Tokyo sokaklarından 7 orijinal stil

Aralarında adidas Originals iş birlikleri ile yakından tanıdığımız Yohji Yamamoto’nun da bulunduğu çeşitli Japon tasarımcıların 1980’lerde Japonya’nın yoğun ve robotik iş hayatının etkilerinden kaçmak için kişisel ifadeyi ön plana koyduğu tasarımlar üzerinden gelişen Japon sokak stili, yıllar içinde sürekli yeni ve taze perspektifler geliştiren, tüm dünyanın gözünü çevirdiği en dinamik moda cevherlerinden biri haline geldi.

Sokak kültürü ile içiçe geçmiş bir tarihe sahip olan adidas Originals ve dünyanın en zengin sokak stiline sahip olduğunu rahatlıkla söyleyebileceğimiz ülkesi Japonya’dan çıkan Have a Good Time markasının geçtiğimiz günlerde duyurulan, konforu odaklı ve sportif parçalarla tamamlanan grafik ağırlıklı bir kapsül koleksiyon için bir araya gelmesinden aldığımız ilhamla size Tokyo sokaklarında karşınıza çıkması hayli olası 7 stili tanıtıyoruz.

tumblr_n0iq7gi3k41s8mvi3o1_1280

Lolita
Japonya’da genç kadınların sokak stilinde karşımıza çıkan en büyük kategorilerden biri Lolita. Kategorinin ismi dahi bu satırları okurken aklınıza Japon anime ve mangalarından imajlar geldiğine eminiz. Şirin, kısa eteklerin bol aksesuarla ve çocuksu makyajla tamamlandığı bu kategorinin altında her biri kendi Lolita anlayışını ortaya koyan pek çok alt-kategori de bulunuyor: kırmızı ve siyah renklerin ön plana çıktığı deneysel punk, her ton pembenin kurdelelerle ve çocuksu aksesuarla tamamlandığı sweet, Victorian stilini baz alan gothic, tarihten ve gelenekten beslenen classic ve kapri pantolonlarla daha erkeksi bir stile yönelen Kodona lolitalar.

Japanese-Gyaru-Black-Diamond-011

Gyaru – Ganguro
Japonca ile İngilizce’nin birleşimi bir kelime olan Gyaru, “kız” anlamına geliyor. 1970’lerde ortaya çıkan ve Batı kültüründen ilham alan bu stilin belirleyici özellikleri gösterişi bir cazibeyi ön planda tutması ve yoğunlukla peruk, takma tırnak, takma kirpik gibi “sahte” güzellik ürünlerini kullanması.

Kimi zaman Gyaru kategorisi ile karıştırılan Ganguro ise aslında Gyaru çatısı altında gelişen bir alt-kategori. Özellikle 1990’larda ilk kez görülmeye başlayan ve 2000’lere gelindiğinde epey popülerleşen Ganguro stilini parlak renklerde kıyafetler, platform ayakkabılar, mini etekler ve en çok da Japon plaj stilinin bir yansıması olan koyu bronz bir ten ve açık sarı boyalı saçlar ile ayırt edebilirsiniz.

TK-2011-08-06-010-002-Harajuku

Gyaruo
Gyaru stilinin erkek kardeşi olan Gyaruo da Batı sokak stilinin Japonya genç erkek nüfusundaki tamamen dönüştürülmüş iz düşümü. Elbette Batı stilini kendilerine göre stilize eden Japon delikanlıları, etkilendikleri sokak stillerine göre de farklılıklar gösteriyor. Öyle ki Gyaruo kategorisinin altında military, rocker, biker ve surfer gibi alt kategoriler mevcut. Ancak aynı Gyaru stilinde olduğu gibi Gyaruo da ‘sahte’ ürünler ön planda.

decora

Decora
Yüzünüzde patlayan görsel estetiğiyle Japonya’nın en dikkat çeken sokak stillerinden Decora 90’lardan bu yana sadece uzak adada değil, dünyanın dört bir yanındaki sokaklarda karşımıza çıkabiliyor. Yoğunlukla neon / pastel renk ve isminden de anlaşılacağı üzere ciddi bir şirin aksesuar kullanımı gerektiren Decora stili aynı zamanda üstüste giyilen çorap ve bacak / kol ısıtıcılarla da tanınıyor. Zaman içinde az sonra işleyeceğimiz Visual Kei’nin bir alt-kategorisi olan Fairy Kei ile “birleşen” bu stilin liderlerinden biri ise Japon pop yıldızı Kyary Pamyu Pamyu.

56c450bc79d472e6ae08210e8ac711d7

Visual Kei
Kendi başına devasa bir kategori olan Visual Kei zamanla sürekli değişip dönüşen ve kendi içinde pek çok farklı perspektif barındıran zengin ve dinamik bir stil. 1980’lerin ortasından bu yana Tokyo sokaklarında hüküm süren bu stilin lokomotifi ise aralarında X Japan, Luna Sea, Versailles, The Gazette, Mejibray, Royz, L’Arc en Ciel, An Cafe, Malice Mizer ve Diaura gibi isimlerin bulunduğu Japon müzik grupları. Estetik olarak Batı kültüründeki glam rock / glam metal stillerine benzetebileceğimiz Visual Kei stili süslü ve gösterişli saç stilleri, beklenmedik kostümler ve çarpıcı bir makyajı ön plana çıkarıyor.

Visual Kei’nin sayısız alt kategorileri arasında farklı paternleri ve parlak renkleri punk unsurlarla bir araya getiren Oshare Kei, siyah deri kullanımıyla dikkat çeken Angura Kei, melek, oyuncak ve bebek motiflerini bir araya getirerek çocuksu bir estetik yaratan Fairy Kei ve Hristiyanlık dininin sembollerini kullanan Cult Party Kei bulunuyor. Visual Kei stilini tüm bu çeşitliliğine rağmen tek bir kategori olarak bir araya getiren bir özellik ise cinsiyetin bulanıklaştığı androjen görünümler.

Tokyo_03_140_2NE1

Street Kei
İsim benzerliğine rağmen Visual Kei’nin alt kategorilerinden ayrı bir yere konumlanan ve Japonya’nın “hypebeastleri” olarak tanımlanan bu grubun da kapsama alanı epey geniş. Genelde genç nüfusun tercih ettiği, konfor ile modanın kesişim kümesine yerleşen Street Kei stilinin belirleyici özellikleri arasında spor şık giyim, vintage ürünler, kaykay kültürü etrafında hayal edilen, bol kesim tasarımlar ve katmanlı giyim bulunuyor.

maxresdefault-2

Bōsōzoku
Son dönemlerde giderek kaybolmaya başlayan, ancak Tokyo’nun kimi mahallelerinde hala tüm kudretiyle hissedebildiğiniz bir stil Bōsōzoku. Stilin 1950’lere kadar dayanan temelinde motorsiklet tutkunu genç Japon erkekler yatıyor: ordu stili ceketler, asker botları, balon pantalonlar ve Yakuza üyelerini anımsatan bir tavır.