95. Akademi Ödülleri için Türkiye’nin temsilcisi Kerr oldu

95. Akademi Ödülleri’nin En İyi Uluslararası Film kategorisinde aday gösterilmek isteyen ülkelerin Akademi’ye başvuru süreci hız kesmeden devam ediyor. Türkiye’yi Oscarlarda temsil edecek film de nihayet netleşti.

Sinema Meslek Birlikleri Güç Birliği’nin değerlendirdiği filmler olan Allah Yazdıysa Bozsun (Barış Yöş), Bandırma Füze Kulübü (Ömer Faruk Sorak), Bergen (Mehmet Binay ve Caner Alper), Ceviz Ağacı (Faysal Soysal), Dirlik Düzenlik (Nesimi Yetik), Kerr (Tayfun Pirselimoğlu), Klondike (Maryna Er Gorbach), Kurak Günler (Emin Alper), Okul Tıraşı (Ferit Karahan), Sabırsızlık Zamanı (Aydın Orak) ve Şair (Mehmet Emin Yıldırım) arasından Türkiye’nin Oscar temsilcisi Kerr oldu.

Kerr

58. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nden En İyi Yönetmen dâhil üç ödülle dönen filmi, Melikşah Altuntaş, Bant Mag. No:77’de yer alan “2021: Türkiye sinemasından 15 film” dosyasında şu cümlelerle anlatmıştı: 

“Türkiye sinemasında bol keseden dağıtılan auteur sıfatının, kelimenin her anlamıyla tekabül ettiği bir isim olan Tayfun Pirselimoğlu’nun yine her saniyesiyle ‘Ben bir Tayfun Pirselimoğlu filmiyim.’ diye bağıran son eseri, yönetmenin kendi romanından beyazperdeye uyarladığı kapkara ve pek zeki bir distopya. Erdem Şenocak’ın tüm şaşkınlığı ve ikirciğini başarıyla yansıttığı karakterinin rehberliğinde akıp giden film, müziklerinden atmosferine Lynchvari bir anlatı sunup, seyircisini de belirsizliğin ortasındaki bir kasabaya hapsediyor. Pirselimoğlu sinemasına aşina izleyiciler için her zamanki gibi yine bir yapbozu tamamlama süreci şeklinde akıp giden seyir zevki ve Türkiye sinemasındaki özgün yeriyle yılın kayda değer filmlerinden biriydi Kerr.”

Öte yandan listede bulunan Ukrayna – Türkiye ortak yapımı Klondike’ın, Ukrayna’nın bu yılki Oscar temsilcisi seçildiğini de ekleyelim. Yönetmen Maryna Er Gorbach ile film üzerine yaptığımız sohbeti okumak için tek tık yeterli.