Yakın zamanda keşfettiğimiz, etkilendiğimiz ve paylaşmak istediğimiz müziklerden bir seçki.


Image

Mekân ve zaman bükümü: Ben Vince
Yazı: Cem Kayıran – İllüstrasyon: Hilal Can

İngiliz müzisyen Ben Vince, son birkaç yıldır Londra’daki yeraltı ve deneysel müzik sahnesinin en dikkat çeken isimlerinden biri. İlk olarak geçtiğimiz yıl Hackney merkezli plak şirketi Blank Editions’tan The Purge isimli on parçalık bir kaset yayınlayan Vince, saksafonuyla oluşturduğu atmosferik ve büyüleyici yapılarla başlı başına özgür ve yapıbozumcu tınlayan sekanslar yaratıyor.

Şimdiye dek Tomaga, Housewives ve Charles Hayward gibi isimlerle de birlikte projelere imza atan Ben Vince, içinde bulunduğunuz mekân ve zamandan bilinçsiz şekilde uzaklaşabileceğiniz bir müzik icra ediyor. Geçtiğimiz şubat ayında dört uzun soluklu şarkıdan oluşan Monuments isimli albümünü Blank Editions ve Negative Days ortaklığıyla yayınlayan İngiliz müzisyen, kendini enstrüman anlamında kısıtlasa da melodilerinde ve yarattığı ambiyanslarda herhangi bir sınırlamadan ve kalıptan uzak tutuyor. İlk saniyeleriyle birlikte dinleyicisinin odağını üzerine almayı başarabilen Monuments, Ben Vince’in yeni başlayan müzikal yolculuğunda ne denli farklı duraklara uğrayabileceğine dair de ipuçları taşıyor.


Image

Özgün ve modern bir folk: Raoul Vignal
Yazı: Nazlı Dönmez – İllüstrasyon: Irmak Hatipoğlu

İlk albümü The Silver Veil’ı, 7 Nisan’da, Bordeaux menşeli Talitres Records aracılığıyla yayınlayan Raoul Vignal, folk severler için nefis bir keşif. Lyon doğumlu olan Vignal, yirmili yaşlarının ilk yıllarını yerel sahne ve festivallerde çalarak geçirmiş. 2014 yılında taşındığı Berlin’de yaşadığı iki senelik dönemde solo kariyerini, bağımsız yeteneklerle dolu, enerjik bir çevrede geliştirme fırsatı bulan Vignal, özgün ve modern bir folk & roots müzisyeni olma yolunda emin adımlar atıyor.

Raoul Vignal’in ilk albümü, hüzünlü olduğu kadar hafif, davetkâr ve büyüleyici on parçadan oluşuyor. Nazik aranjmanları ve yoğun akustiğiyle öne çıkan albümün asla kaotik olmayan ama biraz bulutlu, neredeyse başka bir dünyaya çağıran bir enerjisi var. The Silver Veil’in Vignal’in ilk albümü olmasına rağmen bütünlüklü ve kendine özgü bir iş olması, müzisyeni takipte kalmak için yeterli bir sebep.


Image

Başkası olma, kendin ol: Zayk
Yazı: 
Busen Dostgül – İllüstrasyon: Ekmel Aydar

Aslında konser organize etmekten anlayan ve sahneye daha önce hiç çıkmamış olan beş kız arkadaş, günün birinde kendini stüdyoya atıyor. Bas gitarı, davulu ilk kez bu stüdyoda deneyimleyen beşli, kendilerine Zayk ismini vererek üretimler yapmaya başlıyor. Kendi kendilerine öğrendikleri enstrümanlarla emprovize kayıtlar yapmaya başlayan Cenevreli grup, her ne kadar psikedelik akımın geleneklerini benimsese de zamanla kendi çalma alışkanlıklarını yaratmış oluyor.

Kimi zaman Moon Duo, kimi zamansa Psyhcic Ills melodilerini anımsatan parçalarıyla bir araya getirdikleri ikinci stüdyo albümleri Durch Den Äther’i geçtiğimiz mart ayında Bongo Joe Records etiketiyle yayınlayan Zayk, dinlerken asla sıkılmayacağınız gitar melodileri, sürükleyici davullar ve kozmik synth’lerle dikkat çekiyor.


Image

Naif ve akışkan: Pickle Darling
Yazı: Güven Yalın – İllüstrasyon: Türksen Kızıl

İsim seçimiyle burun kıvırabileceğiniz Pickle Darling’e bir şans vermekten kendinizi alıkoymayın! Yeni Zelandalı müzisyen Lukas Mayo, yapmak istediği müziğin tanımını şans eseri bulduğunu iddia etse de dingin ve akıcı şarkılarında ne yapmak istediğini fazlasıyla bilen bir müzisyen olduğunu ortaya koyuyor. Bir gün etrafa bakındığı bir plak dükkânında, iki farklı müzik setinde aynı anda çalmaya başlayan bir S Club 7 şarkısı ve Radiohead klasiği “Karma Police”in ortaya çıkardığı beklenmedik bütünlükten yola çıkarak kendi müziğini yapmaya başlayan Lukas Mayo’nun yayınladığı ilk kayıtsa dört the Beatles şarkısına yaptığı naif yorumlardan oluşuyordu.

Geçtiğimiz ay Z Tapes etiketiyle yayınlanan ilk albümü Mouthful’la radarımıza giren Pickle Darling, kısa ve eğlenceli şarkılarında kırılgan melodiler ve basit yapıları harmanlıyor. Spring Onion Pancakes isimli altı şarkılık albümde synth pop ve folk’a selam çakan Pickle Darling’in kendi habitatından çıkıp bir stüdyoda, daha iyi prodüksiyonlarla neler yapabileceğini de merak etmemek elde değil.

  1. Her sakallıyı deden sanma: Bearded Brutes

    İngiltere çıkışlı fotoğraf ve film sanatçısı Mark Leeming’in toplumsal cinsiyet normlarını pembe bir çiklet balonu gibi küstahça suratımıza patlattığı sim, sakal ve stil dolu portrelerinden oluşan Bearded Brutes serisinin şekerli tadı, bakanın gözünde kalıyor.

  2. Bir tür “tasarlanmış sinestezi”: Lewis Heriz

    Başta Sofrito ve Soundway olmak üzere birçok plak şirketinin görsel kimliğinin oluşmasında önemli rol üstlenen Lewis Heriz’le albüm kapakları üzerine zihin açıcı bir sohbet.

  3. A’dan Z’ye: Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band

    Müzik tarihine yön veren albüm, 1 Haziran’da 50. yaşını kutluyor!

  4. Kendrick Lamar ve ‘mütevazı’ iş birlikleri

    Terrace Martin’den BadBadNotGood’a, The Alchemist’ten Rihanna'ya; Kendrick Lamar’ın geçtiğimiz haftalarda yayınlanan yeni albümü DAMN.’de bir araya geldiği isimlere göz atıyoruz. 

  5. Fikirler arası kozmik bir yolculuk: Jane Weaver

    İngiliz müzisyen Jane Weaver, Fire Records etiketiyle yayınlanan yeni albümü Modern Kosmology’nin perde arkasını anlatıyor.

  6. Tuhaf ve orijinallerin evi: Fire Records

    “Muhtemelen duymamış olduğunuz müziklere ışık tutmak bizi heyecanlandırıyor.”

  7. Nostalji ya da değil: 1990’lar shoegaze sahnesinin tam takım dönüşü

    Peşi sıra gelen yeni The Jesus And Mary Chain, Slowdive ve Ride albümleri üzerine...

  8. Teftiş: Bu ay ne dinlesem?

    Yakın zamanda keşfettiğimiz, etkilendiğimiz ve paylaşmak istediğimiz müziklerden bir seçki.

  9. Sadece bir kahve içecek vakti olanlara: Rakamlarla Twin Peaks

    Nefis bir zaman yolculuğu vadeden yeni Twin Peaks sezonu için geri sayımın sonuna gelmiş bulunuyoruz.

  10. Akıl uçuran tüm filmleriyle: Danny Boyle

    İngiliz sinemasının nevi şahsına münhasır yönetmenlerinden Danny Boyle’un, Trainspotting’in efsane karakterlerini 20 yıl sonra geri döndürmesi şerefine, filmleri arasında nostaljik bir yolculuğa çıkmanın cazibesine kapıldık.

  11. Her şeye rağmen dimdik: Derdo Ana ve Ceviz Ağacı

    İstanbul Film Festivali’nde En İyi Belgesel kategorisinde birinciliğe layık görülen Derdo Ana ve Ceviz Ağacı’nı, yönetmeni Serdar Önal ve filmin yapımcısı Nagehan Uskan’dan dinledik.

  12. Bir duygunun yolculuğu: Murtaza

    Özgür Sevimli’yle, yönetmenliğini ve senaristliğini yaptığı ilk filmi Murtaza’yı ortaya çıkarırken peşinden gittikleri, kullanmayı seçtiği yöntemleri, motivasyonları ve tutkularını konuştuk.

  13. Cannes Film Festivali tarihinde 8 büyük olay

    Bu yıl 17-28 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek 70. Cannes Film Festivali, önce Photoshoplu posteri, sonra Netflix filmleriyle ilgili bir başka tartışmayla çalkalandı. Ancak bunlar, dünyanın en ünlü festivalinin ilk skandalları değil elbette.

  14. Richard Mosse’un merceğinden: Sıcak-soğuk dalgaları ve mülteci kampları

    Mülteci krizini görüntülemek için termal kamera kullanmayı seçen Mosse, fotoğraflarına bakan insanlarda acıma ve kasvet hislerinden çok, bu insanlık dramına uzaktan bakarak suç ortaklığı ve empati hislerini uyandırmayı amaçlıyor.

  15. Bağımsız, uçuk ve özgün: Milenyumda öne çıkan 10 LGBTİ+ dergi

    Şimdi sizi 2010’lardan bu yana birçok yaratıcı fikre ev sahipliği yapan, ilham verici LGBTİ+ dergilerle dolu bekleme odasına alalım...

  16. Gerçekle kurgu arasında, yapay doğa manzaraları: Burcu Perçin

    Şehrin farklı noktalarında yaratılan yapay peyzaj kurgularını irdelediği çalışmalarını x-ist’te açtığı Yeşili Doldurmak adlı bir sergide bir araya getiren Burcu Perçin’le üretim süreci, doğa-insan ilişkisi ve dahasını konuştuk.

  17. Plaja banyo havlusu serenlerin kitabı: Anne, kız harikasın!

    Elif Türkölmez’le sadece güçlü ve sade anlatımıyla değil aynı zamanda içindeki yemeklerle de iştah kabartan öykü kitabı Anne, Kız Harikasın’ı konuştuk.

  18. Açılmaya cüret eden kalpler ve bir performans olarak aşk: biriken

    Mayıs ayında Kıyamete Kadar Kapattım Kalbimi oyununun son sezon gösterimlerini gerçekleştiren ve Sharjah Bienali’nin İstanbul ayağı için yeni bir iş hazırlayan biriken’le sanal ortamda buluştuk.

  19. Künye

    yayın imtiyaz sahiplerive etkinlik direktörleri Aylin Güngö[email protected] J. Hakan Dedeoğ[email protected] genel yayın yönetmeni Ekin Sanaç[email protected] kreatif direktör Aylin Güngö[email protected] editörler