Türkçe, İngilizce (ve konuşmasız) karışık… Önemli not: Listemiz yalnızca 2020 itibariyle dünyaya gelen podcastlere ayrıldı. 

Adalet Atlası

Anadolu Kültür, her bölümde farklı uzmanlıktan konuklarla müzik, politika, antropoloji gibi alanların “adalet” kavramına olan bakış açılarını inceliyor. 

Bananas (İngilizce)

Komedyen Kurt Braunohler ve senarist Scotty Landes, dünya çapında damgasını vurmayan, garip ve şaşırtıcı muz haberlerini paylaşıyor. 

Bizler, Sizler, Onlar

Pınar Öğünç’ün Gazete Duvar’da yayınladığı yazı dizisinden uyarlanan seri, ön saf pandemi çalışanlarının ve işlerini eve taşıyamayan emekçilerin deneyimlerine odaklanıyor.

Candela: Photography and Cinematography Masters (İngilizce)

Fotoğrafçı Alan Schaller ve gazeteci Christopher Hooton, sinema ve fotoğrafçılığın usta isimleriyle bir araya gelip sektörle ilgili öne çıkan detay ve deneyimleri konuşuyor. 

Denge’m

Yönetmen Seren Yüce’nin kendi yazıp yönettiği podcast dizisi, depresif matematik öğretmeni Hazım’ın, Atem ile tanıştıktan sonra değişen düşünce dünyasını ve ruh hâlini merkezine alıyor. Hikâyenin başrollerini Osman Sonant ve Yasemin Çonka seslendiriyor. 

Deniz Göktaş’a Ayıracak Vaktim Yok

“Hiçbir şeyden emin olmamak lazım” diyen stand-up komedyeni Deniz Göktaş, günlük hayatında aklına takılan dikkat çekici, komik ve absürt detayları, soruları ve düşünceleri irdeliyor. 

Field Recordings

Her bölümünde dinleyenlerini farklı bir ülkeye götüren seri, kentlerden kısa kısa seslere yer vererek şehirlerin farklı iç veya dış mekânlarına dair işitsel deneyimler sunuyor. 

Gomaşinen

İsmini “hatırlıyorum” anlamındaki Lazca sözcükten alan seride gazeteci Ruşen Çakır, mesleki hayatının iz bırakan kesitlerini paylaşıyor. 

Hakan Bıçakcı ile İstanbul Turu

İstanbul’un disiplinlerarası geçmişini bölümlere ayıran yazar Hakan Bıçakçı, farklı alanlarda bilgi sahibi misafirleriyle İstanbul’un başka başka yönlerini gün yüzüne çıkarıyor. 

K’nın Sesi

Kadınların ve kuirlerin sesine yer veren K’nın Sesi podcast kanalı, yayınında ses tiyatrosu formunda kısa oyunlara yer verdi. Üç boyutlu ses tasarımı ile hazırlanan oyunların yanı sıra uzmanlar ve aktivistlerle tematik sohbetler de gerçekleştirdi.  

Kamusal Alanda Tabusal Konular

Kamusal alanlarda tabu olarak atfedilen cinselliği ele alan seksolog, cinsellik eğitmeni ve kurumsal danışman Rayka Kumru, deneyim sahibi konuklarıyla sohbet ediyor. 

Kaptan Zaman

Aylin Güngör, J. Hakan Dedeoğlu ve Sezin Akbaşoğulları, Bant Mag. arşiv projesi kapsamında farklı dönemlerde yayınlanmış ve bambaşka konuları içeren ilgi çekici metinleri derleyip kolaj halinde sunuyor. 

Karanlık Bölge

Podbee Media’nın ilk podcast dizisi, altı bölümlük bir bilim-kurgu komedisi. Bir eski suçlu ve ikili dedektif takımının başından geçen olay örgüsünü takip ediyoruz. Kurgunun başrollerini Tansu Biçer ve Tülin Özen paylaşıyor. 

Karantina Atlası

bianet Podcast kapsamında karantinanın farklı sektörlere, ülkelere ve yaşam alanlarına olan etkisi ve gelecekle ilgili merak edilenler detaylandırılıyor. 

The Last Archive (İngilizce)

“Gerçeği kim öldürdü” sorusuna yanıt arayan ödüllü yazar ve tarihçi Jill Lapore, “infodemik” çağına varmamıza neden olan epistemolojik sorunları, Amerika’nın dört bir yanındaki arşiv, kütüphane, sorgu ve delil odalarını ziyaret ederek tartışıyor.

Lost Notes: 1980 (KCRW) (İngilizce)

80’lere flashback yapan şair ve eleştirmen Hanif Abdurraqib, dönemin önemli müzik isimlerini ve olaylarını aktarıyor.

Lö Femine 

Bir şeyler hakkında yüksek sesle konuşup, genel olarak üst üste kahkaha atan iki kadının dünyevi dertlerini dinliyorsunuz.

Mental Klitoris

Gazeteci, araştırmacı ve sunucu Hazal Sipahi konuklarıyla birlikte, seks, haz, cinsel sağlık, cinsel şiddet, toplumsal cinsiyet ve cinselliğe ilişkin çeşitli alt başlıkları inceliyor. 

Merdiven Altı Terapi

Diş hekimliğinden mezun olup kariyerine reklam sektöründe devam eden Deniz Dülgeroğlu, hepimizin kafasına en az bir defa yerleşmiş psikolojik konuları kendi deneyimleri üzerinden aktarıyor. 

Obsessions (İngilizce)

Müzik, sanat, politika, film ve edebiyatın modern “ikonları”; müzisyen, popüler kültür yazarı, gazeteci ve müzisyen John Robb ile, kendileri hakkında bilinmeyen ve takıntı seviyesindeki ilgi alanlarını paylaşıyor.  

Ortaoyuncular

İsmini Ferhan Şensoy’un kurduğu ve salgın sebebiyle faaliyetlerini durduran tiyatro oluşumu, “Perdemizi kapattık ama sesimizi kısmadık” diyerek Şensoy’un seyirci sorularını cevapladığı bir soru-cevap platformuna dönüştü. 

Özgür Mumcu ve Eray Özer’le Yeni Haller

Akademisyen-gazeteci Özgür Mumcu ve gazeteci Eray Özer; anason, streaming platformları, uzay yolculuğu gibi merak ettikleri çeşitli konuları araştırıp masaya yatırıyor. 

The Rabbit Hole (İngilizce)

The New York Times’ın teknoloji yazarı Kevin Roose, gerçek hayat ve siber dünya ilişkisini ören entrikaları, zayıf noktaları ve bunlara karşı kullanıcılara düşen sorumlulukları örnek olaylar üzerinden anlatıyor. 

Sinan Güler’le Soyunma Odası 

Farklı dallardan sporcuları konuk eden millî basketbolcu Sinan Güler, saha ve müsabakaların dışında gerçekleşen birtakım olayları “gazetecilik klişelerinden ve editör filtrelerinden” uzaklaştırarak anlatıyor. 

Team Deakins (İngilizce)

Denis Villeneuve’ün Bladerunner 2049 ve Sam Mendes’in 1917 filmleriyle En İyi Sinematografi Oscar’ını kazanan sinematograf Roger Deakins, senaryo danışmanı eşi James Ellis Deakins ile set deneyimlerini, film dünyasının sahne arkasını ve dinleyenlerin merak ettiklerini derliyor. 

Umarım Annem Dinlemez

Tulûğ Özlü, konuklarına seks hayatları, romantik ilişkileri ve özel hayatlarıyla ilgili sorular soruyor.  

Velvele podcast serisi

2020’de LGBTİ+ gündemlerinin nabzını ve kaydını tutmak amacıyla dünyaya gelen yeni portal Velvele’nin podcast serisi. Velvele kemik kadrodan çevirmen-yazar Ari P. Büyüktaş ve gazeteci-yazar Bawer Murmur’un İstanbul-Barselona merkezli serisi, pandemi gündemine queer merceğinden bakarak LGBTİ+ topluluğunu merkezine alan bir sohbet gerçekleştiriyor. 

Whistleblower (İngilizce)

NBA hakemi Tim Donaghy’nin maçını yönettiği takımlar üzerine bahis oynamasının ortaya çıkmasıyla patlayan skandalın nabzını tutan spor muhabiri Tim Livingston, spor camiasındaki önemli isimlerin foyalarını içeren olay katmanlarını deşifre ediyor. 

Wind of Change (İngilizce)

Amerikalı suç yazarı ve araştırmacı gazeteci Patrick Radden Keefe, 1990’lar Avrupa’sında meydana gelen barışçıl protestoların marşı haline gelen ve Scorpions imzalı “Wind of Change” şarkısının aslında CIA tarafından yazıldığını öğrenince, konuyla ilgili detaylı bir soruşturmaya girişiyor… 

The Wire: Way Down In The Hole (İngilizce)

Gazeteci Jemele Hill ve muhabir Van Lathan, birinci sezondan başlayarak HBO’nun hit dizisi The Wire’ı bir bir analiz ediyor. 

  1. Hayatı deneyimleme hallerine karşılık gelen metaforların peşinde: Wesley Allsbrook

    Californialı sanatçı Wesley Allsbrook’un Amerika’nın pozitif ayrımcılık uygulamalarıyla çözmeye çalıştığı ırkçılık ve cinsiyetçilik meselelerine yönelttiği eleştiriler, umarız başka yerlerdeki teknoloji ve sanat pratiklerine de yansır.

  2. Hisler, arayışlar ve kaybolmuş hazineler: Öykü Karayel ve Ali Güçlü Şimşek (Lalalar) sohbeti

    İşleriyle sıkça gündemimizde yer edinen iki isim bir araya geldi; değişen ve değişmeyen ritüellerinden ifade arayışlarına, zamansızlık hissinin ehemmiyetinden geçmişle kurdukları bağlara, sayısız başlığa temas ettiler.

  3. 2020’den 2021’e doğru bir sanatçı zinciri

    Refik Anadol, Bager Akbay, Eda Gecikmez, Sevim Sancaktar, Aykan Safoğlu ve Hera Büyüktaşçıyan yanıtlıyor: Çoğu pandemi koşullarında geçen 2020'de üretim pratiklerine neler yön ve ilham verdi? 2021 nasıl görünüyor?

  4. Çizgi hikâye: Moğollar

    “Anatolian Sun”la 50 yılı aşkın mirasını selamlayan Moğollar’ın serüveni. Kimler geldi, kimler geçti...

  5. 2020: En iyi 100 yabancı albüm

    Müziğin iyileştirici gücünü tekrar tekrar hatırladığımız; dayanışmadaki rolünün altının bir kez daha kalın bir şekilde çizildiği 2020’nin bizce en iyileri…

  6. 2020: Yerli sahneden 70 kayıt

    Yerli sahnenin baş döndürdüğü bir senenin ardından, değerlendirmemize ilk kez uzunçalarların yanı sıra EP formatındaki yayınları da dâhil ettik.

  7. 2020: En iyi toplama ve reissue albümler

    2020’nin karşımıza çıkardığı hemen her kriz için müzisyenlerin güçlerini birleştirip destek çağrısı yaptığı toplama albümler yayımlandı. Yeniden basım dünyasında da dünyanın dört bir yanından arşivlik kayıtlar ilk kez plağa ve dijital dünyaya taşındı.

  8. A’dan Z’ye: Müzik âleminde 2020 yılı

    Fiziksel olarak yakın olmasak da müziğin birleştirdiği, dönüştürdüğü ve iyileştirdiği bir yılı geride bıraktık. Küresel anlamda eşi görülmemiş bir sınav veren müzik dünyasının 2020 gündeminden satırbaşları.

  9. 2020’nin yepyeni caz raporu: Daha Siyah, daha özgür, daha deneysel

    Siyahların icadı olan, eğlence, hüzün, başkaldırı gibi farklı itkilerle ortaya çıkan bu müziğin üzerindeki geçici “beyaz hegemonya” sona ermese de gücünü kaybetmekte.

  10. 2020: En iyi 75 film

    Özellikle dijital platformlar tarafından içerik bombardımanına uğradığımız bir yılda listelerimizi toparlamak hiç kolay olmasa da, güçleri birleştirerek 75 filmlik bir kayıt tutmayı başardık.

  11. 2020: En iyi 15 yerli film

    Belgesellerin yılı olarak da hatırlayacağımız 2020’de festival yolculuğuna başlayan, izleyici karşısına çıkan, izlediğimiz ve irdelediğimiz 15 yerli yapım.

  12. 2020: En iyi yabancı diziler

    Kategorilerimiz; drama, suç, komedi ve bilim kurgu!

  13. 2020: En iyi 40 yabancı belgesel / belgesel serisi

    Gerçek dışı bu seneye, belgesellerin gerçekliği tam anlamıyla ağırlığını koydu.

  14. A’dan Z’ye: Sinema ve televizyon âleminde 2020

    2020'nin sinema ve televizyon gündemini anımsamak isteyenlere; pandeminin sektördeki yansımalarından Rexx Sineması’na vedamıza, dijital platformların yükseliş sürecinden Oscar cephesinde alınmış tarihî kararlara, A’dan Z’ye bir seçki.

  15. Yayınevleri 2020’ye iz bırakan kitapları ve 2021 öngörülerini paylaşıyor

    Metis Yayıncılık, Siren Yayınları, Can Yayınları, Harfa Yayınları, April Yayıncılık ve Domingo Yayınevi'ne 2020'nin iz bırakan kitaplarını ve önümüzdeki senenin nasıl göründüğünü sorduk.

  16. 2020 ve tiyatro gündemi: Umudu dürt, umutsuzluğu yatıştır

    Yaşarken bile tahammül etmesi mümkün olmayan bir yılı değerlendirmek üzere yazı yazmak gerçekten çok zor. Özellikle üzerine yazılacak olan şey, herhangi bir toplumsal olayda şalterin ilk indi(rildi)ği kültür sanat alanlarından biri olan “tiyatro” ise...

  17. 2020’de takibe aldığımız bazı yerli tasarımcı ve üreticiler

    Kimi yenice yola koyulan, kimi son dönemde karşımıza çıkan, kimi bize ulaşan farklı ürün tasarımcıları ve yaratıcılarıyla konuştuk.

  18. 2020’de hangi podcastleri dinledik?

    Türkçe, İngilizce (ve konuşmasız) karışık…

  19. Künye

    yayın imtiyaz sahiplerive etkinlik direktörleri Aylin Güngö[email protected] J. Hakan Dedeoğ[email protected] genel yayın yönetmeni Ekin Sanaç[email protected] kreatif direktörler Aylin Güngö[email protected] Sadi