3 soruda: Şakası Olan Gelsin ekibi

2024’ten bu yana kadınlar ve kuirleri sahneye davet ettikleri açık mikrofon etkinlikleri düzenleyen Şakası Olan Gelsin ekibi, kapsayıcı komedi faaliyetlerini ilk kez gerçekleşecek bir atölye ile derinleştiriyor. 19-20 Nisan’da İstos Sahne’de Sivil Düşün desteği ile düzenlenen Şakası Olanlar Kuliste atölyesinde çeşitli eğitmenlerle punchline, hikâye yazma, anlatı dilinin ve sahne personasının geliştirilmesi gibi konular üzerine odaklanılacak. Katılımcılar 25 Nisan’da da atölye sürecinde şekillendirdikleri performanslarını sahneye taşıyacak. Atölye için katılımcı kotasının hızlı bir şekilde dolduğunu da belirtelim.

Önümüzdeki aylarda devamının gelmesini umduğumuz bu atölye vesilesiyle Şakası Olan Gelsin ekibine hem oluşuma hem de yaklaşan iki günlük programa dair merak ettiklerimizi sorduk.


Henüz tanışmamış olanlar için Şakası Olan Gelsin’in yola çıkma motivasyonlarını ve bugüne kadarki yolculuğundaki deneyimleri özetleyebilir misiniz?

Şakası Olan Gelsin, stand-up ortamlarının eril ve kadınları / kuirleri çoğunlukla kapsamakta başarılı olamayan atmosferinden bunalan birkaç kadın ve kuir tarafından kuruldu. Temmuz 2024’te ilk amatör açık mikrofon gecemizi düzenledik. Bu yola çıkarken derdimiz netti: Kadınların ve kuirlerin kendini güvende hissedebileceği, kendi gerçekliğini korkusuzca paylaşabileceği bir alan yaratmak.

Bugüne kadar altı açık mikrofon gecesi düzenledik. Her etkinliğimizde salonlar doldu, her seferinde sahneye çıkan yeni yüzlerle tanıştık. Birlikte güldük, güçlendik, yalnız olmadığımızı hatırladık.

Bu yoğun ilgi ve karşılıklı motivasyon, bizi sadece sahneyle sınırlı kalmamaya yöneltti. Şimdi bu güvenli alanı, birlikte üretmenin ve öğrenmenin mümkün olduğu bir atölyeye dönüştürüyoruz.

İki günlük Şakası Olanlar Kuliste atölyesi için metin yazımından vücut diline ve sosyal medya kullanımına uzanan kapsamlı bir program kurgulanmış. Bu atölyenin kapsamını belirlerken neleri göz önünde bulundurdunuz? Sahne deneyimi olan veya ilk kez mizah üreten katılımcılar için nasıl bir alan yaratmayı amaçladığınızı biraz açar mısınız?

Şakası Olan Gelsin ekibi olarak düzenli şekilde bir araya geliyor, kendi şakalarımızı ve hikâyelerimizi geliştiriyoruz. Bu buluşmalar birbirimizi nasıl beslediğimizin ve güçlendirdiğimizin de farkına varmamızı sağladı. “Neden bu paylaşımı biraz daha profesyonel bir çerçevede, atölye formatında daha geniş bir kitleyle buluşturmayalım?” diye düşündük. Atölyenin temelleri de böyle atıldı.

Şakası Olanlar Kuliste atölyesini kurgularken farklı alanlardan gelen insanları bir araya getirmeye çalıştık. Çünkü şaka yapmak, aslında bir hikâye anlatmak demek – ve bunu belli tekniklerle yapmak mümkün. Pratik yaparak bu teknikleri geliştirmek ve amatör düzeyde stand-up ya da hikâye anlatıcılığına ilgi duyan kişilerin kendi personalarını bulmalarına alan açmak istiyoruz.

Bir arada çalışmanın, yalnız başına ya da ayna karşısında yapılan pratiklerden çok daha öğretici ve dönüştürücü olduğuna inanıyoruz. Üstelik şu anki politik atmosferde, özellikle kuirler ve kadınlar sık sık iktidarın nefret söylemlerine, dışlayıcı politikalarına maruz kalıyor. Bu yüzden bir araya gelmenin, birlikte üretmenin hem anlamlı hem de güçlü bir politik duruş olduğunu düşünüyoruz.

Bu atölye modelinin geleceğine dair nasıl hayalleriniz var? Başka şehirlere taşımak veya başka platformlara uyarlamak gibi planlar gündeminizde mi?

Umuyoruz olur!:) Bu atölyeyi bir başlangıç olarak görüyoruz. Farklı şehirlerde, farklı alanlarda benzer güvenli alanlar oluşturmak en büyük hayallerimizden biri. Ayrıca bu ilk adımı atmamıza olanak sağlayan Sivil Düşün’e verdikleri fon ve destek için çok teşekkür ederiz. Böyle destekler oldukça, daha fazla kişiye ulaşan, daha kapsayıcı ve yaratıcı projeleri hayata geçirme şansımız da artıyor. Dayanışmayla büyümeyi umuyoruz. Bu vesileyle başka davetlere de açık olduğumuzu buradan ilan etmiş olalım.