İçinde Lucifer, dilsiz bir yılan, Ruhi Su ve fazlasıyla yüksek tansiyonu barındıran yeni The Raws albümü dinleyicisini ilk dinleyişte teslim alıyor.


Hamurunda rock’n’roll yatan süper kahramanlarımız The Raws, yeni yılın ilk günlerinde kulaklarımızı, çeşitli eklemlerimizi ve derinlere tıktığımız her şeyi sallandıran, her şeyi birbirine karıştıran bir albümle geri döndü. Hep bir ağızdan eşlik edilesi şarkılarla dolu BAT! BAT! BAT!’la (Dikkat arkadaşlar, Türkçedir, yazıldığı gibi okunur) yaptığımız deneyler sonucunda, albümün farklı bünyelerde farklı etkiler gösterdiğini gözlemledik. Soluğu grubun yanında aldık ve albümdeki her şarkıyı onlara sorduk, şarkıları da Rajab Eryiğit çizgileriyle canlandırdı.

KARANLIK VE SOĞUK

BAT! BAT! BAT! nefes nefese bir arayışla başlıyor. “Lucifer ve oğul”la buluştuğumuz karanlık ve soğuk yeri bir tarif etmenizi istesek…
Bir tımarhanenin en son odası. Karantina koğuşu. Yumuşacık duvarlar… Bir arada olmaması gereken iki şeyin buluşması… İyi ve kötü diye ayrılan kavramlar burada kötü ve daha kötü olarak ele alınabilir. Ya da kendi kazdığınız ve gittikçe derinleşen bir çukurun içerisinde de hayal edebilirsiniz kendinizi. 

VEI VEI

Şarkıyı dinlerken 30. saniye olmadan oturduğumuz koltuklar havalanmaya başladı, sonra evi alevler sardı ve hepimizi ter bastı. Kayıt sürecindeki hasar raporunuzu rica edebilir miyiz?
Bu beraber ilk çaldığımız şarkılardan biri. Nerdeyse hiç değişmedi, aynı iştah ve ilk günkü duygularla biberliyoruz. Biz çok fazla hasar almasak da maalesef kayıt günü çok fazla ızgara tavuk yedik 🙁 

TEK BİLET

“Tek bilet… Cehennet…” Katliam ve talandan sonra çıktığımız bu arada kalmış ‘cehennet’te bizi neler bekliyor?
Kendi inşa ettiğimiz ve içine tıkılıp sonumuzu beklediğimiz bir zindandan fazlasını vaat etmiyor. Herkes gittikten sonra geriye yalnız cellatlar kalacak. Siz o zaman izleyin gümbürtüyü.

ÇİVİLERİ ÇAK

Seneler sonra bir saygı albümü için The Raws şarkıları yeniden yorumlanıyor. Albümde “Çivileri Çak”ı kimden dinliyoruz?
Saygı albümü ve Raws… Olsa olsa bataklıklarda çalıp söyleyen bir kurbağa bandosundan dinleyebiliriz. Mümkünse bu şarkıyı bizden başka kimse çalmasın. 

FAT AND GREY

Açılış riff’i beynimden bir türlü çıkmıyor, sonsuz bir loop’ta dönüyor. Nasıl bir tedavi önerirsiniz?
Fonda Joe Meek’ten “I Hear A New World” çalarken bol köpüklü bir bira ve Tibet’in yedi hareketi iyi gelecektir.

DİLSİZ YILAN

Albümün “dinleyici dostu” şarkılarından biri. “Dilsiz Yılan” beklemedik yerden mi vuruyor? Zehri yoksa nesinden korkmalı?
Yılanın dost mu düşman mı olduğu duruma göre değişir. Tam tersi bir düzenin içinde varoluşun hayalini kurmak bile sizi ona yaklaştırır. Ama aslında sistem bundan da beslenir ve oyunu ancak onun kurallarıyla oynamanıza izin verir. Hayalini kurduğunuz şeyleri size tek şartla verir. En son kasa kazanır.

İYİCE BAT

Albüme adını veren parça üzerinden “Bat bat bat bat bat iyice bat” önermesini ve nerelere yöneltildiğini biraz açar mısınız?
Kaos diptekilerin kurtuluşu olacak. Ezilenlerin ışığı görmesiyle zalimlerin devri sona erecek. Sonra roller değişecek tabii ki. Bu kısırdöngü bataklık kurumadıkça devam edecektir.

KARANLIK VE SOĞUK V2

“Karanlık ve Soğuk”un ikinci versiyonunun albümde ayrıksı bir yeri var. Lucifer partisine davet etmiş… Bu şarkı çalıyor. Parti bu sefer nerede? İçeride kimler var?
Parti bir hamamda olabilir, göbek taşında Harris Glenn Milstead, Barbara Steele, Dario Moreno, Stiv Bator, Bryan Gregory, Leonardo Da Vinci ve Kızıl Ordu Korosunu görmek isterdik.

ELLERİNDE PANKARTLAR

Bunu coverlamaya ilk ne zaman, nerede, nasıl bir ortamda ve nasıl motivasyonlarla karar verdiniz?
Fikir, evde yayılıp birlikte bir Ruhi Su cover’ı yapmak üzere konuşurken çıktı. Playlist’ten atmak üzere olduğumuz bir şarkının üzerine sözler kendiliğinden oturdu.

TEPELERİN ARKASINDA

Bu ve bundan sonraki parçaların KargART’ta Ekim 2017’de verdiğiniz konserde alınan canlı kayıt versiyonları albüme girmiş. The Raws’un en acayip/unutulmaz konseri neredeydi? Ne zamandı? Ne oldu?
2016 yılında Midilli Adası’nda gürültüden sallanan ve duvarları çatlayan dev tarihî binada punklar ve Suriyeli göçmen dostlarımızla popo salladığımız konser hâlâ kalbimizi titretir.

HALA AÇIZ

Albümü dijital yayınladınız ama yetmedi. “Hâlâ açız.” Kaset formatı ne zaman geliyor? Kaç adet basılacak? Nasıl temin edilecek?
50 adet kaset, 22 Şubat Cuma günü Vault34 Yeşilçam Sineması’nda Poster-iti ile birlikte verdiğimiz albüm lansman konserinde stantta ilk kez satışa çıktı.

İNTİKAM PEŞİNDE

Süper kahramanlarımız The Raws neyin intikamını almak için dünyanın peşinde?
Onlar kendilerini biliyor.

  1. Yaşadığımız masal: Müzeyyen Senar

    2018, Müzeyyen Senar'ın 100. yaşını kutladığımız yıl. Çeşitli vesilelerle adı gündeme geldi, geliyor, gelecek. Aslında hiç gündemden düşmüyor zira bugüne kadar o kadar çok şey kattı ki bize, görmemek mümkün değil. Peki neden Müzeyyen Senar? Şarkıları anason kokuyor. Çilingirlerde akla gelen, hep onun şarkıları. Bu kadarı yeter mi? Elbette yeter ama tek sebep bu değil.

  2. Güneş vurmuş gece bahçeleri: Win Wallace

    Austin, Texas çıkışlı sanatçı Win Wallace’ın işlerine bakınca sonradan çürük olduğunu fark edeceğiniz olgun bir meyvenin kabartacağı kuşkulu bir iştah hissi yaşıyorsunuz.

  3. Yaşayan bir evin naif ve erotik konukları: Sadi Güran

    23 Şubat’ta Bant Mag Havuz’da açılan yeni sergisi "Hey Jüpiter II - E Kal Bu Gece Burada?"nın yoğun hazırlıkları üzerindeyken, Sadi Güran'dan bir saat koparıp iki sergilik bu serisi hakkında merak ettiklerimizi sorduk.

  4. Bir “Conan” sayısı ile başlayan çizgi roman serüveni: Yıldıray Çınar

    İlk solo sergisini Ocak 2019’da Bant Mag. Havuz’da açan Yıldıray Çınar’la çalışma metotları üzerine.

  5. Aklımdakiler: M. Kutlukhan Perker

    Türkiye’de çizgi roman kültürünün baş aktörlerinden M. Kutlukhan Perker, geçtiğimiz sene Contemporary İstanbul kapsamında ilk kez sergilenen “Miralay” serisindeki çalışmaları eşliğinde, sanat ve edebiyat dünyasının tanınmış isimlerinin sorduğu soruları yanıtlıyor.

  6. Görür görmez unuttuklarımız: “Çabuk Çabuk”

    Göçün çoğunlukla Suriyeli mülteciler üzerinden konuşulduğu, bu “konuşmanın” ise sık sık nefret söylemi ve popüler politika malzemesi edildiği bir ülkede görünmez kılınmış, kendi görünmezliğini de sahiplenmek zorunda bırakılmış bir azınlık ülke topraklarını mesken eden Afrikalılar.

  7. 2018’in en iyi 50 yabancı albümü

    Müzik açısından fazlasıyla bereketli bir yıl olan 2018, sonraki jenerasyonlara taşacak, ikon mertebesine erişecek birçok albümü beraberinde getirdi. Listeyi toparlarken, senenin ağırlıklı olarak mesaj odaklı, konsept kurguların ön plana çıktığı ve dinleyicisine doğrudan, filtresiz bir şekilde seslenen albümlerle bezeli olduğunu fark ettik. Listeyi 50 albümle sınırlarken fazlasıyla zorlandığımızı da buraya not düşelim! Huzurlarınızda, 2018’in nefis albümlerinden Bant Mag.’ın favori 50’lisi.

  8. 2018’in en iyi 30 yerli albümü

    Birçok mecrada ve platformda konuşulan bağımsız sahneye gösterilen ilginin artışının sebeplerini gözler önüne serer nitelikte albümler yayınlandı yıl boyunca. Ana akımdan da ses ve konsept odaklı fikirlerin öncelik olduğu, dümenin farklı yönlere kırıldığı kimi albümler geldi. Geride kalan senenin albüm raporunu çıkarırken, ülkede ne denli geniş skalada üretimler yapıldığının resmini bir kez daha görmüş olduk.

  9. 2018’in en iyi 20 yabancı müzik klibi

    Animasyonlar, büyük prodüksiyonlar, vurucu fikirler ve şarkıyla bütünleşen nefis görsel eşlikçiler... 2018 yılı, birçok müzik yayınına göre video kliplerin altın çağı olarak tanımlanıyor. 20 videoluk 2018 müzik klibi seçkimizde birçok farklı tür ve estetiğe rastlamak mümkün. Albüm listemizde olduğu gibi, “mesajın” yine ön plana çıktığı bir liste daha.

  10. 2018’in en iyi 20 yerli müzik klibi

    Yerli sahnede albümlerde olduğu gibi video kliplerde de farklı disiplinlerde üretimin durmadığı bir yıl oldu 2018. Animasyon üretimlerin sayısının iyice arttığı, performans klibi anlayışına yeni yaklaşımların getirildiği, gerçekçi hikâyelerin cesurca anlatıldığı 20 kliple, 2018’in yerli müzik sahnesinin görsel ifadelerine bakıyoruz.

  11. Şarkı şarkı: The Raws ve “BAT! BAT! BAT!” albümü

    İçinde Lucifer, dilsiz bir yılan, Ruhi Su ve fazlasıyla yüksek tansiyonu barındıran yeni The Raws albümü dinleyicisini ilk dinleyişte teslim alıyor.

  12. “Köy meydanında kaos”: Hedonutopia

    2018’in sonunda yayınladıkları Yakamoz Sandalı’yla üç yıla üç albüm sığdıran Hedonutopia stüdyo deneyimleri ve geleceğe dair planlarını anlatıyor.

  13. Aklımdakiler: The Ringo Jets

    Bu topraklarda dinleyicisi bol ancak üreticisi az, beyinden önce vücudu harekete geçiren o cayır cayır rock müziği sanki doğduğu yerde büyümüşler gibi çalmaya devam eden Ringolar, eş, dost ve ahbaptan gelen soruları üç vokalli bir gruba yakışan bir çeşitlilikle yanıtladı.

  14. 2018’in en iyi 50 filmi

    Her yıl olduğu gibi bu yıl da Bant Mag. ekibi tarafından seçilen yılın en iyi filmleri listesi huzurlarınızda… 2018 yılı içerisinde dünyada vizyona girmiş ya da festival prömiyerini gerçekleştirmiş filmlerden seçilen listemizde, Türkiye vizyonu değil, ilgili filmlerin dünya prömiyeri baz alınıyor.

  15. 2018’in en iyi dizileri

    Dünyada ilk kez 2018 yılı içerisinde yayın hayatına başlamış olan çiçeği burnunda drama ve komedi dizileri ile mini diziler arasından, Bant Mag. ekibi tarafından seçilen en iyilerin yer aldığı ilk 10’lar karşınızda!

  16. Sibel’in Islıkları: Damla Sönmez’le “Sibel” üzerine

    22 Şubat'ta vizyona çıkan "Sibel", güçlü karakteri ve ona hayat veren güçlü performansla dikkat çekiyor. Guillaume Giovanetti ve Çağla Zencirci’nin imzasını taşıyan Sibel’in ulusal ve uluslararası başarılarına neredeyse her hafta bir yenisini eklediği sonbahar aylarında, filmin başrol oyuncusu Damla Sönmez’le Chicago’da buluştuk.

  17. Hepimiz askerdeki gibi birtakım bölüklerde yaşıyoruz: Kader Can

    Kader Can, yerli sahnenin şüphesiz en başarılı ve üretken yazarlarından biri olan Murat Mahmutyazıcıoğlu’nun altıncı oyunu. 21 yaşında yolu askere düşen rap âşığı bir gencin hikâyesini müthiş keyifli anlara da yer vererek anlatan tek kişilik oyunda Deniz Karaoğlu da kusursuz bir performans sunuyor. Tiyatro sahnesinin iki yetenekli ismiyle Kader Can’ı, oyunun doğuşunu, üç ay “askerlik” gibi geçen prova sürecini konuştuk.

  18. 2018’de prömiyer yapmış 5 çarpıcı tiyatro oyunu

    2008 yılından beri terk edilmiş bir halde başına gelecekleri bekleyen Atatürk Kültür Merkezi’nin yıkımı, Barış Atay’ın oynadığı Kadıköy Emek Tiyatrosu’nun Sadece Diktatör oyununun yasaklandığı haberi ile başladığımız 2018 yılında tiyatro yine de vazgeçmeden üretmeye ve birlik olmaya devam etti...

  19. 2018’in dikkat çeken solo sergileri

    Gazete Duvar, Sanat Dünyamız, K24 gibi pek çok mecrada karşımıza çıkan sanat eleştirmeni ve yazarı Kültigin Kağan Akbulut Bant Mag. için 2018’in kendisinde iz bırakan solo sergilerini seçti.

  20. Künye

    yayın imtiyaz sahiplerive etkinlik direktörleri Aylin Güngö[email protected] J. Hakan Dedeoğ[email protected] genel yayın yönetmeni Ekin Sanaç[email protected] kreatif direktör Aylin Güngö[email protected] editörler