Hrant Dink Vakfı’nın çokkültürlü rehber uygulaması: KarDes

KarDes, Norveç Dışişleri Bakanlığı ve Calouste Gulbenkian Derneği Ermeni Topluluklar programının desteğiyle hazırlanan, App Store ve Play Store’dan indirilebilen ücretsiz bir mobil uygulama. Türkçe ve İngilizcede rehberlik sunan uygulamada kullanıcılar, 900’ün üzerinde yapı hakkında yazılı ve sesli bilgilere ek olarak arşivden eski fotoğraflara da ulaşabiliyor. İstanbul’un çokkültürlü ve çokkatmanlı yapısını yansıtacak bir kişisel gezi rehberi olarak tasarlanan uygulamada, semtleri tarihi bilgilerin yanında orada yaşamış insanların hikâyelerini de dinleyerek gezmek mümkün. Böylece İstanbul’un çoğulcu toplumsal belleğini destekleyen uygulama, kullanıcılarına bu semtlerin eski halini ve içindeki yaşamı da hayal ettirmeyi amaçlıyor.

Uygulamada bireysel kullanıma ek olarak, her biri ortalama 2 saat süren, sesli anlatılara sahip 12 tane hafıza turu da şu rotalarda mevcut: Büyükdere, Galata, Sarıyer, Kadıköy Rıhtım, Kadıköy Bahariye, Kadıköy Moda, Pera, Büyükada Büyük Tur, Büyükada Küçük Tur, Balat, Karaköy, Samatya. Hafıza turlarının metinleri Hayko Cepkin, Ece Dizdar, Ceylan Ertem, Mahir Günşıray, Banu Güven, Nejat İşler, Simon Johns, Ercan Kesal, Yekta Kopan, Lale Mansur, Eric Nazarian, Songül Öden, Tülin Özen, Tilbe Saran, Serra Yılmaz, Shakeh Major Tchilingirian ve Ayla Jean Yackley tarafından gönüllü olarak seslendirilmiş.

KarDes, İstanbul’un eski semtlerindeki yaşamları ve cami, kilise, sinagog, okul, mezarlık gibi yapılardan oluşan kültürel mirasını keşfetme şansı sunuyor. İleride hem İstanbul içinde hem İstanbul dışında büyümesini umduğumuz, şehrin kültürel bilincine katkı sağlayan bu harika uygulama için Hrant Dink Vakfı’na teşekkürler.

Yazı: Bulut Çakmak