Yeni sayı öncesinde: Son 5 Bant Mag. sayısından 10 makale / röportaj
Yeni Bant Mag. sayısı öncesinde, 2016’da yayınlanmış son beş sayımızdan bazı makale ve röportajları hatırlıyoruz!

Beyaz yakalılar ve “freelance” çalışanlar da örgütlenir: Yeni dayanışma platformları
Dünyada Mekân, Galatasaray Meydanı’ndaki Hazzopulo (Danışman) Pasajı No:1 Kat:1 adresinde beyaz yakalı ve freelance çalışanlar için bir dayanışma mekânı olarak geçtiğimiz sonbaharda kuruldu. Dünyada Mekân’ın kuruluş öyküsünü ve hedeflerini Müştereklerimiz’den Zeyno Pekünlü’yle, beyaz yakalıların ve freelance çalışanların iş yaşamında karşılaştığı sorunları ve örgütlenme çabalarını ise Kaç Bize Gel’den Hikmet Topal ve Plaza Eylem Platformu’yla konuştuk.

“İhtimal var, zorlamak lazım”: Cevdet Erek
Müzikten görsel sanatlara elini attığı her sanat dalında akıllarda yer eden, düşündüren ve ilham veren işlere imza atan Cevdet Erek, geçtiğimiz yılı kırılan köprücük kemiğine rağmen hemen hemen hiç durmadan geçirdi. Bienal için kurulan ama sonrasında da çeşitli performanslarla devam eden “Bir Ritim Mekânı – Otopark” projesi, Az Boş Belki isimli kendi çalışmalarına odaklanan kitabı, Venedik’ten Jüri Özel Ödülü’yle ayrılan Abluka filmi için yaptığı müzikler ve ses tasarımı, Gürcistan’dan İtalya’ya farklı ülkelerde yer aldığı projeler ve nicesini, daha da önemlisi bu fikirleri besleyenleri ve motivasyon kaynaklarını Cevdet Erek’ten dinledik.

Abandoned In Place: Houston, ses ver?
Çocukluğunu uzay programlarını takip ederek ve uzaya gönderilen roketleri izleyerek geçiren Amerikalı fotoğrafçı Roland Miller uzay üsleriyle ünlü Cape Canaveral bölgesinin yakınındaki bir üniversitede öğretmenlik yapmaya başladığında bu çocukluk tutkusu yeniden alevlenmiş. Soğuk Savaş döneminde kurulan, şimdi terkedilmiş uzay üslerini fotoğraflamaya karar veren Miller, iki yıl süren bu projenin sonucunda Abandoned in Place isimli, uzay yarışı döneminin etkileyici bir temsilinden oluşan bir fotoğraf serisini ve kitabını çıkardı. Roland Miller’la geçtiğimiz ay sergisi açılan Abandoned in Place üzerine kısa bir sohbete buyurun.
10 Ocak 2016 günü, yepyeni albümü Blackstar’ın yayınlanmasından ve 69 yaşına girmesinden iki gün sonra hayatını kaybeden David Bowie, kariyeri boyunca yeni akımların, yeni anlayışların doğmasına sebep olan birçok esere imza attı. Onlarca detay düşünülerek kurgulanan albümleriyle, görünüşüyle, yarattığı konseptleriyle ve hikâyeleriyle, yalnızca 20. yüzyılın değil, sanat tarihinin en önemli figürlerinden biri olan David Bowie’nin hayatından bazı anları, olayları, karakterleri, şarkıları ve mekânları, David Bowie sözlüğüyle bir kez daha hatırlıyoruz.
“Into the Forest” üzerine: Patricia Rozema
Prömiyerini Toronto Film Festivali’nde gerçekleştiren, yılın ilgi çekici Amerikan bağımsızlarından Into the Forest, !f İstanbul’un da favori filmlerindendi. Filmin yönetmeni Patricia Rozema’yla oyuncu seçiminden, kadın bir yönetmen olarak var olabilme hikâyesine kadar merak ettiğimiz her şeyi sorduk.

Dünya, iyiler ve kötülerden daha karmaşık bir yer: Adam Curtis
Geçtiğimiz Şubat ayında, Londra ATP (All Tomorrow’s Parties) aracılığıyla tanıştığımız Adam Curtis’le İstanbul’da bir araya geldik. Lafa Curtis’in son filmi Bitter Lake’ten girdik, arada siyaset, gazetecilik, bilim, teknoloji ve müziğin kesişim noktalarına uğradık, Avrupa ve Amerika’da son dönemde yükselişe geçen sol hareketlerden çıktık. Kendisi !f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali’nin misafiri olarak İstanbul’da bulunuyordu…

“Tüm kapılar Bob’a çıkıyor”: Xiu Xiu’yla Twin Peaks üstüne
Gerçek bir Twin Peaks hayranı olan Jamie Stewart’la, diziyi onun için özel kılan detayları ve müziğini yeniden yorumlamanın nasıl bir deneyim olduğunu konuştuk.
“İlk kayıtlarını kapsayan bubblegum* dönemini aştıklarında artık daha heyecan veren bir şeyler yapmak istiyorlardı. ‘Bize ne sunabilirsin?’ diyorlardı. Ve ben de ‘Size ne istiyorsanız onu sunabilirim’ dedim.” George Martin, ABD Haber Ajansı’na verdiği röportajda böyle konuşmuştu.

Bir makine düşlemek: Özgür Mumcu – Tolga Karaçelik
Özgür Mumcu’nun haziran başı yörüngeye oturan ilk romanı Barış Makinesi’ni Mumcu’yla karşılıklı irdeleme işini, geçtiğimiz yıla Sarmaşık filmiyle damga vuran yönetmen Tolga Karaçelik’e bıraktık.

Dergi yaratma ve saklama duygusu: Basılı inatlar
Nefes kesici bir şeyler basmaya çalışma ve onları saklama tutkusu baki diyerek ilham verici bazı fikirlere dalıyor ve sözü basılan dergilere bırakıyoruz.