Gezi protestolarından polis şiddeti tanıklıkları: "Polis Destan Yazdı"

İstanbul, Ankara, Antakya, Eskişehir, Adana, Mersin ve Antalya’dan Gezi protestoları sürecinde polis şiddeti mağdurları ve tanıklarının anlattıkları İletişim Yayınları’ndan çıkan Polis Destan Yazdı kitabında derlendi.

Arşivciliğin önemi, Gezi protestoları esnasında sürekli vurgulanmıştı. Yine bu amaca hizmet eden kitapta yer alan 56 mağdur ve tanık arasında protestolarda gözünü kaybetmiş, hayatında ilk kez gazla ya da copla tanışmış, genç, yaşlı birçok farklı kişi yer alıyor. Polis Destan Yazdı kitabını derleyen ekip şu isimlerden oluşuyor: Nar Photos ajansı fotoğrafçılarından Saner Şen, Radyo Babylon müzik direktörü Deniz Koloğlu, Açık Radyo yayın koordinatörü Didem Gençtürk, Açık Radyo muhabir ve editörü H. İlksen Mavituna ve Agos gazetesi ekibinden Gözde Kazaz.

Kitapta mağdur ve tanıkların anlattıklarının yanı sıra Tonguç Cankurt’un “Polis şiddetinin cezasızlığı”, İlker Küçükparlak’ın “Travmaya tanıklık ve travmayla baş etmek”, Tanıl Bora’nın “Polis şiddetinin ideolojisi” isimli kısa yazıları da yer alıyor. Ayrıca Polis Destan Yazdı‘nın ön sözü de gazeteci Pınar Öğünç tarafından yazılmış. Söz konusu yazıdan bir bölümü aşağıda okuyabilirsiniz.

“Gezi Parkı eylemlerine katılanların neredeyse yarısı, evden çıkmalarına gerekçe olarak ‘Polis şiddetinin artmasını’ anmıştı. Polis cebri, öngörülenin tersi etki yapmış, iktidarların anlamlandırmaya yanaşmayacağı biçimde, bizatihi toplumsal kalkışmanın yükseltici nedenlerinden biri olmuştu. Olaylar yaygınlaştıkça, Türkiye’de siyasi iktidarlar değişse de sabit kalan polis ‘müdanasızlığında’ da yeni bir evreye geçildi. Doğrudan dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’dan gelen ‘Emri ben verdim’ güvencesi, tüm Türkiye’nin ‘Gezi’ye açılan sokaklarında devletin vatandaşına açtığı savaş izlenimi veren sistematik, yaygın, sıklıkla hukuk dışına çıkan yoğun şiddete sahne oldu.”

350 sayfadan oluşan kitap, İletişim Yayınları tarafından raflardaki yerini aldı.