Her zaman kendini değiştiren ve her zaman dinleyiciyi etkileyebilen Liars, sekizinci uzunçaları TFCF’le geri döndü. Angus Andrew’un tek başına Avustralya’da kaydettiği albüm, yine dinleyicisini şaşırtmıyor. Le Guess Who? kapsamında vereceği konserin ardından 1 Aralık’ta da Salon İKSV’de izleyeceğimiz Liars’ın yolculuğundan önemli karakterler, detaylar ve ilginç hikâyelere, A’dan Z’ye bakıyoruz.


Angus Andrew
Liars’ın kurucu üyesi olan Angus Andrew, aynı zamanda Aaron Hemphill’in gruptan ayrılma kararıyla birlikte orijinal kadrodan geriye kalan tek isim oldu. Andrew’un hikâyeciliği ve şarkı yazımındaki yaratıcılığı her zaman değişti ve her yeni albümde dinleyicilerini şaşırtmayı başardı. Grubun yeni albümü TFCF, Liars diskografisinde Angus Andrew’un tek başına kaydettiği ilk albüm. Albümün dikkat çekici kapağının hikâyesini de REDDIT röportajında şöyle anlatıyor:

“Aaron’la yaratıcı anlamda evli olduğumuzu hissediyordum ve artık o yok, ben gelinliğimle tek başımayım. Albüm temelinde, yaratıcı ilişkimizin bozulmasının tema müziği.”

Berlin
Grubun diskografisinin en ikonik albümlerinden biri olan Drum’s Not Dead, Almanya’nın başkentinde kaydedildi. 2004 yılında grup, üçüncü stüdyo albümünü Batı Almanya’da eski bir yayın merkezinde kaydetmeye karar verdi. Daha çok modifiye edilmiş davul sesleri ve ritmik dokulara odaklanan Drum’s Not Dead, grubun geri kalan diskografisi için geniş bir ihtimaller denizini de beraberinde getirdi. Konsept albüm, Drum ve Mt. Heart Attack isimli iki hayali karakterin hikâyesini anlatıyor. Drum’s Not Dead, Liars’ın en özel parçaları arasında yer alan “It Fit When I Was A Kid”, “Let’s Not Wrestle Mt. Heart Attack” ve “Drum Gets A Glimpse” gibi şarkıları barındırıyor.

Can
Efsanevi alman grup Can, Liars üyelerinin müzikal yolculuğunda en önemli ilham kaynaklarından biriydi. Can’in mirasının izleri grubun hemen hemen her albümünde kendini belli ederken, eski Liars üyesi Aaron Hemphill beş yıl önce SPIN’e verdiği röportajda grubun üzerlerindeki etkisini şöyle anlattı:

“Can’in çok büyük hayranlarıyız. İlk kez şarkı yazmaya başladığımızda Can dinliyorduk ve fazlasıyla ilham vericiydi. Mute plak şirketinin kurucusu Daniel Miller’ın üzerinde çok büyük etkileri var ve bence Can ve elektronik müzik arasında yapılar, süreler ve tekrarlar anlamında büyük bir bağ var.”

Image

David Andrew Sitek
Dave Andrew Sitek ismini bir üyesi olduğu TV On The Radio grubundan tanıyabilirsiniz. Ama kendisi aynı zamanda Foals, Yeah Yeah Yeahs, Beck, Nine Inch Nails ve Liars gibi gruplarla çalışmış bir prodüktör. Sitek ve Liars, 2003’ün mayıs ayında They Were Wrong, So We Drowned albümünü kaydetmek için bir araya geldi. David A. Sitek’in katkılarıyla, şarkılarda sözsel ve işitsel bir sihir yarattılar.

Emblems of Another Story
TFCF albümünün altıncı şarkısı olan “Emblems of Another Story”, ağırbaşlı ve kasvetli bir atmosfer sunuyor. Ferah alan kayıtları ve cezbedici bas tonları üzerine kurulu olan “Emblems of Another Story”, albümün en ballad-vari şarkısı.

Fins to Make Us More Fish-Like
2002 çıkışlı Fins to Make Us More Fish-Like EP’si, grubun yayınladığı ilk kısaçalar. Söz konusu EP, aynı zamanda grubun dört kişilik formatıyla kaydettiği iki yayından biri. İlk Liars albümünün açılış şarkısı olan “Grown Men Don’t Fall in the River, Just Like That”in alternatif versiyonuyla birlikte “Pillars Were Hollow and Filled With Candy, So We Tore Them Down” ve “Every Day Is a Child With Teeth” isimli iki şarkıdan oluşan EP, ilk olarak Mute Records’un alt etiketi Blast First’ten sonra da Mute Records’tan yayınlandı.

Gern Blandsten
Grubun ilk albümü They Threw Us All in a Trench and Stuck a Monument on Top’ı 2001 yılında yayınlayan plak şirketinin adı Gern Blandsten. New Jersey merkezli etiket, ismini bir Steve Martin komedisinden alıyor. “Toplumsal olarak kabul edilmemişlerden güzel müzikal ürünler” mottosuyla birlikte Gern Blandsten’in ilk albümlerini yayınladığı isimler arasında Ted Leo and The Pharmacists’le birlikte Dâlek de bulunuyor.

Harz Dağları
They Were Wrong, So We Drowned isimli ikinci Liars albümü, grubun kendine has hikâyeciliğinin en erken örneklerinden biri. 2004 yılında yayınlanan albüm, Almanya’daki Harz Dağları’nda geçen bir cadı avı hikâyesini konu ediyor.

INXS
Beck’in güçlü prodüksiyon tavrı birçok sanatçının iyi sebeplerle bir araya gelmesine sebep oldu. Record Club, Beck’in 2009 yılında hayata geçirdiği ve kendisinin seçtiği müzisyenlerin stüdyoda buluşup, bir günde başka bir sanatçının albümünü baştan sona cover’ladığı bir projeydi. 2010 yılında Beck, INXS albümü Kick’i cover’lamak için Liars üyeleri Angus Andrew ve Julian Gross’la birlikte St. Vincent, Os Mutantes, Daniel Hart ve Brian LeBarton gibi isimleri bir araya getirdi. 20 saatte yapılan kayıtlar daha sonra canlı performans videoları eşliğinde yayınlandı.

Image

Julian Gross
Grupta 2004-2014 yılları arasında çalan Julian Gross, altı Liars albümünde davulların arkasındaydı. Gruptaki davulculuk görevlerinin yanı sıra, Liars’ın görsel kimliğiyle de bir hayli meşguldü. Grubun birçok single’ıyla birlikte Mess albümünün kapağını tasarlayan Gross, Drum’s Not Dead albümü için hazırlanan fantastik görsel eşlikçi Drum’s Not Bread’in de yönetmeni. TV On The Radio ve Yeah Yeah Yeahs gibi gruplar için de albüm kapağı tasarlayan Gross, Liars’tan ayrıldıktan sonra daha çok görsel sanatlara yoğunlaştı.

Kill Your Idols
S.A. Crary’nin müzik belgeseli Kill Your Idols, New York müzik sahnesinin geçmişine geniş bir skalada röportajlar ve canlı performanslarla birlikte bakıyor. Liars da belgeselde Thurston Moore, Lydia Lunch, Michael Gira ve J.G. Thirlwell gbi isimlerle birlikte yer alan gruplar arasındaydı. Galasını 2004 yılında Tribeca Film Festival’da yapan Kill Your Idols, festivalden “En İyi Belgesel” ödülüyle ayrıldı.

Image

Luis Cervero
Liars için çekilen en iyi kliplerden biri, 2014 yılında Mess albümünde yer alan “Mess on a Mission” için gelmişti. Klipte Liars üyeleri Angus Andrew, Julian Gross ve Aaron Hemphill’in yeşil ekran önünde kaydedilen geri adımlarla merdivenden çıkma hareketini sürekli olarak tekrarda ve yönetmen Luis Cervero’nun etrafa yerleştirdiği fantastik detaylarla görüyoruz. Cervero, klipte üçlünün eline golf çantası, bisiklet ya da bir şişe şarap gibi objeler verip onları bir banka, mağara veya sahne gibi ilginç ortamlara yerleştirdiği klip, AIM Awards’a “Yılın En İyi Bağımsız Müzik Klibi” dalında aday olmuştu.

Mute Records
Mute Records, aralarında Fad Gadget, The Residents, Grinderman, Wire, New Order, Yeasayer, Nick Cave and The Bad Seeds, Stereolab, Liars, Ben Frost gibi isimlerin yer aldığı kataloğuyla, müzik tarihinin en önemli plak şirketlerinden biri. Liars üyelerinin bir araya gelip garip şeyler yapmaya başlaması 17 yıl öncesine dayanıyor. 15 yıldır grupla birlikte olan Mute Records için, Liars’ın sadık bir “arkadaşı” tanımını yapmak çok da yanlış olmaz. İkinci Liars albümünden son albüm TFCF’e kadar tam yedi albüm Mute Records’tan yayınlandı.

No Barrier Fun
Liars diskografisinin beşinci albümü Sisterworld, grubun geniş bir skaladaki ilham kaynaklarını ve etkileyici şarkı yazım fikirlerini eksiksiz bir şekilde belgeliyor. Albümün ikinci şarkısı olan “No Barrier Fun”, minimal, çarpıcı ve akıcı bir şarkı. Andrew’un şarkı söyleyişi ve tekrarlarla yaratılan mistik havanın temelini oluşturan basitlik ve rahatlık tam anlamıyla karşı konulamaz bir güce sahip. Suicide üyesi Alan Vega’nın Duetonal mahlasıyla bu şarkı için yaptığı yoğun fuzz’a boğulmuş remiksini de mutlaka dinleyin!

Image

Oneida
Liars’ın yayınladığı ilk kayıtlardan biri, Brooklyn çıkışlı noise rock grubu Oneida’yla hazırladığı bir split EP idi. Atheists, Reconsider isimli EP, iki gruptan da üçer şarkı barındırıyordu. Daha önce hiç yayınlanmamış ikişer şarkıyla birlikte, iki grup da birbirinden birer şarkıyı bu EP için yeniden yorumladı. Oneida, Liars’ın “Every Day Is A Child With Teeth” şarkısına sonik dokunuşlar ve çığlıklar eklerken, Liars da buna Oneida’nın Anthem of the Moon albümünde yer alan “Rose and Licorice” şarkısına yaptığı yorumla karşılık verdi.

Plaster Casts of Everything
Grupla aynı ismi taşıyan dördüncü stüdyo albümünün açılış şarkısı olan “Plaster Casts of Everything”, Liars diskografisinin belki de en gürültülü ve gergin şarkılarından biri. Angus’un bağırarak tekrar ettiği “I wanna run away” (Kaçmak istiyorum) ve “I wanna bring you too” (Seni de götürmek istiyorum) cümleleri, çiğ ve çarpıcı gitar riff’inin meditatif etkisiyle birlikte endişe verici bir hal alıyor. Patrick Daughters’ın şarkı için çektiği çılgın klip, muhtemelen böylesine vahşi bir şarkı için en iyi eşlikçi.

Quixotic
The Quietus’a verdiği bir röportajda kendisini en çok etkileyen müzisyenlerden bahseden Angus Andrew, Quixotic grubunu ilk kez canlı izlediği zamana ve Mira Bilotte’nin etkileyici davulculuğuna değiniyor:

“Şarkı söyleyişinin yanı sıra aklımı başımdan alan şey Mira’nın davulculuğuydu. Davul dokuları, tarzı ve tekniği benzersizdi ve her şarkıda üstüne bir şeyler ekliyordu.

Read the Book That Wrote Itself
They Were Wrong, So We Drowned albümünde yer alan nefis bir şarkı. Liars şarkılarında bir kalemin kâğıdın üstüne yazı yazarken çıkardığı sesin bile kullanılabileceğinin ilk belgelerinden biri.

Salyangoz
Drum’s Not Dead albümü için hazırlanan görsel eşlikçilerden bir diğeri de Angus Andrew tarafından hazırlanmıştı. Helix Aspersa ismini taşıyan filmde, tüm albümü bir bahçe salyangozunun beyaz fon üzerinde gezinmesini izlerken deneyimliyorsunuz.

TFCF
Yaklaşık üç yıllık sessizliğin ardından Liars birkaç gizemli video ve Angus’un gelinlikli fotoğraflarıyla ipuçları verilen TFCF (Theme From Crying Fountain) albümüyle geri döndü. 2014 yılında Julian Gross’un gruptan ayrılışının ardından bir diğer eski Liars üyesi Aaron Hemphill de ayrılma kararı aldı. Liars, Angus tarafından tek başına kaydedilen yeni şarkısı “Cred Woes” ile temmuz ayında geri döndü ve yenilenmiş bir sahne kurulumuyla konserlere de başladı. TFCF’te yer alan 11 şarkı da Angus Andrew tarafından Avustralya’daki ev stüdyosunda ve kimi zaman da kuş ve hava seslerini kaydetmek için stüdyonun dışında kaydedildi.

UFO
Efsanevi post punk grubu ESG’nin kendi şarkılarının başka prodüktörler tarafından sample’lanması konusunda çok güzel düşünceleri olmadığı biliniyor. Tarihin en çok sample’lanan şarkılarından biri olan ESG klasiği “UFO”, Liars tarafından vahşi ve çiğ bir punk şarkısına dönüştürüldü. “Trumbling Walls Buried Me in the Debris With ESG” ismini taşıyan ilk Liars albümünün beşinci şarkısı, Angus’un karakteristik vokal melodileri ve gizemli bir atmosfer barındırıyor.

Vimeo Festival + Awards
Liars’ın her zaman ilginç, eğlenceli ve yaratıcı video klipleri olmuştur. Andrew Bruntel’in 2010 yılında çektiği “Scissor” klibi de bunlardan biri. Angus denizin ortasında çaresiz bir haldedir ve etrafında beliren gizemli kaya parçalarının nereden geldiğini anlamaya çalışır. Bruntel, hem şarkı hem de klipteki Angus için fazlasıyla dramatik bir sahne hazırlamıştı. Söz konusu klip, 2011 yılında sektörün en prestijli ödüllerinden biri olan Vimeo Fesitval + Awards’ın “En iyi Klip” ödülünü kazandı.

WIXIW
Her albümünde şarkı yazımı ve prodüksiyon süreçlerinde yeni meydan okumaların peşinden giden gruplardan biri olan Liars, altıncı uzunçaları WIXIW’la da başka bir yöne doğru ilerlemişti. 2012 yılında yayınlanan albüm, grubun elektronik katmanlarla ilk ve en belirgin buluşmalarından biri olmuştu. Prodüktörlüğünü Mute Records’ın kurucusu Daniel Miller’ın üstlendiği albüm, Liars’ın Los Angeles’taki stüdyosunda kaydedildi. Grubun tarihinde bir ilk olarak, bu albüme ismini albümdeki şarkılardan biri verdi.

X-Posure
Yeni albüm TFCF’in yayınlanmasının ardından Liars Radio X’in konuğu oldu ve özel bir yayına mza attı. Radyonun yeni müzik gurusu Josh Kennedy’nin X-Posure isimli programına konuk olan grup, TFCF’teki kimi parçaların ilk canlı performanslarına bu özel yayında yer verdi.

Yoonha Park
Yoonha Park ismini Liars’ın yeni albümüyle birlikte yayınlanan “Cred Woes” klibinden hatırlayabilirsiniz. Park’ın Mess albümündeki “Pro Anti Anti” parçası için çektiği etkileyici klibi de unutmamak gerek. Videoda Angus ve Aaron, yüz tarama teknolojisini ilginç bir şekilde deneyimleme şansı yakalıyor. Bu sürecin her aşamasını gösteren klibin ilk yarısında hazırlanan Angus ve Aaron büstleri, dramatik bir şekilde birçok farklı renk çıkararak erimeye başlıyor. Angus, söz konusu klip hakkında NOWNESS’a şunları söylemişti:

“Klibin ana fikri, hiçbir şeyi fazla ciddiye almama ya da anlamsız şekilde değer vermemekti.”

Zen Sekizawa
Los Angeles merkezli fotoğrafçı Zen Sekizawa şimdiye dek David Lynch, OK Go ve James Corden gibi isimlerle çalıştı. Sekizawa, birçok etkileyici Liars promo fotoğrafının da yaratıcısı olan kişi. Sisterworld ve WIXIW albümleri için grupla çalıştıktan sonra, TFCF tanıtımlarında kullanılan gelinlikli Angus Andrew fotoğrafını da Zen Sekizawa çekti.

Image
  1. Yeniden hayal edilen kadim figürler: The Black Power Tarot

    Le Guess Who? 2017 sırasında sergilenecek The Black Power Tarot’un yaratıcısı King Khan, bu eşsiz setin arkasında yatanları, ilhamlarını, seçim kriterlerini ve Michael James Eaton ile Alajandro Jodorowsky işbirliğini anlatıyor.

  2. Halil Altındere ve Das Art Project: Welcome to Homeland

    Halil Altındere'nin üç kıtaya yayılmış mülteci krizini ele alan üç işini bir arada yerleştiren Welcome to Homeland, 14 Eylül – 21 Ekim tarihleri arasında Cihangir Sadık Paşa Konağı'nda sergilendi. İstanbul'un pek bilinmeyen, metruk binalarını kısıtlı süreler için güncel sanat mekânlarına dönüştüren Das Art Project'in küratörlüğünü yaptığı Welcome to Homeland hakkında Halil Altındere ve Das Art Project üyeleriyle söyleştik.

  3. “Zaman her zaman çok şey öğretiyor”: EZGİ MOLA ve KALBEN (I)

    Şu sıralar yeni film ve yeni albüm heyecanı yaşayan iki arkadaş Ezgi Mola ve Kalben bir araya gelip, birbirlerine merak ettiklerini sordu ve ortaya mutlu olmanın yollarından, çocukluk travmalarına kadar uzanan kocaman bir sohbet çıktı.

  4. “Zaman her zaman çok şey öğretiyor”: EZGİ MOLA ve KALBEN (II)

    KALBEN: Onları ben taşıyacağım hayat boyu çünkü.EZGİ: Hayatımın son yedi yılı şu söylediğin şeyle geçti. KALBEN: Onunla hep oynamak lazım yani. Çocuk Kalben,

  5. İnsan faktörünü müziğe dahil etmek: LIIMA & GRIZZLY BEAR

    Liima üyesi Casper Clausen ve Grizzly Bear üyeleri Chris Taylor ve Chris Bear, birlikte yaptıkları Avrupa turnesi sırasında Bant Mag. için müziklerinin yaratım süreçleri üzerine sohbete koyuldu.

  6. Taner Öngür tarafından doldurulmuş bir plak: Elektrik Gramofon

    Araştırmacı, yazar ve arşivci Gökhan Akçura, Taner Öngür’e telefonla bağlanarak yeni çalışması Elektrik Gramofon üzerine konuştu.

  7. Çizgilerle: Pharoah Sanders

    Le Guess Who? 2017 programının en heyecan verici isimlerinden biri olan efsanevi müzisyen Pharoah Sanders'ın kariyerine, Furkan 'Nuka' Birgün'ün illüstrasyonlarıyla bir bakış.

  8. Fransız Art Rock’dan Arap Synth Pop’una açılan tünel: Ahmed Fakroun

    Awedny ve Nisyan gibi iki funk harikası yaratmış, İngiltere’nin saygıdeğer prodüktörlerinden birisi olan Tommy Vance ile birlikte kayıtlar yapmış, Madonna’dan David Bowie’ye birçok etkileyici isimle beraber çalışmış olan Jean-Baptiste Mondino'nun hayranlığını kazanmış, kariyerine bir süre jön olarak devam etmiş ve artık herkesçe bilinen “Arap dünyasının Talking Heads’i” lakabını kazanmış bir sanatçı olan Fakroun'un global bir dinleyici kitlesini etkisi altına almış olduğu aşikâr.

  9. Şarkı şarkı: Jane Weaver “Modern Kosmology” albümü

    12 Kasım Pazar günü Le Guess Who? 2017 sahnesinde olacak Jane Weaver, Mayıs ayında yayınladığı Modern Kosmology albümüyle kitleler üzerindeki etkisini sürdürüyor. Weaver’a psikedelik pop harikası albümündeki 10 parça için 10 soru yönelttik. Yanıtları Ethem Onur Bilgiç resimledi.

  10. Yırtılan bir gerilimin sesleri: Ben Frost

    Geçtiğimiz günlerde Mute Records’dan çıkan son albümü The Centre Cannot Hold’un ertesinde ve Le Guess Who? performansının öncesinde 1 Kasım akşamı Salon İKSV’de çalmak üzere İstanbul’a gelen Frost’un geçmiş çalışmaları ve projelerine kısaca göz atıyoruz.

  11. Kürasyonun ifade ettiği söylemler: Jerusalem In My Heart

    Radwan Ghazi Moumneh, bu seneki Le Guess Who? festivalinin Jerusalem In My Heart tarafından oluşturulmuş programına dair yol gösterici detaylar ve ilginç hikâyeler anlatıyor.

  12. Çizgilerle: Linda Sharrock

    Le Guess Who? 2017'de Jerusalem In My Heart'ın konuğu olarak sahne alacak efsanevi müzisyen Linda Sharrock'ın kariyerinin satırbaşlarını, Deniz Pasha'nın illüstrasyonlarıyla hatırlıyoruz.

  13. Fırtına öncesi sessizlik: METZ

    Kanadalı vahşi noise rock üçlüsü METZ, diskografisinin üçüncü albümü Strange Peace’i Sub Pop etiketiyle yayınladı. Utrecht’te gerçekleşecek Le Guess Who? festivaline iki yıl sonra geri dönecek olan grubun solisti ve gitaristi Alex Edkins’le Steve Albini’nin ses mühendisliğini üstlendiği yeni albümü hakkında konuştuk.

  14. A’dan Z’ye: Liars

    Le Guess Who? kapsamında vereceği konserin ardından 1 Aralık’ta da Salon İKSV’de izleyeceğimiz Liars’ın yolculuğundan önemli karakterler, detaylar ve ilginç hikâyelere, A’dan Z’ye bakıyoruz.

  15. Değişebilen biçimler: EKİN FİL

    Le Guess Who? 2017’de Grouper’ın küratörlüğünü üstlendiği programın konuğu olarak sahne alacak Ekin Fil ile bu sene yayınladığı son albümü Ghosts Inside ve üretim dinamikleri üzerine bir sohbet.

  16. Julianna Barwick: Hayatımı değiştiren kadınlar

    Amerikalı sanatçı Juliana Barwick, küratörlüğünü Perfume Genius’ın üstlendiği program kapsamında Le Guess Who? izleyicisini büyülemeye hazırlanıyor. Kendi jenerasyonunun en özgün şarkı yazarlarından biri olan Barwick, hayatına farklı şekillerde dokunmuş ve ona ilham vermiş kadın sanatçıları anlatıyor.

  17. Çizgilerle: Linton Kwesi Johnson

    Dub şairleri arasında bir ikon haline gelen Linton Kwesi Johnson'ın kariyerini Sedat Girgin'in illüstrasyonlarıyla gözden geçiriyoruz.

  18. Çizgilerle: James Holden

    Bu seneki Le Guess Who? programının mucitlerinden biri olan James Holden, yeni albümü The Animal Spirits'le festivalin en ilgi çekici isimlerinden biri. Holden'ın heyecanla beklediğimiz performansı öncesinde, kariyerinden öne çıkan detaylara Sadi Güran'ın çizimleriyle bakıyoruz.

  19. Altın Gün’ün Türkiye’den favori psikedelik seçkisi

    21 Ekim’de Garaj’da İstanbul izleyicisiyle buluşan ve Le Guess Who? sahnesini Ahmed Fakroun ile paylaşmaya hazırlanan Hollanda menşeli psikedelik rock grubu Altın Gün’den, Türkiye’den en sevdiği 10 parçayı sıralamasını istedik.

  20. Le Guess Who? deneyimi

    Ben Shemie, Mario Batkovic ve Jessica Moss, önceki yıllarda Le Guess Who? festivalinde nasıl deneyimler kazandığını yazdı.

  21. Çizgilerle: William Basinski

    Deneysel müzik sahnesinin öncü isimlerinden William Basinski'nin müzikal yolculuğundan öne çıkan detayları, Burak Dak'ın çizimleriyle mercek altına alıyoruz.

  22. Beyaz perdede tehdit altındaki çürümüş aileler

    Yorgos Lanthimos’un çürümüş aile yapısının damarlarını kestiği, çok konuşulan yeni filmi The Killing of A Sacred Deer bu ay gösterime girerken, sinema tarihinin tehdit altındaki ailelerine göz gezdirmenin tam sırası.

  23. Söylemek mi daha iyi, yoksa ölmek mi?: Call Me By Your Name

    Kusursuz bir filmin ne tamamen orijinal bir hikâye, ne de sadece sıradışı bir görsel tecrübeden ibaret olamayacağını kanıtlarcasına, yalnızca ele aldığı öyküyü ona en uygun şekilde anlatmayı seçmiş, özel bir tecrübeyle karşı karşıyayız.

  24. Gerçeklik leş gibi kokunca büyüyü yaratmak kime kalır?: Körfez

    Emre Yeksan’ın 74. Venedik Film Festivali’nden dünya prömiyerini yapan ilk uzun metraj filmi Körfez, geçtiğimiz ay da Ulusal Yarışma kapsamında İstanbul prömiyerini gerçekleştirdi. Filmin 1 Aralık’ta başlayacak vizyon gösterimleri öncesinde Yeksan ile ilk filmi, senaryo süreci, İzmir ve büyülü gerçekçilik üzerine sohbet ettik.

  25. “Herkes gibi film sevmekle başladım”: Sarı Sıcak

    Yönetmen Fikret Reyhan, çocukluğunun geçtiği mekânlarda canlandırdığı ve 1 Aralık’ta vizyona gelecek ilk filmi Sarı Sıcak’ın, içindeki bundan sonra film yapma isteğini de alevlendirdiğini anlatıyor.

  26. Geçmişi Hatırlarken: 2010’lardan Amerika Sivil Haklar Mücadelesi Belgeselleri

    Le Guess Who? 2017 programındaki The Invaders belgesel gösterimi ve The Black Power Tarot sergisinden yola çıkarak 2010’larda yayınlanan etkileyici ve önemli Sivil Haklar Mücadelesi belgesellerini sıraladık.

  27. Mesafenin İçinden 1: KIVILCIM GÜNGÖRÜN

    Fotoğraf ve çeşitli disiplinler arasında üretim yapan sanatçı Kıvılcım Güngörün’ün “Mesafenin İçinden 1” sergisi, 25 Kasım’da Bant Mag. Havuz / Bina’da açılıyor. Güngörün’ün sadece bu sergi için çektiği ve geçtiğimiz birkaç aydır üzerinde çalıştığı fotoğraflarının yanı sıra yazdığı şiirler, dolaştığı yerlerde karşılaştığı çeşitli objeler ve bazı kolajlar da sergide görülebilecek. “Mesafenin İçinden 1” öncesi Kıvılcım Güngörün merak ettiklerimizi konuştuk.

  28. Tövbeler Tövbesi: ETHEM ONUR BİLGİÇ

    Bant Mag. dahil pek çok yayın ve projede sık sık işleriyle karşımıza çıkan Ethem Onur Bilgiç’in yeni sergisi “Tövbeler Tövbesi”, 28 Ekim cumartesi günü Bant Mag Havuz / Bina’da görücüye çıkıyor. Bilgiç’le günahları ve tövbeleri konu olan yeni sergisi, dijital ve “geleneksel” çalışmanın farkları ve sürekli izinsiz kullanılan işleri üzerine kısa kısa sohbet ettik.

  29. Ortama yaraşır posterler yaratma tutkusu: Le Gig Poster?

    Le Guess Who? festivali kapsamında bu sene beşincisi gerçekleşecek Le Gig Poster? sergisinin yaratıcısı sanatçı Joris Diks, geçmişten günümüze bu poster deneyimini anlatıyor.

  30. Diyarbakır’daki genç sanatçıların yeni alanı: Loading

    Diyarbakır’da açılan yeni sanat alanı Loading’in Deniz Aktaş, Erkan Özgen, Şener Özmen, Cengiz Tekin’den oluşan ekibi, en önemli derdin ayakta durma çabaları olduğunu vurguluyor.

  31. Künye

    yayın imtiyaz sahiplerive etkinlik direktörleri Aylin Güngö[email protected] J. Hakan Dedeoğ[email protected] genel yayın yönetmeni Ekin Sanaç[email protected] kreatif direktör Aylin Güngö[email protected] editörler