Sinağrit Baba, Ulver ve bu hafta başka ne dinlesek?

Yazı: Cem Kayıran, İlayda Güler, Şevval Öztemur - Fotoğraf: Büşra Bozdemir

Sinağrit Baba, 10 parçalık konsept albümü Onun Sabah Alarmı’nı yayımladı. Ulver, yeni synth pop güzelliğini bir de Autechre filtresinden geçirmiş. Rinxlaya & Gantz’a, başınızı döndürmek için 80 saniye yeterli.

Taze yayımlanmış albüm ve teklilerden hazırladığımız güncellenen çalma listemiz sizi bekliyor! Öne çıkan kayıtlar ise hemen aşağıda.

ALBÜM: Sinağrit Baba – Onun Sabah Alarmı
(Bağımsız)

“Sık sık denesem de ölemiyorum. Onlar yürüyorlar ben basamıyorum.” Tek yükün sırtımızdaki çanta olmadığı; dolayısıyla hareket etmenin zorlaştığı binlerce kilometre derinliğindeki adımlarımızla Tünel’den Taksim Meydan’a gerçek bir şeyler aramaya gidiyoruz. Kulağımızda kulaklık, Sinağrit Baba albümü Onun Sabah Alarmı çalıyor. Bir uyumsuzun bilinç dönüşümü hikâyesinin anlatıcılığını yapan kentli rock geleneğinden beslenen 10 parçalık konsept albüm nihayet bizimle. Dayatılan yaşam biçimlerine karşı seçilmiş hayatsızlığın savunuculuğunu yapan “Teşebbüs” ile başlayan koleksiyon, bir Peyk cover’ı ve kulakların pasını silecek sınıf çığlığı gibi duraklardan geçerek tüm uyumsuzları birlikte yürümenin mümkünlüğüne davet eden “Diren Külhanbey” adlı Gezi şarkısıyla gerçek bir son(suzluk) buluyor. 

TEKLİ: Elmiene – Lover, You Should’ve Come Over
(Polydor Records / Def Jam)

İngiltere’nin yeni nesil seslerinden Elmiene, bu yıl yayımladığı iki EP ile spot ışıklarını üzerine çekmişti. Seneyi ise bir Jeff Buckley cover’ıyla kapatıyor. Bu şarkıyı seçme sebebini, önümüzdeki yıl yayımlamayı planladığı albümünde yansıtmak istediği duyguları barındırmasıymış. Bu klasiğin ağırlığını Elmiene’in suratından okuyabileceğiniz siyah beyaz video klibi de buradan izleyebilirsiniz.

TEKLİ: Alper Tuzcu – Recuerdo de Jacarandas
(Bağımsız) 

Besteci, gitarist ve prodüktör Alper Tuzcu, Arjantinli bandoneon virtüözü Santiago Arias’la birlikte kaydettiği yeni teklisinde; müziğinden ilham aldığı Astor Piazzola’nın unutmak anlamına gelen “Oblivion” eserine, hatırlamak üzerinden yanıt veriyor. “Jakarandaların Dansı” anlamına gelen parça, çiçek açtığı bahar aylarında Buenos Aires’i mora boyayan ağaçlara özlem duyan birinin hislerini taşıyor. Tango ritminde, uzaktan atılmış buruk bir bakış etkisinde.

TEKLİ: Jahari Massamba Unit – Stomping Gamay
(Law of Rhythm)

Madlib ve Karriem Riggins’in caz tandanslı hip hop prodüksiyonları için güçlerini birleştirdiği Jahari Massamba Unit, ikinci albüm için işaret fişeğini yaktı. Stones Throw ailesinin iki efsanesi, YHWH is LOVE adını verdikleri yeni koleksiyonlarını 1 Mart’ta serbest bırakacak. İlk tekli “Stomping Gamay”, eklemlerinizin kendiliğinden eşlik edeceği davulları ve sürükleyici melodileriyle zamanlar ötesi tınlıyor.

TEKLİ: Softcult – Heaven
(Easy Life Records)

Kanadalı ikizler Mercedes and Phoenix Arn-Horn’un riot grrrl ve shoegaze ilhamlarını harmanladığı; cinsiyet eşitsizliği, ekolojik kriz gibi gerçekliklere dair sesler çıkaran grubuı Softcult, yoldaki EP’lerinden yeni bir tekliyle aramızda. Puslu ve karanlık sözlere sahip “Heaven”ı şu sözlerle tanımlamışlar: ““Bu şarkı, herkesin olduğu gibi kabul edildiği, kişinin geçmişinin veya kimliğinin toplum tarafından nasıl algılanacağını belirlemediği, ayrıcalığın ve avantajların tanındığı ve daha güçlü topluluklar inşa etmek için paylaşıldığı bir dünyayı anlatıyor.” Bu hayalin görsel dünyasına giden kapıyı buradan açabilirsiniz. 

EP: Theus Mago – Eclipse
(Correspondant Records)

Meksikalı “post-psikedelik dans müziği” uzmanı Theus Mago, sıcağı sıcağına dans pistlerine fırlatılabilecek bir EP ile çıkageldi. 2000’ler başları house titreşimleriyle karşı koyulması güç sekanslar yaratan Theus Mego, “X-Control” ve “Eclipse” adlı iki yeni şarkısını remikslemeleri için Anna Gram ve Eden Burns ile ortaklaşmış.

ALBÜM: Bersarin Quartett – Systeme
(Denovali Records)

Bersarin Quartett; kasvetli, sinematik ve melankolik ses arayışında olanlar için 14 parçalık yeni albümüyle aramızda. Alışılmış bir dinleme deneyiminden fazlasını veren bir kompozisyon olan Systeme, belirsizliklerle dolu bir akışa sahip. Tekinsiz ve sisli bir bahçede, eller cepte, Bersarin Quartett’in dokusal estetiği ile derinlerde bir yerde duran huzursuzluk hissini kurcalıyor bu albüm.

TEKLİ: The American Analog Set – You Don’t Want Me To Arrive, Do You
(Numero Group)

2005’ten bu yana kaydettiği ilk yeni albümle sahalara dönen The American Analog Set, slowcore severleri epey heyecanlandıracak bir box set hazırladı.New Drifters, beş plaklık bir derleme. Grubun ilk üç albümünün yenilenmiş baskılarının yanında bugüne dek hiç duyulmamış B yüzü kayıtları, alternatif versiyonlar ve demolardan oluşan iki ilave albüm daha mevcut. Bu hem eski hem yeni kayıtlardan birini daha dinlemeye açıldı: Sarmal arpejleriyle ortamı karartan, arşiv çıktısı “You Don’t Want Me To Arrive, Do You”. 

TEKLİ: Courting – Emily G
(Lower Third / [PIAS] / GRGDN Müzik)

Liverpool çıkışlı Courting, teatral bir oyun olarak betimlenen New Last Name isimli ikinci albümlerinden bir ipucu daha bıraktı. Hayranların koordinatları takip ederek vardıkları posterdeki QR kodu tarattıktan sonra ulaşabildikleri tekli için vokalist Sean Murphy O’Neill “Albümün temel parçası, oyunumuzun beşinci perdesi. Doğru yerin, yanlış zamanın hikâyesi. Dans edilecek bir şey.” diyerek sürükleyici pop maceralarına katılmaya davet ediyor. 

TEKLİ: Rinxlaya & Gantz – evi bulamyrm
(Kötü Müzik)

Bu yıla Parya’yla nefis bir albüm, Denzi’yle ses getiren bir düet sığdıran Rinxlaya, yine bir ters köşeden selamlıyor. Bu kez Rinx’in, klostrofobik bir etki bırakan flowlarını Gantz’ın kana karışan ritmik kurgusu üzerine dizilmiş şekilde duyuyoruz. Damakta bu ikiliden daha fazlasını duyma isteği bırakan 80 saniyelik “evi bulamyrm”, gri alanlardan ve fluluktan hoşlananları ânında yakalayacak bir parça.

TEKLİ: Ulver – Ghost Entry
(House of Mythology)

Kafasına estiğinde bir dark folk grubu, bir krautrock grubu ya da bir black metal grubuna dönüşebilen Norveçli ekip Ulver, bu kez bir melodrama ses veriyor. “Ghost Entry”, ön planda olan 80’ler popu tadında vokalleri ve synth-pop düzenlemesiyle birden fazla duygunun kesişim noktasında vuku buluyor. Parçanın Autechre eli değmiş bir remiksi de var, buradan dinlenebilir.

TEKLİ: Doçend – İnşallah
(Warner Music Turkey)

Yerli sahnede yılın en üretken ve adından en çok söz ettiren müzisyenlerinden biri olan Doçend, 2023’ü “İnşallah” parçasıyla noktalıyor. Reggaeton ritimleri ve akılda kalıcı kafiyeleri bir araya getiren parça, müzisyenin Alternatif Tıp evreninin ikinci teklisi. Lirik videosu da işte burada.