daha demokratik olarak nitelendirilebilecek yapısıyla, internet’i deneyimleme hevesindeki yaratıcı insanları bir araya getiren bir platform oldu. 2010 yılına geldiğimizdeyse internet artık birçokları tarafından keşfedilmiş, blogların açılmasıyla kullanımı yaygınlaşmış ama ulaşılabilirliğin konforuyla elekten geçmeyen paylaşımlarla kalabalıklaşan ve bu sebeple nitelikli metinlere ulaşmanın güçleştiği bir hâl almıştı. Bu tarihlerde basılı edebiyat dergilerindeki editöryel elemeyi internette de uygulamak ve belli bir çizginin üstünde yazılmış metinleri içeren bir içerik havuzu oluşturabilmek için altZine, editöryel yaklaşımın ön plana çıkarıldığı bir platforma dönüştü. Dünyada internet erişiminde ve bilgisayar kullanımında üst sıralarda olan Türkiye, aynı performansı kaliteli ve özgün Türkçe kurmaca içerik için gösteremiyor ne yazık ki. Bu 15 yılı aşan yolculuk boyunca altZine’in, 292 yazarın 464 özgün metniyle yer aldığı bir platform olarak bu boşluğu önemli ölçüde doldurduğuna inanıyoruz. 2015 yılıyla birlikte altZine, bir platformdan olmaktan çıkarak dergi formatına büründü. Yine internet üzerinden okuyabileceğiniz, pdf formatında tematik bir dergiye dönüştü.  Her yıl 4 sayı olarak yayımlanacak olan altZine’i her yeni mevsim başında buradan http://dergi.altzine.net/ okuyabilirsiniz.

altKitap 2000 yılında Türkiye’nin ilk elektronik kitap yayınevi olarak kuruluyor. Buradaki temel amaç ise yazarla etkin bir editöryel süreç yönetmek ve kitap bütünlüğünde bir eser hazırlamak. Bu güne kadar altKitap’ta, tanımlı bir dağıtımcı olmadan dünyanın dört bir yanından indirilmekte olan 65 adet Türkçe özgün içerik hazırlamış bulunuyoruz.

alt

altKitap Öykü Ödül töreni bu yıl sekizinci kere, Pazartesi günü gerçekleşiyor. İlk günden bu zamana neler değişti? Kısaca anlatabilir misiniz?
Bizim çok önem verdiğimiz bir şey öykü ödül töreni. Bu sene de 25 Mayıs Pazartesi günü saat 19:00’da Sıraselviler Vardar Terrace’ta bir ödül gecesi gerçekleşecek.

Kendini kurmaca yazarak ifade eden çok fazla kişi var. Fakat hele öykü gibi daha niş bir alanda çalışıyorsa bu kişilerin görünür olması, okunması ve üzerine konuşulması gerçekten çok güç. altKitap Öykü Ödülü’nün asıl amacı bu kendi başına yolunu bulmaya çalışan yazarların daha fazla görünür olmasını sağlamak, nitelikli edebiyatı önplana çıkarabilmek. Her yıl dereceye giren ve okunmaya değer görülen öykülerden bir de ödül seçkisi yayımlıyoruz. Bu da amacımızın ikinci ayağını oluşturuyor; yaygınlaştırarak tartışmaya açmak. Sonuncusu ise ödül gecesi. Her şeyin çevrimiçi olduğu bir ortamda, bir kere de olsa bir araya gelmek ve yazarlarımızı kutlayarak yüreklendirmeyi amaçlıyoruz.

8 yılda neler değişti dersek; altKitap Öykü Ödülü’nde dereceye giren birçok yazarın birden çok kitabı yayımlandı. Daha farklı ödüllere layık görüldüler. Her geçen yıl başvuru yapan öykü sayısı arttı. Bu sene rekor bir başvuru oldu. Seneye başımıza ne gelecek diye bekliyoruz.

Öyküleri değerlendirirken en çok nelere dikkat ediyorsunuz? Nasıl kriterleriniz var?
Belli bir kriterimiz yok çünkü bu kriterler değerlendirmedeki özgün unsurları gözden kaçırmamıza sebep olabilir. Tabii belli hususlarda güçlü olan eserler ister istemez önplana çıkıyor. Mesela özgün bir dil, hemen diğerlerinden sıyrılıyor. Ayrıca incelikli bir kurgu ya da özenli bir anlatım kendini hemen belli ediyor. 25 Mayıs’ta altKitap.net’ten yayımlayacağımız 2015 seçkisini eğer okuma fırsatı bulursanız bahsettiğim bu unsurları öykülerde hissedeceğinizi düşünüyorum.

altkitap (1)