Anahit Sahne’ye veda

COVID-19 salgını ve beraberinde gelen fiziksel mesafelenme sürecinin, kültür sanat dünyasındaki kalıcı etkileri her geçen gün suratımıza çarpmaya devam ediyor. Beyoğlu Tomtom Sokak’ta 2018 sonbaharında kapılarını açan ve çok amaçlı bir salon olarak bugüne kadar farklı disiplinlerden hâlâ tadı damaklarımızda olan birçok etkinlik ve buluşmaya ev sahipliği yapmış Anahit Sahne’ye de veda ettiğimizi üzülerek öğrenmiş bulunuyoruz.

Özel anma etkinliklerinden tematik partilere, konserlerden dayanışma gecelerine; kapsamlı takvimiyle, İstanbul’da gece hayatının kalbi olarak görülen ama yıllar içerisinde büyük bir erozyona uğrayan Beyoğlu’nda ateşin sönmemesi adına önemli kalelerden biriydi Anahit Sahne. İsmini semtin kültürel hafızasında önemli bir yeri olan Anahit Yulanda Varan, yani Madam Anahit’ten alan mekân, LGBTİ+’lar için güvenle var olabildikleri bir alan sağlamasıyla da çok değerliydi. Nitekim mekânın kapanma haberini de Anahit Sahne’deki vazgeçilmez etkinlik serilerinden biri olan Dudakların Cengi’nin yaratıcısı Madır Öktiş’in Twitter’da paylaştığı şu mesajdan öğrendik: “Dudakların Cengi’nin serpildiği, eğildiği güzel sahnemize + güvenliğimizi sağlamış, ışığımızı ve sesimizi düzenlemiş, sahnemizi ve dans pistimizi doldurmuş, anılarımıza, hayallerimize, acılarımıza, şölenimize ortak olmuş herkese aşırı teşekkürler.”

2019’da yaptığımız söyleşide Anahit Sahne ekibi, yeni kurdukları mekânın amacını şöyle açıklamıştı:

“Beyoğlu’nun çok kültürlü dokusunu temsil etmeyi, farklı sesleri bünyesinde barındırmayı ve bir kültür-sanat alanı yaratmayı amaçlayan Anahit Sahne, Beyoğlu’nun kalbi Tomtom Sokak’ta farklı kültürleri ve disiplinleri bir araya getiriyor. Çok Ses, Çok Renk sloganıyla yola çıkan mekan müzikten tiyatroya, sahne performanslarından film ve edebiyat festivallerine hatta enstalasyonlara ev sahipliği yapacak.”

Anahit Sahne’nin yolculuğu süresince Beyoğlu’nda ağırladığı çok renkli ve çok sesli enerjinin başka formlara dönüşebileceğine dair umudumuzu korumaya çalışıyoruz. Yine bu süreçte, Beyoğlu’ndaki yerlerini bırakan / bırakmak durumunda kalan, hafızamızda yer etmiş başka mekânlar da oldu. Türkiye’de açılan ilk vejetaryen / vegan restoran olarak Kurabiye Sokak’ta 27 yıl deviren Zencefil ve Beyoğlu’nun sevilen kuytularından Gölge Kafe de ekonomik koşullardan ötürü aramızdan ayrıldı.