İCAF 2018 söyleşi programından gözümüze çarpanlar

İstanbul Comics & Art Festival 2018 için geri sayımımız devam ediyor. Festivalin detayları yavaş yavaş belli olurken, İCAF’ın her sene en ilgi gören bölümlerinden olan seminer ve söyleşi programının da detaylarına ulaştık.

Geçtiğimiz senelerde olduğu gibi bu sene de Moda All Saints Kilisesi’nde gerçekleşecek söyleşilerde her biri kendi alanlarında başarılı pek çok isim bu festivalin bu seneki ‘‘kimlik’’ teması üzerinden graffiticilerin gizli kimlikleri, kadınların graffiti ve sokak kültürü içindeki varlıkları, kent kimliklerinin sanatçı müdahalesiyle geçirdiği dönüşümler, süper kahramanların psikolojileri ve çok kişilikleri gibi konulara odaklanacak. İCAF 2018’in seminer ve söyleşi programından detaylar için aşağı buyrun.

Dünyadan albüm kapakları

İCAF 2018’in bu seneki programının yenilikleri arasında yerli grupların illüstrasyonla tasarlanmış albüm kapakları arşivi üzerinden müziğin görselleşme sürecini mercek altına alacak Albüm Kapakları Sergisi var. Sergi kapsamında aralarında In Hoodies, Ağaçkakan, Eskiz, Grup Ses gibi isimlerin bulunduğu grup ve müzisyenler Esk Reyn, Merve Şendil, Big Baboli, Sedat Girgin gibi çizer ve sanatçılarla bir araya gelerek albüm kapaklarının yaratım süreci üzerine sohbet edecekler. Ayrıca, serginin bir uzantısı olarak gerçekleşecek dünyadan albüm kapakları söyleşisinde ise Radyo Eksen programcıları arasında yer alan Gülşah Güray, Hakan Tamar, Kaan Sezyum ve Ketche müzik tarihinden sevdikleri kapakları masaya yatıracak ve müzik ile görsellik arasındaki ilişkiyi konuşacaklar.

512ffe44-f64b-42ca-869a-08a55b455167

Arketipler ve süper kahramanlardan Kötü Kedi Şerafettin’in yaratım sürecine

İCAF 2018’in söyleşi programında süper kahraman arketiplerinden fanzin kültürüne, figür koleksiyonculuğundan graffiti ve sokak sanatına pek çok konu, festivalin bu seneki ‘‘kimlik’’ temasının perspektifiyle beraber konuşuluyor olacak. İlk karikatürünü 12 yaşında yayınlayan ve o günden bu yana Gırgır, Hıbır, Lombak, L-Manyak, Penguen, Fermuar ve Kemik gibi pek çok mizah dergisinde farklı karikatür ve tiplemelere hayat veren Bülent Üstün, en ünlü karakteri Kötü Kedi Şerafettin’in yaratım sürecini katılımcılarla paylaşacak. FanzineIST Festival’ın koordinatörü ve Heyt be! Fanzin, Zoomk-Ru-Tu and Nase Zine gibi kolektiflerin kurucuları arasında yer alan Deniz Beşer fanzin kültürünü; Türkiye’de animasyon denince ilk akla gelen isimlerden olan, Canlandıranlar Festivali’nin de başkanlığını sürdüren Berat İlk ise canlandırma sinemayı dinleyicilerle tartışacak.

Festivalin programında yer alan diğer konular arasında ise Seyfettin Efendi ve Olağanüstü Maceraları çizgi roman serisinin yaratıcısı Devrim Kunter’in gerçekleştireceği Arketipler ve Süper Kahramanlar; 2016’da kurulan çizer kolektifi Krüw ile Çizer Kolektifleri;  Lowbrow, Pop Art, çizgi roman estetiği ve tasarım prensiplerinden de faydalanarak dijital ve geleneksel tekniklerde işler üreten sokak sanatçısı Somon ile Graffiti ve Sokak Sanatı; memleketin önde gelen figür koleksiyonerleri Can Evrenol ve İlkay Alikaya ile Figür Koleksiyonculuğu, bu sene festivalin graffiti alanını emanet ettiği kadın sanatçılar arasında yer alan Afganistan kökenli Shamsia Hassani ile baskıcı rejimlerde bir kadın olarak sokakta üretmek söyleşileri yer alıyor.

Festivalle ilgili detaylar için bu adresi takip edebilirsiniz.

ICAF_2018_KV2-1