Müzik yasaklanamaz!

21 Haziran 2021’den beri süren gece yarısı müzik yasaklarının bir saat ileri 01:00’a uzatılmasının hemen ertesinde start verdiğimiz Demonation Festivali için sahada olduğumuz günler süresince peşi sıra yaşanmaya başlanan konser / festival iptallerini endişe ve öfkeyle takip etmeye devam ettik, ediyoruz. Müzik alanına sınır koyma çabalarıyla, onu daraltma girişimleriyle uzundur karşı karşıyayız zaten. Müziğin susturulamayacağının, sindirilemeyeceğinin farkına varılması gerekliliğiyle hatırlatıyoruz: Ayrımcılığın her türlüsü yeryüzünden kazınana kadar ses yükseltmeye, beraberce çalıp söylemeye devam edeceğiz. 

Türkiye’nin farklı noktalarından iki haftadır gelmekte olan skandal yasak ve iptal kararlarının özetini bu sayfada toplarken sanatçı ve organizatörlerin açıklamalarını da yaygınlaştırıyoruz.

9 Mayıs’tan itibaren 15 gün boyunca, “Uygun görülenler ile siyasi parti faaliyetleri” hariç olmak üzere Eskişehir’deki tüm açık alan etkinlikleri Valilik tarafından yasaklandı. 12-15 Mayıs’ta gerçekleşmesi planlanan Anadolu Fest ekibi Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, #FestivalimeDokunma hashtag’iyle, kararın etkinliği engellemek amacıyla çıktığını ve gerekli hukuki sürecin başlatıldığını duyurdu. Anadolu Fest, 9-10-11-12 Haziran’a ertelendi. 

20 Mayıs’ta Kocaeli’nin Derince ilçesinde düzenlenmesi planlanan Aynur Doğan konseri, belediyenin, “İlçemiz sınırları içerisinde özel bir firmanın yapacak olduğu konser organizasyonunun yapılan detaylı inceleme sonucunda uygun olmadığı tespit edilmiş olup, etkinlik belediyemiz tarafından iptal edilmiştir.” ifadelerine yer veren tweet’i aracılığıyla programdan çıkarıldı ve açıklamanın 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı’nda paylaşılması dikkat çekiciydi. 

Sosyal medyadan gelen tepkiler üzerine Derince Belediyesi tarafından, “Bugün iptal edildiği açıklanan konser organizasyonu, etkinlik öncesi yetkili mercilerden gerekli izinlerin alınmayarak, resmi işlemlerin yapılmaması ve bu süreçte uygun olmayan şekilde bilet satışı gerçekleştiğinden dolayı iptal edilmiştir.” sözleriyle bir tweet daha paylaşıldı. BGST ile birlikte konser organizasyonunu üstlenen Gergedan Yapım ise biletlerin 40 gündür yasal bir platform olan passo.com’da satışta olduğunu vurgulayan bir mesaj ve çeşitli görseller yayımlayarak bu iddaların asılsız olduğunu kanıtladı. 

Gergedan Yapım aynı zamanda, Kocaeli-İstanbul arasındaki ulaşımı da sağlayacak biçimde, bileti olan seyircileri Aynur Doğan’ın 28 Mayıs’taki Harbiye Açıkhava konserine davet etti.

Aynur Doğan, konserin iptaline dair ilk açıklamasını 17 Mayıs günü yaptı. Twitter hesabından yaptığı paylaşımında “Gücümüzün yettiği, sevginizin olduğu her yerde paylaşarak birlikte büyüyeceğiz.” diyor.

2020’de besteci, aranjör ve prodüktör koltuğunda oturduğu ilk albüm olan, geleneksel Kürt müziğini çağdaş batı müziğiyle buluşturan Hedûr – Solace of Time’ı yayımlamıştı Aynur Doğan ve geçtiğimiz sene WOMEX’in 2021 Sanatçı Ödülü’ne layık görülmüştü. WOMEX’in ödülü duyururkenki cümlelerini de hatırlayalım: “Bu ödül, Kürt ve Alevi kültürünün korunması ve yenilenmesi için gösterdiği uzun soluklu adanmışlık, politik baskılar karşısında en yüksek sanatsal bütünlüğü göstermiş olması ve kendilerini susturmaya çalışanlara karşı şarkı söyleyen herkese bir model olduğundan dolayı Aynur Doğan’ın.” 

Aynur Doğan konserinin iptaliyle birlikte aynı gün içinde Kocaeli’den bir başka haber daha geldi. Bu kez Çayırova Belediyesi, Amed Şehir Tiyatrosu’nun Don Kixot adlı oyununu, taraflar arasında önceden sözleşmesi yapılmış salonun başka bir organizasyona tahsis edildiği gerekçesiyle iptal etti. Sözleşmenin ihlaline karşı dava açmaya hazırlanan tiyatro grubunu temsilen, etkinliği düzenleyen SEYME Organizasyon da bir tweet dizisi aracılığıyla konuya dair görüşlerini paylaştı.

Dersim kökenli Alevi ezgilerini Zazaca, Türkçe ve Kurmanci dillerinde seslendiren Metin-Kemal Kahraman’ın 17 Mayıs için planlanan Muş konseri, yine Valilik tarafından iptal edildi. Haberin kendilerine, konserden bir gün önce telefonla bildirilmesine tepki gösteren Kahraman kardeşler, bu tür kararların yalnızca müzisyenler ve organizatörlere değil, dinleyicilere de hem maddi hem de manevi birer yük olarak döndüğünü düşündüklerini söyleyerek, çeşitli meslek birliklerini itiraza davet etti. Bugün (17 Mayıs) mesai saatleri içinde Valilik’ten yazılı bir bildirim almayı bekleyen Metin-Kemal Kahraman, konuyu genişçe detaylı değerlendiren bir açıklama daha paylaşacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın düzenlediği Başkent Kültür Yolu Festivali’nin programındaki Kore-Türkiye Diplomatik İlişkilerinin 65. Yıldönümü Özel Konseri kapsamında, 26 Mayıs’ta Ankara’da sahne almaya hazırlanan Mirae adlı K-pop grubu da iptal kervanına katılanlar arasında. Kararla ilgili resmî bir açıklamaysa yapılmadı. Ayrıca 14 Mayıs’ta Trabzonspor’un şampiyonluk kutlaması için düzenlenen programda sahne alacak Yunan müzisyen Matthaios Tsahouridis, bazı siyasi çevrelerce hedef gösterilince konser, kulüp yönetimi tarafından iptal edilmişti.