İzmir elektronik müzik kültürüne yeni ve birleştirici bir tat: Högre

İzmirli genç oluşum Högre, elektronik müzik kültürünü, müziğin birleştirici gücüyle birlikte yoğurduğu etkinlik ve organizasyonlar yapıyor. Alsancak Kültürpark’ta başlattıkları Högre / Unten isimli dönüştürülmüş gece kulübünde ilgi çekici faaliyetlerine devam eden ekip, The WarZone isimli yeni serisinde savaş bölgelerinden elektronik müziğe sarılanları birleştirme misyonunu üstlenmiş. Serinin 1 Şubat Cuma akşamı gerçekleşecek ilk etkinliğinde Ramallah’ta düzenlenen ilk Boiler Room ile dünyada çok kısa sürede ünlenen SAMA sahne alacak. Etkinlikle ilgili detaylara buradan ulaşabilirsiniz.

Högre’den yeni serilerinin ilk etkinliğinin hemen öncesinde, hem kolektifleri hem de gelecek planlarına dair bazı detaylar öğrendik.

Högre/Unten’i başlatalı bir yıl oldu. Bu bir yıl içindeki faaliyetlerinizle İzmir’de yarattığınız hareketliliği biraz anlatabilir misin?

2017 Ekim ayında İzmir’de kurulan Högre farklı birçok etkinlik konsepti ile İzmir’deki tekdüze, alışılagelmiş gece hayatı kültürüne farklı noktalardan yaklaşmayı ve müziğe tutku ile sarılanları birleştirmeyi misyon edinmiştir. Şehrin tarihinde büyük önem taşıyan, İzmir’in geçmişinden günümüze kadar gece hayatının kalbi olan tarihi Fuar (Alsancak Kültürpark) alanında Högre / Unten adıyla gece kulübüne dönüştürdüğü yerinde, gerçekleştirdiği ve gerçekleştirmekte olduğu keyifli gecelerle, farklı müzik yelpazesine sahip etkinlik serileriyle, İzmir gece hayatına hareketlilik katmaya devam etmektedir.

F91W, Artesian Sounds ve nice kolektifler şimdiye dek İzmir’den radarımıza giren ve gönlümüzde yer eden işlere imza attılar. İzmirli bir oluşum olarak Högre’yi siz nasıl tanımlıyorsunuz? Nasıl bir ekipsiniz? Kaç kişisiniz?

Kısaca Högre / Unten alt kültürlerden beslenen ve bunu en iyi şekilde gün yüzüne çıkarmak isteyen ekip ilişkilerinde kolektif ortaklık yapısını benimsemiş, İzmir elektronik müzik kültürüne yeni bir tat katan bir oluşumdur, yakın bir gelecekte plak şirketi olarak da faaliyetlerine devam etmeyi planlamaktadır.

Yeni seriniz The WarZone için “Dünyanın dört bir yanından ve özellikle savaş bölgelerinden elektronik müziğe tutku ile sarılanları birleştirme ve tanıştırma misyonu” tanımını yapıyorsunuz. Elektronik müziğin ortaklaştırıcı gücü üzerine neler söyleyebilirsiniz? Bu misyon dahilinde müzik dışında da faaliyetler göstermeyi planlıyor musunuz?

Elektronik müziğin ortaklaştırıcı ve birleştirici gücünü kelimelerle anlatmanın zayıf kalacağını düşündüğümüzden dolayı, o ortaklaştırıcı gücün en iyi gözlem biçiminin, farklı sosyokültürel ve sosyopolitik kimliklerden bireylerin birlikte dans ederken oluşturdukları ahengi keyifle seyretmek olduğunu deneyimlediğimiz için, sizleri de bu keyfe ortak etmek istiyoruz. Etkileşimleri bu zamana kadar bu topraklarda sağlanmamış, birbirlerinden belki haberdar, belki bihaber, aralarında kilometrelerce mesafe olmasına rağmen aynı yerkürede, farklı duygularla, müşterek tutku merkezinde olanları aynı paydada toplayarak sesimizi daha da yükseğe çıkarmayı planlıyoruz.

The WarZone serisinin ileri tarihlerdeki etkinliklerinde dinleyiciyi neler bekliyor? Farklı coğrafyalardan müzisyenlere ulaşmak için nasıl ağlardan yararlanacak, nasıl yollar izleyeceksiniz?

İleri tarihler için fazla ipucu vermekten üzülerek söylememiz gerekir ki kaçınıyoruz, çok yakında serinin yakın tarihlerdeki halkalarını anons edeceğiz. Farklı coğrafyalardan müzisyenlere ulaşmak için ise, aslında bizlerin çok yakından bildiği, etrafındakilerin kulaklarını sağır edecek, normal hayatın frekansından ayrışmakta zorlanmayan sesleri yakından takip etmeye devam edeceğiz.