Milyon Dolarlık Afiş ile Türkiye sinemasında bir bellek yolculuğu

İllüstratör Aslan Şükür’ün yaşam öyküsüne yakından bakan Altın Fırçalı Adam’dan hatırlanabilecek yönetmen Fatih Yürür ve yapımcı Hakan Tunga Kalkan, “Türkiye’de sinema afişi kültürüne dair hazırlanmış en kapsamlı çalışma” olarak nitelendirdikleri yeni belgesellerini meraklılarıyla buluşturmaya hazırlanıyor: Milyon Dolarlık Afiş. Toplamda iki buçuk yıla yayılan bir çalışmanın ürünü olan film, 1 Haziran’da YouTube üzerinden erişime açılacak.

Milyon Dolarlık Afiş, hem Yeşilçam’ın ihtişamlı kültürünü hem de ülkemizdeki grafik tasarım dilinin oluşum ve gelişimini odak noktasına alan bir bellek yolculuğu. Proje, son derece basit bir sorudan hareketle yolculuğuna başlamış: “Türkiye’de satışı gerçekleştirilmiş en pahalı sinema afişi hangisi?” Cevap aranırken başka başka sorulara kapılar açılmış; nihayetinde, Türkiye’de afiş kültürünün nasıl şekillendiğine dair İstanbul’dan Fethiye’ye, Kaş’tan Van’a uzanan kapsamlı bir rotaya ulaşılmış. 

Kısa metraj bir çalışma olarak tasarlansa da projeye eklemlenen çeşitli isimlerin katılımıyla iki saati aşan belgesel, afiş kültürüne temas edip geliştiren önemli isimlerin varlığıyla zenginleşiyor. Yeşilçam için ürettiği yüzlerce afişle tanınan İbrahim Enez,  90’lı yıllardaki hit filmlerin Türkiye afişlerine imza atan Şahin Karakoç ile Ömer Muz, konu hakkında önemli çalışmaları bulunan Nazlı Eda Noyan ile Ömer Durmaz, Türkiye sinema tarihinin değerli emekçilerinden Necip Sarıcı, gazeteci yazar Serdar Kuzuloğlu, dünyanın en dikkate değer James Bond koleksiyonerlerinden Ömer Atakan, 90 yıllık bir afiş geçmişi bulunan Mimeray’dan Erol Ağakay ve Çizgi Roman Okurları Derneği başkanı Önder Çakı bu isimlerden bazıları.

Milyon Dolarlık Afiş belgeseline 1 Haziran Çarşamba saat 20.00’den itibaren, YouTube’daki Retroville kanalı üzerinden erişilebilir.