50 yılın ardından Jimi Hendrix’in Maui konserine dönüş

Jimi Hendrix’in en özel konserlerinden biri kabul edilen, deneyim kelimesini tamı tamına karşılayan performanslarından 1970 tarihli Maui konseri, Music, Money, Madness… Jimi Hendrix In Maui isimli belgesele ve performansın tamamını dinleyebileceğimiz albümüne kavuşuyor.

Aslında tüm hikâye 1971 tarihli Chuck Wein’ın yönetmenliğini yaptığı Rainbow Bridge filminin bir dizi karmaşa yaşamasıyla başlıyor. Hendrix’in olaya dâhil oluşunu anlamak için de öncelikle filmin bu sıkıntılı sürecinden biraz bahsetmek gerekmekte. Filmin çekildiği yıl 1970 ve tabii 70’ler, 60’ların psikedelik dünyasının farklı bir noktaya ulaştığı, sürecin farklı çözülmelere yönlendiği yıllar. Chuck Wein da bu sürece bir parantez açmak niyetiyle bir film çekmek istiyor ve Hawaii’deki hippilerin yaşantısını belgesel-film karışımı bir yapımla aktarma çabası içine giriyor. Konu hippilerin yaşantısı olunca filme bir senaryo yazmak yerine, az tanınmış oyuncular ve hippi komünitelerindeki insanlarla spontane sahneler çekerek doğal bir atmosfer yaratmak istiyor. Filmi belirli bir akıcılıkta tutmak için ise New York’tan gelen bir modelin hippi komüniteleri arasına katılmasını hikâyeleştiriyor. Zamanla bir şeylerin ters gittiğini fark eden Wein projesini kurtarmak için arayışlara girmişken Jimi Hendrix’in menajeri Michael Jeffery imdadına yetişiyor. Bir önceki yıl Hendrix’in Woodstock’daki “Star-Spangled Banner” performansının da etkisiyle birlikte Jeffery, Hendrix’e filmde yer alması fikrini sunuyor.

Hendrix ise bu dönemde grubu ile gelecek albümleri Electric Ladyland üzerine çalışmakta, Electric Lady Studios’un inşa işleri ile uğraşmakta ve parasal açıdan zorluk yaşamakta. Hendrix’ten filmin müziklerini bestelemesi, filmde yer alacak bir konser vermesi isteniyor. Hatta filmi kurtarmak için anlatının bu konser etrafında şekillendirilmesi planlanıyor. Her iki taraf için de kârlı olan bu proje için Hendrix belki filmin müziklerini bestelemiyor ancak filmde yer almayı kabul ediyor. Devamında da Jimi Hendrix, Mitch Mitchell ve Billy Cox ile birlikte iki unutulmaz performans veriyor. Hawaii takım adalarının parçası olan Maui Adası’nda Haleakalā yanar dağının eteklerinde verilen bu konserin haberi hızla ada içinde yayılıyor ve filmin çekimleri sürerken civardaki hippi komünitesinden içlerinde sörfçüler, Hare Krishna üyelerinin de olduğu bir ekip ve bölge halkından insanlar konser alanına akın ediyor. 30 Temmuz 1970 günü bulutlu bir havada verilen bu konser eşsiz bir coğrafyada dinleyenlerine psikedelick rock’ın sıra dışı deneyimlerinden birini yaşatıyor. Haftalar sonra Hendrix, 18 Eylül 1970 tarihinde, henüz 27 yaşında hayatını kaybediyor.

Hendrix’in ölümünün ardından Rainbow Bridge filmi tüm dikkatleri üzerine topluyor. Filmin Hendrix’in performansı etrafında şekillendiği bilgisi, izleyicilerde bir Hendrix konser-belgeseliyle karşılalacaklarıinancını doğuruyor. Filmin 1971 yılının sonbaharında Hollywood’daki Aquarius Theatre’da gösterime girmesiyle, yönetmeni Wein için zorlu bir başka süreç start alıyor. Filmin birbirinden kopuk, takibi zor bir kurguya sahip olduğu ve hippi yaşamını fazla subjektif ele aldığı görüşü, Hendrix’in ölümünden kendine pay çıkarmaya çalışıldığı iddiası ve onun anısına bir saygısızlık olduğu yorumlarının üstüne Hendrix ve grubunun performansının sadece 17 dakikasının filmde yer alması da ekleniyor. Büyük bir hayal kırıklığı yaratan film, izleyenler tarafından yerden yere vuruluyor.

Aradan geçen bunca yıldan sonra ise Hendrix, Rainbow Bridge filmindeki performansı ile bir başka yapıma konu olmuş durumda. Music, Money, Madness . . . Jimi Hendrix In Maui belgeselinin yönetmeni John McDermott ve yapımcılığını Jimi’nin kız kardeşi Janie Hendrix, George Scott ve McDermott üstlenmiş. Belgeselde Janie Hendrix, Billy Cox, Eddie Kramer gibi Jimi’nin hayatında önemli yer etmiş ve onunla çalışma fırsatı yakalamış isimlerle, Rainbow Bridge filminin yönetmeni Chuck Wein’ın filmin ekibiyle yapılan röportajlar yer almakta. Aynı zamanda Maui konseri sırasında, alanda olan, bu anlara tanıklık etmiş insanlarla yapılmış röportajlar sayesinde de bu konseri birinci gözden takip etmenin nasıl bir his olduğunu öğrenme fırsatı sunuluyor. 

Ancak belgeselle ilgili en çarpıcı konu, ilk defa bu unutulmaz Maui performansının 17 dakikadan daha uzun süreli bir kaydının izlenebilecek olması. Rainbow Bridge filminin kesilmemiş kayıtlarında yer alan performans, Eddie Kramer, ve Bernie Grundman ikilisinin çalışmalarıyla temizlenip yeniden dolaşıma sokulmuş. Üstelik bu belgesele performansın tümünü içeren  2 CD / 3 plaklık bir konser albümü de eşlik edecek. Albümün ön siparişleri buradan alınıyor.

Yazı: Biçem Kaya