Haftanın etkinlik rehberi (19-25 Aralık)
Haftanın takviminden dikkat çeken konserler, oyunlar, söyleşiler, gösterimler, sergiler ve tavsiyeler.

Bengi Apak Stand-Up
19 Aralık, Zorlu PSM Touché by N Kolay
Türkiye’nin en eski ve çok dinlenen ödüllü komedi podcasti O Tarz Mı? ile ismini duyuran Bengi Apak, geçtiğimiz ocak ayından bu yana sahnelediği ve çok konuşulan stand-up şovuyla beğenileri topluyor. Bengi; özel olmaya, büyülü anlara, kabak lifine ve sumaklı soğanlara isyan ettiği çok konuşulan setinin uzun versiyonuyla sahnede. Biletler burada.

Biz de Varız!
19-29 Aralık, İstanbul Modern
İstanbul Modern Sinema’nın Türkiye sinemasından yeni filmleri bir araya getirdiği “Biz de Varız!” programı, 19–29 Aralık aralığında yönetmen ve oyuncuların katılımıyla gerçekleşecek gösterimlere ev sahipliği yapacak. 12. kez düzenlenen 14 filmlik “Biz de Varız!” gösterimleri, hikâyeleri ve anlatım tarzlarıyla öne çıkan yenilikçi filmlerden çok sesli bir seçki sunuyor. Detaylar burada.

HUM
20 Aralık, SALT Galata
Berk Çakmakçı ile Günseli Naz Ferel tarafından oluşturulan programda sırasıyla Age Reform, Jtamul ve Koray Kantarcıoğlu’nun melodik ve atmosferik sesleri harmanlayan performansları dinlenebilir. Dinginliğin merkezde olduğu bir dinleme deneyimine yoğunlaşan mekâna özgü performanslar, Salt Araştırma Gregory Michael Kiez Salonu’nda sunulacak. Detaylara buradan; Ekin Sanaç’ın HUM ekibiyle yaptığı röportaja da buradan ulaşabilirsiniz.

Cuma Sineması: Komşum Totoro / My Neighbor Totoro
20 Aralık, Müze Gazhane H Gölgelik
Müze Gazhane’de devam eden Miyazaki’nin Düşleri seçkisi kapsamında bu hafta anime tarihinin başyapıtlarından biri olan My Neighbor Totoro’da. Yönetmenin çocukluk yıllarında deneyimlediklerinden yola çıkarak yarattığı 1988 yapımı My Neighbor Totoro gösterimine ilişkin detaylar burada.

Goblin Daycare – Plein De Vie. – Canooo
21 Aralık, KargART
Goblin Daycare, Plein De Vie. ve Canooo ailelerinden mesajınız var: “İşte kargART katında yine zıvanadan çıkan bir sonik aksiyon. Her türlü dans, çığlık ve tezahürata açık bu gecede musiki yapıcılarımız neşe ve keyif dolu bir geceyi ayrıca tahtayı cırmıklayan bir kedinin mental neşesini sizlere tattırmaya geliyor. Bu ender gerçekleşen doğa olayında sizleri de görmekten mutluluk duyarız.” Detaylar burada.

Muskat
21 Aralık, Caddebostan Kültür Merkezi
Bir kadın, bir gece, bir cenaze. İstanbul-Paris arası zehirli bir zihin akışı. Dünyanın en mutlu günü. Metni ve yönetmenliği Aksel Bonfil’e, performansı Esra Dermancıoğlu’na emanet Muskat; Yaşar’ın bir kayıpla çözülen aile ilişkilerine, kendini hesaba çekmesine ve yasına eşlikçi neşesine davet ediyor seyircisini. Biletler burada.

Yan Yana – Sokak Hayvanları İçin Dayanışma Sergisi ve Kaynak Geliştirme Etkinliği
21 Aralık, arthereistanbul
Barınaklardan kurtarılan hayvanların bakım ve tedavi giderlerini karşılamak amacıyla gerçekleştirilecek etkinlik; tematik bir sergi, performans, hayvan hakları üzerine konuşmalar ve kermesten oluşacak. Aynı zamanda gün boyu, tedavileri tamamlandıktan sonra tekrar sokakta yaşamaya uygun olmayan canların yuvalandırması da yapılacak. Detaylar burada.

Lansman – Sergi: BAZEN HÂLÂ ORADAYIM
21 Aralık – 5 Ocak, Bant Mag. Havuz / Bina
Bu kış raflarda olacak Bazen Hâlâ Oradayım, fotoğrafçı Selen Özer Günday ve yazar Hakan Günday’ın Flaneur Books kataloğunda yayımlanacak ikinci ortak çalışmaları olacak.Dünyanın çeşitli yerlerinde, izbelerde ya da kalabalıklar içinde duran çok çeşitli bankların, hem manzaranın bir öğesi olarak hem de manzaraya ‘’karşı’’ bulundukları, yalnızlığın kamusal yeri banklar, Selen Özer Günday’ın kitaptaki fotoğraflarının temasını ve üst başlığını oluşturuyor. Kitapta yer alan 24 orijinal eser ve metinlerden seçilen fragmanlarla hazırlanmış tipografik tasarımlar, 5 Ocak’a dek Bant Mag. Havuz / Bina’da. Detaylar burada.

Andy Stott
21 Aralık, Blind
Manchester’ın müzik dünyasına kazandırdığı yeteneklerden, techno müzikte kalıpları yıkmayı başaran ve yeniden inşa eden Andy Stott, yılın en uzun gecesinde İstanbul’da. Bugüne dek Modern Love etiketli albümlerinin yanı sıra Panda Bear, Tricky, Blondes gibi isimlerin parçalarına yaptığı remikslerle de kalbimizi çalan prodüktörün Blind konseri için biletler burada.

Faruk
22 Aralık, Sinematek/Sinema Evi
Kentsel dönüşüm eşliğinde bir geçmişe tutunma hikâyesi anlatırken, babasına çeviriyor kamerasını Aslı Özge. Kayıp, yas, aidiyet başlıklarının etrafında gezinerek veriyor mücadelesini, değişim rüzgârının ortasında. Faruk, yıkıntıların arasında bir yerde nefes almaya çalışıyor. Yönetmen, Faruk’un her bir soluğunu bir film izleme bilincinde sunarken, gerçek ile kurgu birbirine karışıyor. Sinematek/SinemaEvi’nde gerçekleşecek gösterimin ardından Sefa Öztürk moderatörlüğünde yönetmen Aslı Özge ile bir söyleşi gerçekleştirilecek. Detaylar burada.

Linçler ve Dudaklar
23 Aralık, Zorlu PSM Turkcell Platinum Sahnesi
Bir yazar inceliğinden, bir internet fenomeni bayağılığına (!) doğru ilerleyen Cemal, kendini ve çevresindekileri sözde aykırı fikirleriyle mahvederken; eski bir evde, babasına ait eşyalarla, sakinlerine bir türlü kentsel dönüşüme ikna edemediği binada, uyum sağlayamamış bir insan olarak, muhtemel İstanbul depremini beklemektedir. Linçler ve Dudaklar, yaşamı yalnızca akıl üzerinden dizayn edip haklı olmayı bekleyenlerin, bekleme sürecine ve muhtemel sonuçlarına odaklanır. Biletler burada.

Çoğunlukla Bazen
24 Aralık, DasDas
Çoğunlukla Bazen‘de Avusturalyalı yazar Kendall Feaver psikiyatri bilimini küçük bir çocuğun zorlu yaşamı ekseninde tartışıyor. İlaçlar, terapiler bizi biz olmaktan çıkarır mı? Başka bir yol mümkün mü? Beynimiz uyuştuğunda, acılardan uzaklaştığımızda yaratıcılığımızı nasıl koruruz? Ağır bir depresyonda ve kendine zarar verirdiğimizde kendi gerçekliğimizi mi yaşarız? Bütün bu acıların sevgi ile dinmesi mümkün mü? Barış Gönenen’in yönettiği oyun için biletler burada.

Vera Molnár’ın İzinde
26 Ocak’a dek, Pera Müzesi
Vera Molnár’ın İzinde (À La Recherche de Vera Molnár), bilgisayar sanatının öncüleri arasında yer alan sanatçı Vera Molnár’ın pratiğine yakından bir bakış sunuyor; onun üretimlerinden esinlenen güncel sanatçıların yapıtlarını bir araya getiriyor. Algoritmalar kullanarak video veya artırılmış gerçeklikte çalışmalar yapan sanatçılar, Molnár’ın çalışma yöntemlerini kullanarak veya görsel dünyasına atıfta bulunarak, geçtiğimiz yıl 99 yaşında vefat eden sanatçının pratiğine saygı duruşu niteliğinde yapıtlar ortaya koyuyor. Detaylar burada.