Cumartesi uzun, Ayyuka sahnede

Gelenekselleşen Paribu ile “Arter’de Uzun Cumartesi” buluşmaları, 8 Haziran günü devam ediyor. Gece yarısına dek Arter’in güncel sergilerini gezip konser, gösterim ve atölyelere katılabileceğiniz etkinlikte, Türkiye psikedelik rock müziğinin köklü gruplarından Ayyuka sahnede olacak.

Arter’in performans salonu Karbon’da gerçekleşecek konser, saat 22.00’de başlayacak. Biletler, Arter’in giriş katında yer alan Danışma ve Bilet Gişesi, Mobilet ya da Biletix’ten temin edilebilir.


Ayyuka yolculuğundan satır başları

2001’den bu yana klişeleşmiş nostaljilerden uzak bir tavırla 1970’ler geleneklerini özgün bir işitsel ifade biçimiyle buluşturmaya devam ediyor Ayyuka. Doğaçlama tutkularıyla her performansında kaydedilmiş şarkılara beklenmedik yorumlar katması da yüksek enerjili canlı performanslarını cezbedici kılan unsurlardan biri.

Kendi adını taşıyan ilk albümünü 2007’de yayımlayan Ayyuka, grup için de ilham kaynağı olan Sonic Youth ve Jonathan Richman’dan önce çalmıştı. 2010’larda önce surf rock’tan bossa nova ritimlerine uzanan Kiracı Odaları (2013), sonrasında da Afrobeat’in gerçek efsanelerinden biri olan Orlando Julius eşliğinde kaydettikleri Sömestr (2015) albümlerini yayımladı dörtlü. 2019’a tarihlenen Maslak Halayı, İtalyan grup Calibro35’ın dehası Tommaso Colliva ile yaptıkları yaratıcı ortaklığın bir sonucuydu. Albümün hit şarkısı “Yukadans” dünya çapında büyük ilgi gördü.

Ekibin Tantana Records etiketli son numarası ise Zaman Ziyan adını taşıyor. Prodüksiyonunu gruptan Alican Tezer ve Kaiku Studios’dan Jeremy Black’in üstlendiği dört parçalık EP, kıvrak bir zaman yolculuğu. İstikamet 70’ler Türkiye’si ama trenin vagonlarını Anadolu tınılarının yanı sıra kıvamı ustalıkla tutturulmuş funk, bossa nova ve Afrobeat ilhamı dolduruyor. Yasemin Özler’in klavyede, Güney Güvel’in de perküsyonlarda dörtlüye eklendiği kurulumuyla alabildiğine canlı ve özgür tınlıyor Ayyuka. Zaman Ziyan koleksiyonu da eklemleri açmak ya da ayakları yerden kesmek için birebir.