1002. Gece’nin masalı Taksim Sanat’ta

Farklı disiplinlerde üreten 15 kadın sanatçının işlerini bir araya getiren 1002. Gece sergisi, 23 Nisan’a kadar ziyarete açık. 1001 Gece Masalları’na atıfta bulunan serginin katılımcıları, kendi estetikleri ve anlatım biçimleriyle yarattıkları işlerle “1002. Gece”ye yazılmış bir masal kurguluyor.

Taksim metro girişinde konumlanan İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden Kültür AŞ’nin kamusal sergi alanı Taksim Sanat’ta görülebilen serginin küratörlüğünü Banu Seyhan üstleniyor. 1002. Gece; cinsiyet eşitliği, mitolojiden kadınlara dair hikâyeler ve kahramanlar, Kybele, Şahmeran gibi konu başlıklarıyla örülü. Her sanatçının kendine özgü pratiği, tekniği ve bakış açısıyla çeşitlendirdiği sergide analogdan dijitale, geniş bir yelpazede sanat disiplinini deneyimlemek mümkün.

Aslı Çelikel
Tuğçe Arıöz
Kübra Boy
1002. Gece hakkında:

İlkçağlardan bu yana yaratımın ve doğumun sembolü ile özdeşleştirilen kadının, “şifacı, ruh bilimci, masalların ve dilin aktarıcısı, gizemli sırların bilicisi, ruhlara ve düğümlere fısıldayanı, yılanları konuşanı, Antigone gibi toplumsal olayları düzenleyeni” gibi kendine has bir yaratım içerisinde olduğu söylenebilir. 

Bu süreçte Umay’ı, Frigya’nın tanrıçası Kybele’yi, Anadolu topraklarının Şahmeran’ını, Lilith’i, Rhea’yı, İsis’i, Şehrazat’ı ve daha nicesini düşünmek; tam da serginin kalbine yani kadın ve onun yaratımı pratiğine denk düşer.

Katılımcılar:

Gaye Su Akyol, Tuğçe Arıöz, Zeynep Aslanoba, Deniz Avşar, Büşra Aydagün, Kübra Boy, Nur Çağlak, Aslı Çelikel, Bedia Ekiz, Ece Haskan, Ecem Dilan Köse, Ayşe Uluçay, Melda Yaramış, Cansu Yıldıran, Beyza Yıldırım

Giriş görseli: Zeynep Aslanoba