2024 ilk yarı raporu: 10 animasyon dizi

Yazılar: Burcu Teker, Melis Tire, Meltem Demiraran

Cehennemin derinliklerinden bir radyo stüdyosuna, galaksinin en iyi ikinci hastanesinden 90’ların mutant savaşlarına; 2024’ün ilk yarısından bize kalan animasyon dizileri.


Ark: The Animated Series

“İsimlerini bilmediğin ve asla bilemeyeceğin herkesi özgürleştirmek için mücadele et.” Lex+Otis ve Studio Wildcard, 2015’in favori video oyunlarından Ark: Survival Evolved’u ekrana uyarladı. Tarih öncesi canlılarla dolu gizemli bir adada mahsur kalan bir 21. yüzyıl kadınını merkeze alan seri, fantastik unsurlar eşliğinde tarihsel bir anlatı takip ediyor. Seslendirme kadrosu da yıldızlarla dolu: Madeleine Madden, Jeffrey Wright, Micelle Yeoh, Gerard Butler, David Tennant… 


Danjon meshi / Delicious in Dungeon

Çok sevilen Kill la Kill animesinin stüdyosu olan Studio Trigger’ın bu yılki hit işi. Altı kişilik bir ekip, gizemli Altın Krallığı’nı bulmayı umarak sefere çıkar. Ekibin lideri Laios Touden’ın kız kardeşi Falin, bir ejderhanın midesine yem olmaktan kurtulamaz. Laios ve yoldaşları Chilchuck ile Marcille, ejderhanın karnında olan Falin’i sindirilmeden kurtarmak amacıyla beyin fırtınası yapmaya başlar. Ancak göz önünde bulundurmaları gereken bazı faktörler vardır: Erzaksızlık ve parasızlık. Tüm bu kısıtlı imkânlar, Laios’un aklına bir çıkış yolu gelmesine sebep olur: Savaştıkları canavarları yemek! 


Grimm Kumikyoku / The Grimm Variations 

Michiko Yokote’nin, klasikleşmiş Grimm Kardeşler öykülerini modern bir dokunuş ile senaryolaştırdığı korku temalı anime serisi, aşina olduğumuz altı masalı karanlık bir yaklaşımla işliyor. İlkel insani arzuların maskelenmeye çalışılan yüzünü gözler önüne sererken insan doğasının karanlık yönleri üzerine düşünmeye de davet eden yapım CLAMP ve WIT Studio’nun ortaklığından doğmuş. 


Hazbin Hotel

Cehennemin kalabalık popülasyonunu azaltmak maksadıyla şiddet içermeyen bir alternatif arayışına giren Lucifer’ın kızı Charlie Morningstar’ın, uyumsuz şeytanlara kurtuluş şansı sunacak bir rehabilitasyon oteli açmasının etrafında dönen yetişkinlere yönelik animasyon dizi. Vivienne Medrano’nun yaratıcısı olduğu müzikal formattaki serinin müzikleri, ödüllü besteci ve oyuncu Sam Haft, Evan Alderete ve “Gooseworx” ismiyle bilinen Cooper Smith Goodwin’e emanet edilmiş. 


In The Know

Zach Woods, Mike Judge ve Brandon Gardner üçlüsünün yaratıcısı olduğu stop-motion animasyon serisi In The Know, NPR’ın en popüler üçüncü (kurgusal) söyleşi programının sunucusu Lauren Caspian’ı odağına alıyor. Her bölüm bu animasyon stüdyoya Finn Wolfhard, Nicole Byer, Tegan and Sara, Hugh Laurie, Norah Jones gibi dünyamızdan başka konuklar bağlanıyor. Bir yandan radyo ekibinin günlük yaşantısına ortak olmak, bir yandan da bu derinlikli röportajları takip etmek epey keyifli. 


Ninja Kamui

Klanından uzaklaşıp ABD’de izini kaybettiren eski ninja Joe Higan’ın, suikastçılar tarafından pusuya düşürülüp katledilen ailesi ve arkadaşlarının intikamını almak için Ninja Kamui kimliğine geri dönerek kendisini var eden klanı alaşağı etmeyi hedeflemesini takip eden anime. Şimdiye dek yapılmış en acımasız ve şiddetli ninja animelerinin başını çekmeye aday serinin yönetmen koltuğunda, bol ödüllü Jujutsu Kaisen ile tanınan Güney Koreli animasyoncu Sunghoo Park oturuyor. Aynı zamanda Park’ın 2021 yılında kurduğu yapım şirketi E&H Productions’ın Sola Entertainment ile yapım için ortaklaştığını da belirtelim. 


The Second Best Hospital In The Galaxy

Evrenin ileri teknolojileri ile galaksiler arası kaosun ilginç bir karışımından oluşan uzak bir gelecekteyiz, yıl 14002. Türlerin bir arada yaşadığı, enteresan tıbbi vakaların bolluğu arasında, kozmik bir metropolde yer alan Galaksinin İkinci En İyi Hastanesi’ndeyiz. Hem iki en yakın arkadaş hem de iş arkadaşı olan Dr. Klak (Keke Palmer) ve Dr. Sleech (Stephanie Hsu), Galaksinin İkinci En iyi Hastanesi’nde birer cerrah olmanın ve kendi iç dünyalarının zorluklarıyla başa çıkmaya çalışıyor. 


Sentai Daishikkaku / Go! Go! Loser Ranger!

Farklı bir bakış açısıyla; kahramanların dürüst, güvenilir kalabilmesi ve sıra dışı yetenekleri kötüye kullanma eğilimlerinin önüne geçilmesi için kötü karakterlerin ve yarattıkları gerilimin gerekliliğini vurgulamayı hedefleyen anime. Ejderha Bekçileri olarak bilinen bir grup savaşçının arasına sızıp görevini tamamlamaya çalışan piyade askerini takip ediyor. Japon sanatçı Negi Haruba’nın bilim kurgu manga serisinden uyarlama yapım için 90’lı yıllara damga vuran Power Rangers’ın karanlık bir yeniden yorumu demek mümkün. Tiger & Bunny, Asura, Gantz: O gibi yapımların yönetmeni Kei’ichi Sato, Sentai Daishikkaku’da da dümenin başına oturmuş. Soundtracklerde tanıdık bir isim göze çarpıyor: Jujutsu Kaisen’den hatırlayabileceğiniz Kitani Tatsuya. 


Star Wars: Tales of the Empire

Ahsoka’nın baş kötüsü, intikam peşinde Star Wars evrenini arşınlayan Morgan Elsbeth ve karanlık tarafı seçen eski Jedi Barriss Offee ikilisini bugüne getiren durumlar ile hızla değişen galaksideki rollerini merkezine alan Dave Filoni işi mini seri. Ağırlıklı olarak Elsbeth’in hikâyesindeki boşlukları doldurarak karakteri katmanlandırmaya niyetli animasyonun seslendirme kadrosunda göze çarpan isimler ise Meredith Salenger, Rya Kihlstedt, Jason Isaacs. 


X-Men ‘97

Marvel’ın 90’lara yön veren ikonik çizgi dizisi, başlattığı hikâyeyi kaldığı yerden devam ettirmek üzere geri döndü. 1992-1997 arasında kitleleri peşine takan orijinal animasyon serisine sadık kalarak mutant kahramanların maceralarına yenilerini eklemeyi hedefleyen yapım, Profesör Xavier’in kaybının ardından verdikleri mücadele ve karşı karşıya kaldıkları sıkıntılar ekseninde şekilleniyor. X-Men: The Animated Series’in yaratıcı ekibinin çoğu X-Men ’97‘a da katkıda bulunmuş olsa da diziyi yeniden ayağa kaldıran yaratıcı isim Beau DeMayo oldu.