CI Bloom: 3. edisyondan bir fotoğrafçı seçkisi

Hazırlayan: Deniz Dursun

Farklı disiplinlerde üreten sanatçıları ön plana çıkararak Türkiye çağdaş sanatını küresel ölçekte tanıtma misyonunu üstlenen CI Bloom, üçüncü edisyonuyla 25 Nisan’da önizlemeyle, 26-28 Nisan arasındaysa genel ziyaretlere açılacak. Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı Rumeli Salonları’nda düzenlenecek fuarda yer alacak çeşitli galerilerin temsil ettiği fotoğraf sanatçılarından bazı tavsiyelerimiz var.


İlkin Zeybek
(Koli Artspace)

İlkin Zeybek, Yıldız Teknik Üniversitesi Fotoğraf ve Video Programı’nda tamamladığı lisans eğitimi ardından İstanbul’da fotoğraf, video ve baskı çalışmaları üretmeyi sürdürüyor. Kafe, restoran, konser, düğün gibi çeşitli mekân ve etkinlikler için yaptığı fotoğraf ve video üretimlerinin yanı sıra sahne arkası, şehir manzaraları ve portre çalışmalarıyla da dikkat çekiyor. Doyurucu ve enteresan işleri bu yıl da Koli Artspace’te görülebilir.


Jacqueline Roditi
(Vision Art Platform)

1985 İstanbul doğumlu Roditi, Bilgi Üniversitesi Fotoğraf ve Video Bölümü’nden mezun oluşunun ardından 2013’ten bu yana birçok sergiye katıldı. Huma Kabakçı küratörlüğündeki Inside Out, Hasan Bülent Kahraman küratörlüğündeki Alone and Crowded, Amsterdam Kyron Galerisi’ndeki I Had a Dream within a Dream, Elgiz Müzesi’ndeki Small Faces Life Sizes, Daire Sanat’taki Serbest Çağrışım, Mamut Sanat Projesi kapsamında Antrepo 3’teki Cycle of Life bunlardan bazıları. Bu yıl CI Bloom aracılığıyla Vision Art Platform’da yer alacak işleri de epey merak uyandırıcı.


Sim Chi Yin
(Zilberman

1978 Singapur doğumlu Sim Chi Yin, üretimlerini New York ve Berlin’de gerçekleştiriyor. Odağına fotoğrafları, metin temelli performansları ve hareketli imgeleri alırken üretim alanını bir yandan tarih ve bellek kavramlarını kurcaladığı bir araştırma sahası olarak kurguluyor. Daha önce Hanart TZ Gallery, Institute of Contemporary Arts, Nobel Peace Museum ve İstanbul Bienali gibi pek çok yerde işleri sergilenen sanatçı bu yıl da CI Bloom kapsamında Zilberman’da olacak.


Özlem Şimşek
(Vision Art Platform)

Özlem Şimşek, esasında performatif fotoğraf ve video çalışmalarına odaklanan bir sanatçı. Özellikle Osmanlı ve Türkiye tarihi çerçevesinde edebiyat, sinema, resim, toplumsal cinsiyet ve modernite temsilleriyle ilgileniyor. Çalışmalarında bir bakıma bu temsillere eleştiren bir yaklaşım getiriyor ve toplumsal olarak inşa edilen “ideali” kurcalıyor. Sanatçı, 2022’de “Neriman Hanım: Sanatçının Performatif Bir Kurgu Olarak Portresi” serisiyle dikkat çekici bir işe imza atmış ve Fatih Harbiye’nin Neriman’ını avangart bir kadın sanatçı ve oyuncu olarak yeniden tasarlamıştı. İşlerini CI Bloom’da Vision Art Platform’da görebilirsiniz.


Can Ünlü
(MAHAL)  

1994 İstanbul doğumlu olan Can Ünlü, Dokuz Eylül Üniversitesi Heykel Bölümü çıkışlı. Şu sıralar fotoğraf çalışmalarıyla öne çıkan sanatçı, aynı zamanda oluşturduğu kolaj ve düzenlemelerde kavramsal bir çerçeve de çizerek insana, ihtimallere ve boşluğa dair pek çok alan açıyor. Geçtiğimiz yıl MAHAL’de gerçekleşen karma sergi Yeni Sıradan’ın katılımcılarından biri olan Can Ünlü, CI Bloom’da sergilenecek işleriyle ziyaretçilerin kucağına epey soru ve heves bırakacak.


Murathan Özbek
(Galeri Siyah Beyaz)

Bilgi Üniversitesi’nde fotoğraf dersleri vermeyi sürdüren Özbek, aynı zamanda 2017’de Kırık Aşk Müzesi adlı kısa filmi ile başladığı yönetmenlik ve senaristlik kariyerine ilk uzun metrajının senaryosuna çalışakta. Fotoğraftaki başarısının kariyerinde önemli bir noktada durduğu muhakkak. Zira 2010’da Sony Dünya Fotoğraf Ödülleri kapsamında aldığı ödülünün ardından Sonsuz Bir Rüyanın İlk İzlenimleri adlı sergisini açmıştı ve bunu “in” ve “once” serileriyle kazandığı Nikon, Paris, Ipa gibi pek çok prestijli ödül izledi. Daha önce Galeri Siyah Beyaz’da “Siyah ve Beyaz” serisi sergilenen Özbek, CI Bloom kapsamında yine Galeri Siyah Beyaz’da olacak.