3 soruda ToyArt•Ist ve TOYİSTİLA sergisi

Hazırlayan: Cem Kayıran - Fotoğraflar: Ahmet Budak

Disiplinlerarası üreten iki bağımsız sanatçı MRE ve Bülent Gültek’in ortak girişimiyle hayat bulan ToyArt•Ist, bootleg figür ve sanatçı tasarımı oyuncak üretimlerine odaklanan bir kolektife bürünüyor. Oluşumun ilk sergisi TOYİSTİLA, 16 Haziran itibarıyla bir haftalığına HOOD Base’de ziyarete açık. 18 sanatçının ellerinden çıkan oyuncaklar beşer edisyon olarak üretildi ve sergi boyunca satışta olacak.

Peki TOYİSTİLA’da hangi sanatçılar var?

Burak Beceren, Burak Şentürk, Bülent Gültek, Cihan Bahadır (Elveda Galaksi), Cihan Gelerli, Dilara Akbal, MRE, Ender Yıldızhan, Fatih Öztürk, Fırat Dövencioğlu (DEFO), Kilink Custom Toys, kOjar, Selin Arısoy (Laser Pigeon), Moklich, Tuba Girgiç, Uğur Acil, Yiğit Yerlikaya ve Zezeah.

Şimdiden raflarda yer açmakta fayda var diye düşünüyoruz. Heyecan verici ToyArt•Ist hareketinin nasıl filizlendiğini ve gelecek planlarını MRE – Bülent Gültek ikilisine sorduk.

ToyArt•Ist, düşüncesi bile heyecan vermeye yeten bir oluşum. Şehirdeki bağımsız oyuncak / figür kültürünün de böylesi bir aradalığa ihtiyacı olduğu aşikâr. Sizi bir araya getiren ortak motivasyonlar, hedefler neler? Fikir nasıl vücut buldu?

Farklı zamanlarda kendi oyuncak tasarımlarımızı üretmeye başlamıştık ve yurt dışında yıllar önce oluşmaya başlayan bootleg figür ve sanatçı oyuncağı kültürünü ilgiyle izliyorduk. Türkiye’de ise bu alandaki üretimlerin az sayıdaki sanatçıyla, dolayısıyla yavaş ilerleyen bir kültür olduğunu görüyorduk. 

Yeni bir aşamaya geçen üç boyutlu baskı teknolojileri, son yıllarda üç boyutlu üretim yapmak isteyen sanatçıların da ilgisini çekmeye başladı. Bununla birlikte oyuncak üretmekte olan ve yeni üretimlere başlayan sanatçılar arasında daha fazla bilgi ve tecrübe paylaşımına ihtiyaç duyulduğunu fark ettik. Bir oluşum ya da bir hareketle sanatçıları bir araya getirmenin önemli bir eşik olduğunu fark ettik. ToyArt•Ist’in bu alanda bir hareket olarak hem sanatçılar arasında hem de sanatçı ve koleksiyoner arasındaki etkileşimi sağlayabileceğini düşünerek yola çıktık.

16 Haziran’da açılacak ilk sergi TOYİSTİLA’da 18 sanatçının işleri bir arada olacak. Hazırlık süreci ve sanatçıların dâhiliyeti nasıl gelişti? İşlerin buluştuğu ortak zemin / temayı nasıl tanımlarsınız?

Amacımız bir yerden başlamaktı aslında. O yüzden hâlihazırda oyuncak figür yapımına odaklanmış olan sanatçılarla iletişime geçerek bu fikri onlara aktardık. Heyecanla karşılayıp sergiye dâhil oldular. İkinci adım ise bu alanda üretimlere yeni başlayan, başlamak için hevesli isimleri sergiye dahil etme fikriydi. Üretim sürecinde yoğun bir bilgi ve tecrübe paylaşımının yanı sıra yardımlaşma ile ilerledik. İki ay gibi kısa bir sürede yoğun bir tempoyla hazırlandık. HOOD Base, Studio Sumo ve Converse Türkiye’nin desteğini alarak son aşamaya geldik. 

Bu süreçte oyuncak üretiminde beklenmedik bir artış yaşamış olduk. Dolayısıyla bu serginin “TOYİSTİLA” olarak adlandırılmasının yerinde olduğunu düşünüyoruz. 

Yakın geleceğe dair başka planlarınıza dair ipuçları da almak isteriz. Oyuncak sanatının uçsuz bucaksız dünyasında “istila” edeceğiniz başka ne gibi alanlar var? 

“TOYİSTİLA” sergisinde bizi heyecanlandıran şey; birçok sanatçının ilk oyuncaklarını yapıp yeni tasarımlarını planlamaya başlaması ve bu alanda devam etmeye karar vermesi oldu. Onlar için de yepyeni bir yaratım düzlemi açılmış olduğunu görmek harika. Bu bize amacımıza ulaşmak adına iyi bir adım attığımızı gösterdi.

Henüz ilk serginin terini alnımızdan atarken, sergiyle ilgili olumlu geri dönüşler almayı diliyoruz. Buradan gördüğümüz o ki birçoğumuzun raflarını, harika sanatçıların yepyeni oyuncakları istila etmeye devam edecek.

Zezeah – “The Mighty Mr Gloopy”
MRE – “Bambmre”
Bülent Gültek – “Beastron”
Dilara Akbal – “Heart Stealer”
Selin Arısoy – “Badi”
Burak Beceren – “Memphis the Cat”
Moklich – “Hector”
Burak Şentürk – “Firestarter”
Yiğit Yerlikaya – “Ribbit the Psychic”