2022: En iyi 10 toplama albüm

Peru’dan politik cumbia, Sahra Çölü’nden WhatsApp kayıtları, 80’ler Arjantin’inden synth güzellemeleri, yeni nesil UK Club prodüksiyonları ve dahası. 2022’den favori toplama albümlerimiz burada.

Interactive Pictures
(Stéréogramme)

Faaliyetlerine bu yıl başlayan Parisli etiket Stéréogramme, ilk yayınında dünyanın dört bir yanından ambient tape bestecilerinden bir seçki sunuyor. 50 dakikalık toplama, loop estetiğini benimsemiş 10 parçayla, türün modern yansımaları için zihin açıcı keşiflerle dolu. İlk yarısında daha neşeli bir hava hâkim, ikinci blok ise deneysel soyut ses işçiliği örneklerini bir araya getiriyor.

A Tribute to Ryuichi Sakamoto – To the Moon and Back 
(Milan Records)

Japon besteci, piyanist ve prodüktör Ryuichi Sakamoto ve 45 yıla yaklaşan kariyerine saygı duruşunda bulunan bir toplama. Müzisyenin 70. yaşı sebebiyle hazırlanan derlemede Thundercat, Fennesz, Alva Noto, The Cinematic Orchestra, Hildur Guðnadóttir, David Sylvian ve Cornelius gibi isimlerin düzenleme ve yorumları bir arada. Sakamoto’nun mirasının ne denli geniş bir ilham haritası olduğunu gözler önüne seriyor.

Luke Una Presents…E Soul Cultura
(Mr Bongo)

Mr Bongo’nun yeni serisi E Soul Cultura’da dümen Worldwide FM DJ’lerinden biri olan ve her miksteyple bir hikâye anlatmayı alışkanlık edinen selector Luke Una var. Gezegenin farklı uçlarından nadir kayıtları derleyen E Soul Cultura’nın ilk yayınında spiritüel caz da New York garage da Italo dub denemeleri de var. Crooked Man’in “B&E” şarkısından çıkamıyoruz.

Chicha Popular: Love & Social Political Songs from Discos Horoscopo 1977​-​1987
(Rebel Up Records)

¡Toma chicha! musica por el pueblo para el pueblo! (Chicha iç! Halk tarafından halk için müzik!)
Peru’ya özgü chicha cumbia müziklerinin şekillendiği yıllara açılan bir portal bu toplama. Zamanının müzik endüstrisinin dayatmalarının dışında kalarak benzersiz bir katalog oluşturan Discos Horóscopo etiketinden kayıtların ağırlıklı olduğu 24 şarkılık koleksiyonun ilk yarısı aşk şarkıları, ikinci yarısı ise politik şarkılardan oluşuyor. Bir ülkenin yeniden doğuşunu işitsel olarak belgeleyen arşivlik ve her ânında kıpır kıpır bir iş.

Adrian Sherwood Presents: Dub No Frontiers
(On-U Sound Records / Real World Records)

Rehberimiz Adrian Sherwood, farklı ülkelere yaptığı yolculuklarda yolunun kesiştiği kadın dub vokalistlerini kutlamak için hayata geçirmiş Dub No Frontiers projesini. Çıkış noktası tanıştığı bu müzisyenlerin hepsinden dub / reggae sahnesinin dünya genelinde erkek egemen bir ortam olarak tanımlaması olmuş. Davet ettiği her vokalist, Sherwood arşivinden bir şarkı seçmiş ve üstüne kendi dilinde söylemiş.

XX, Pingipung. A Record Label Turns 20
(Pingipung)

2002’de Hamburg’da kurulan bağımsız plak şirketi Pingipung, 20. yaşını özel bir derlemeyle kutladı. Tamamı yeni şarkılardan oluşan albüm, Anadol’un insan sesleriyle yaptığı oyunları synth bulutlarına sardığı “Öksürük”le açılıyor. Kapanış şarkısı da Y Bülbül’ün, bir gün batımı havası solutan beş dakikalık psikedelik kaçamağı “Cuddles’ Catnip Dream”. XX, Pingipung. derlemesinde The Notwist, F.S. Blumm, Andi Otto ve RVDS gibilerinden yeni kayıtlar da mevcut.

Various Artists – ‘Club Entry’ Vol. 1
(Borne Fruits)

Londra’nın yeni nesil UK Club sahnesinde ne olup bittiğini merak edenlerin yardımına DJ ve prodüktör Amaliah yetişti. Kurucusu olduğu Borne Fruits etiketiyle şehrin modern kulüp kültürünü belgelemeye giriştiği Club Entry serisi, her yayınında başka bir mekâna adanmış parçaları buluşturacak. Kapak görselleri de söz konusu kulübün farklı köşelerinde çekilmiş polaroidlerin bir kolajı olacak. Serinin ilk yayınında rotamız ikonik Fabric.

Music from Saharan WhatsApp
(Sahel Sounds)

Sahra Çölü ülkelerinden sesleri dünyayla tanıştıran Sahel Sounds, kendi hikâyesinin başlangıcına ışık tutan bir toplamayla çıktı karşımıza. Etiketin kataloğundaki birçok müzisyenin aslında WhatsApp üzerinden yayılan kayıtlarla meşhur olduğu efsanesi yıllardır anlatılır. Bir açık çağrı ile bir araya gelen koleksiyon, doğrudan telefona kaydedilip WhatsApp üzerinden paylaşılmış parçalardan oluşuyor. Dominik dans müziği Merengue, Mali’den düğün müzikleri, Nijer technosu gibi geleneklerden örnekler, en çiğ hâlleriyle bir arada.

AMF&F003
(Accidental Meetings)

İngiltere merkezli çok sesli avangart müzik kolektifi Accidental Meetings’in ilki 2020 sonbaharında yayımlanan Friends & Family toplama albümlerinin üçüncüsü. Abu Ama’nın hipnotik perküsyonları, DJ ojo’nun iç gıdıklayan galaktik dub ritimleri, FUMU’nun baş döndüren glitchleri; içinde kaybolmanın haz verdiği bir dehliz yaratıyor. Albümün tüm geliri Pakistan’daki sel felaketinden etkilenen ailelere bağışlandı. 

S​í​ntesis Moderna: An Alternative Vision Of Argentinean Music (1980​-​1990)
(Soundway Records)

DJ ve prodüktör Miles Cleret, geride kalan 20 yılda Güney Amerika’dan Karayipler’e, dünyanın dört bir yanından bol miktarda keşif vadeden toplamaları Soundway Records etiketiyle albümleştirdi. Sintesis Moderna ise 80’lerde Arjantin’de kaydedilmiş bilgisayar ve synthesizer merkezli müziklerden oluşuyor. Ric Piccolo ve Ariel Harari’nin küratörlüğünü üstlendiği toplama, ikilinin yaptığı kimi editleri de barındırıyor. Tuhaf dans müzikleri meraklıları kaçırmasın.

Yazılar: Cem Kayıran, Güven Yalın
Değerlendirme: Cem Kayıran, Ekin Sanaç, Güven Yalın, İlayda Güler, Ümit Üret