34. Ankara Film Festivali seçkisinden ipuçları

Hazırlayan: Eylül Ege

2 – 10 Kasım’da gerçekleşecek 34. Ankara Film Festivali’nin Dünya Sineması programı kapsamında gösterilecek filmler belli oldu. Altı bölümden oluşacak programla ilgili detaylar hemen aşağıda.

Afire / Kızıl Gökyüzü
Ustalardan

Bu bölümde, sene içinde yeni filmleriyle festivalleri arşınlayan kültleşmiş yönetmenlerin filmleri yer alıyor.

Vietnamlı yönetmen Anh Hung Tran’a Cannes’da En İyi Yönetmen ödülünü kazandıran son numarası The Taste of Things / Şeflerin Aşkı, bir şef ve bir gurme arasında geçen romantik drama odaklanıyor. Ken Loach, The Old Oak / Umudunu Kaybetme’de ayakta kalma mücadelesi veren bir barın ve sahibinin, köylerine gelen mülteciler ile yaşadıklarını anlatıyor. Nanni Moretti’nin A Brighter Tomorrow / Güzel Günler’i, çektiği film yüzünden ailesi ile sorunlar yaşayan bir yönetmen hakkında.

Marco Bellocchio’nun 1858 yılında geçen Rapito / Kidnapped adlı filmi, kaçırılıp Katolik yapılan bir Yahudi çocuğun yaşamına bakıyor. Christian Petzold’un en yenisi Afire / Kızıl Gökyüzü, ikinci kitabını hazırlayan bir yazarın, bir sahil kasabasında yaşadığı karşılaşmaları konu alıyor. Hirokazu Koreeda’nın Cannes’da Queer Palm ödülüne uzanan  Monster / Canavar’ı, etraflarındaki tuhaflığa rağmen birbiriyle bağ kuran iki çocuğun öyküsü.

Dünya Festivallerinden

Her sene olduğu gibi bu sene de dünya festivallerinden özenle seçilmiş filmler Ankara Film Festivali’nde olacak.

Türk asıllı Alman yönetmen İlker Çatak’ın The Teacher’s Lounge / Öğretmenler Odası adlı filmi idealist bir öğretmenin, okulunda yaşanan hırsızlık olayı karşısındaki kararlarını, eylemlerini tartışıyor;  Almanya’nın 2024 Oscar adayı olarak seçildi. Cannes’da Golden Eye ödülüne uzanan Kaouther Ben Hania yapımı Four Daughters / Dört Kız Kardeş, bir anne ve ikisi kaybolan dört kız çocuğu hakkında. Stephan Castang’ın fantastik kara komedisi Vincent Must Die / Vincent Ölmeli, durduk yere saldırıya uğrayan Vincent’ın hayatını düzene sokma çabasına mercek tutuyor.

The Zone of Interest
Vişegrad

Uzun yıllardan bu yana Ankara Film Festivali’nin destekçileri olan Vişegrad ülkeleri; Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Polonya ve Slovakya’dan dört film program kapsamında izlenebilecek.

White Plastic Sky / Beyaz Plastik Gökyüzü, bir post apokaliptik Macar animasyonu. Slovakya’dan Piargy, çığ felaketi yaşayan bir köyde yaşanan esrarengiz olayları konu ediniyor. Çek filmi We Have Never Been Modern / Biz Hiçbir Zaman Modern Olmadık’ta hamile bir kadın, yeni taşındıkları kasabada karşılarına çıkan bir gizemin peşine düşüyor. Seçkideki son film, Polonya’nın ortak yapımcısı olduğu, İngiliz yönetmen Jonathan Glazer’ın Cannes’dan Büyük Jüri Ödülü’yle dönen yeni incisi The Zone of Interest

Avrupalı Kimdir?

34. Ankara Film Festivali’nde, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonunun desteğiyle Avrupalı festivallerde ödül almış filmler gösterilecek.

Portekizli yönetmen Joao Canijo’nun iki yeni filmi Mal Viver / Kötü Yaşamak ve Viver Mal / Yaşamak Kötü, bir otelde yaşanan gerginlikleri farklı bakış açılarıyla anlatıyor. Katja Gauriloff’un Je’vida’sı, Sami olan Lida’nın asimilasyon baskısı yüzünden geride bıraktığı kültürünü inceliyor. Vlad Petri’nin yönettiği Between Revolutions / Devrimler Arası belgeseli, ülkelerinde yaşadıkları politik devrimler sebebiyle birbirinden kopan ve mektuplarla yeniden bağ kurmaya çalışan iki kadının hikâyesi.

Art College 1994 / Sanat Okulu 1994
Berrak Mercek, Beyaz Perde ve Altın Heykel

Bu sene festivalde kamera, sinema ve sinema sevgisi konulu film ve belgeseller de var.

İki küçük çocuğun sinemaya olan tutkusunu anlatan Winners / Kazananlar’ın İran asıllı İngiliz yönetmeni Hassan Nazer, gösterimin ardından seyirciyle söyleşecek. David Redmon ve Ashley Sabin’in belgeseli Kim’s Video / Kim’in Videosu, 90’larda New York’ta açılan, sonra izi kaybedilen bir video koleksiyonunun gizemli öyküsüne bakıyor. And the King Said, What a Fantastic Machine / Ve Kral Dedi ki: Ne Harika Bir Makina, kamera ve insan ilişkisinin sosyolojisini anlatıyor. Come With Me to the Cinema / Benimle Sinemaya Gel ise dünyaca ünlü yönetmenlerin katkılarıyla Berlinale Forumu’nun kurucuları Erika Gregor ve Ulrich Gregor’un hikâyesini sunuyor.

Büyüme Sancıları

AB Türkiye Delegasyonunun katkılarıyla bu sene festivalde gençler için bir bölüm de bulunuyor.

Domien Huyghe imzalı Sea Sparkle / Yakamoz, babası bir gemi kazasında hayatını kaybettikten sonra denizin derinlerinde yaşadığını düşündüğü bir canavarın gerçekliğini ispatlamaya çalışan bir kızın hikâyesini anlatıyor. Vladimir Perisic’in Lost Country / Kayıp Ülke’si, 80’lerin başında Yugoslavya’da Komünist bir ailede doğan Stefan’ın yaşamına odaklanıyor. Estibaliz Urresola Solaguren filmi 20.000 Species of Bees / Arıların 20.000 Çeşidi, sekiz yaşındaki trans bir çocuğu ve ailesini konu alıyor. Çin yapımı animasyon Art College 1994 / Sanat Okulu 1994, sanat öğrenimi gören bir grup genç hakkında.