Aphex Twin buluşu Samplebrain ve müzisyen üretimi diğer yazılımlar

Yazı: Elif Sevimay

Richard D. James namıdiğer Aphex Twin, Samplebrain adlı bir ses tasarım yazılımı yayımladı. Kullanıcının yüklediği veya James’in ifadesiyle beyne yedirdiği birtakım sesler, yazılımın bünyesindeki benzeşen seslerle tekrar yaratılıyor. Uygulamanın sunduğu; özgünlük, sıkıcılık ve yapışkanlık gibi parametreler, kullanıcıya pek alışılagelmedik deneyimler vadediyor.

Yazılım, yüklenen sesleri keserek blok denilen ara bağlantılı parçalara bölüyor. Böylece kullanıcının girdileri, bloklardan oluşan bir bütün olarak yeniden tanımlanıyor. Her bir bloğun, yazılımın beynindeki karşılığının bulunmasıyla yeni parçalar yaratılıyor. Aphex Twin uygulamayı, “Aptal bir melodi söyleyip bunu klasik müzik dosyalarıyla yeniden yaratabilsen nasıl olurdu? Bunu Samplebrain ile yapmak mümkün.” sözleriyle anlatıyor.

İlhamını Shazam’dan alan uygulamanın fikrinin oluşumu da Shazam ile tanıştığımız yıl olan 2002’ye dayanıyor. 90’ların ikinci yarısıyla birlikte yaygınlaşan mp3 formatı ile birlikte Aphex Twin, hard diskinde duran bu ses dosyalarının farklı kullanım olasılıklarını kurcalamaya başladığını söylüyor. Devamında gelişen süreç hakkında ise “(2015 ve 2016 boyunca) üzerine çalıştıkça, parametreler daha da hassaslaşarak giderek kontrolden çıktı” diyor. Yazı tipi seçiminin de bahsi geçen kayboluş anlarında alınmış bir karar olduğunu umuyoruz. 20 yıllık bir fikrin somuta döküldüğü uygulamayı buradan inceleyebilirsiniz.

Müzisyen üretimi 3 yazılım
Brian Eno – Reflection

Brian Eno’nun 2017’de yayımlanan Reflection albümü için tasarladığı uygulamanın amacı, “nehrin kıyısında oturuyormuş gibi” hissettiren bir müziğe ulaşmaktı. Bu uygulama, sanatçının Scape ve Bloom and Trope gibi daha önceki denemelerinden çok daha kompleks bir fikri içinde barındırıyordu. Brian Eno, bu uygulama sayesinde ulaşmayı başardığı idealini şöyle anlatıyor: “Ambient müzikle ilgili esas niyetim; sonsuz, istendiği sürece orada olacak bir müzik üretebilmekti. Ancak kayıtlar -ister plak ister CD olsun- boyutça kısıtlıydı ve her dinleyişte aynı şeyi tekrar ediyorlardı. Bir albüm formunda Reflection da bir albüm formunda bunu sunuyordu. Ancak Reflection’ın üretildiği uygulama sınırsız, müziğin sürekli değişen bir versiyonunu yaratıyor.”

Laurie Spiegel – Music Mouse

Music Mouse, 1986’da elektronik müziğin öncü figürlerinden Laurie Spiegel tarafından “akıllı enstrüman” olarak yaratıldı. Programda fare hareketlerine bağlı olarak canlı dönüş almak mümkün. Tempo, armonik mod vb. özelliklerin klavyeden yönetimine izin veren Music Mouse, her seviyede kullanıcıya hitap etmesiyle dikkat çekiyor. Programın yeniden canlandırmasına buradan göz atabilirsiniz. Bitchin Bajas’ın geçtiğimiz ay yayımlanan son albümü Bajascillatorsın yaratımın da da Music Mouse’un kullanıldığını hatırlatalım.

Björk – Biophilia

İnteraktif albüm konseptinin akıllarda yer edinen örneklerinden Biophilia, bünyesinde sayısız yaratıcı fikir barındırıyordu. Bunlardan biri de “ana” uygulama üzerinden ulaşılan ve albümün parçalarına özel 10 uygulamadan biri olan Moon’daki müzik sıralayıcısıydı. Uygulama, kullanıcıların incileri dizmek yoluyla parçanın orijinalini çalabilmelerinin yanı sıra kendi yorumlarını getirmelerine de açıktı.