"Beyond Bollywood" öncesinde: Bollywood sineması hakkında bilmeniz gerekenler

Zorlu PSM’ye sekiz şovluk bir gösterim programıyla konuk olacak Beyond Bollywood müzikali; Hindistan sinemasının kostümleri, romantik hikayeleri ve elbette yüksek enerjili muhteşem dansları ile bilinen bu dünyaca ünlü türünü sahneye taşıyacak. İlk gösterimini 26 Kasım akşamı yapacak Beyond Bollywood, annesinin son dileğini yerine getirmek için Münih’teki evini arkasında bırakıp, Hindistan’a yolculuğa çıkan Shaily Shergill’in öyküsünü; 1000’den fazla kostüm, Irfan Siddiqui’nin sözlerini yazdığı ve Salim-Suleiman’ın bestelediği şarkılar, Rajeev Goswam’ın koreografileriyle hayat bulan ihu, Garba, Kathak, Lezim ve Kalbelia gibi farklı stillerde patlayıcı danslarla aktaracak.

Dünya basınından büyük övgüler toplayan ve pek çok eleştirmenin ‘2 saat 20 dakika boyunca kesintisiz iyi hissedeceğiniz görkemli bir şov’ olarak tanımladığı Beyond Bollywood öncesinde, dünyanın en üretken, popüler ve hayat dolu sinema kültürü hakkında bilmediğinizi tahmin ettiğimiz birtakım bilgiler toparladık.

*Bollywood sineması şüphesiz Hindistan sinema sektörünün en ünlüsü. Ancak bütün Hindistan filmleri Bollywood sayılmıyor. Ülkenin Calcutta, Madras ve çeşitli başka bölgelerinde de sinema endüstrisi mevcut, fakat bu bölgelerde üretilen filmler Bollywood’un alametifarikası olan müzikal yapısından ve büyük bütçeli prodüksiyonlardan uzak duruyor.

*Hindistan’da ilk çekilen film 1899 tarihli The Wrestlers. Ancak tamamen Hindistan prodüksiyonu olan ve Bollywood’un ilk filmi kabul edilen film ise 1913’te vizyona giren Raja Harishchandra.

*Her ne kadar Bollywood filmleri 20. yüzyılın başlarından itibaren çekilmeye başlasa da bu endüstrinin Bollywood ismini alması 1970 senesinde, Hindistan sinema endüstrisi dünyanın en büyük film endüstrisi haline gelmesiyle gerçekleşti.

*Merkezi Hindistan, Mumbai’de (Eski ismiyle Bombay) bulunan Bollywood yılda 1000’in üstünde film üretiyor. Bu sayı Hollywood’un neredeyse iki katına denk geliyor.

*Hindistan sinemasında kadın yönetmenler ne yazık ki nadir. Ülkenin ilk kadın yönetmeni ise 1926’da vizyona giren Bulbul-e-Paristan filmiyle Fatima Begum olmuş.

*Bollywood filmleri Hindi, Gujarati, Malayalam, Punjabi, Assamese, Bengali, Marathi, Tamil, Kannada ve Telugu gibi farklı dillerde çekiliyor.

*Bollywood sinemasında en uzun öpücük tam dört dakika sürüyor. Gerçek hayatta evli olan Devika Rani ve eşi Himanshu Rai’nin 1933 yapımı Karma filminde gerçekleştirdiği bu uzun öpüşme sahnesi rekorunu hala elinde tutuyor. Karma aynı zamanda İngilizce bir şarkı kullanılan ilk Bollywood filmi olma özelliğine de sahip.

*Bollywood’un en çok kazanan oyuncusu, Hindistan’ın en ünlü yazarlarından Salim Khan’ın ödüle doymayan aktör oğlu Salman Khan. Salman Khan’ın film başına yaklaşık ortalama 55 Crore (yaklaşık 90 milyon Euro) para kazandığı tahmin ediliyor.

*Bollywood kendisine Nijerya sinemasında da yer buldu. Amerikan filmlerinin Bollywood yorumlarının Nijerya’da yeniden yorumlanmış hallerine Nollywood deniyor.

*Bollywood sineması da kendi içinde çeşitli türlere ayrılıyor. Bunların arasında en popüler ve dünyaca tanınanı ise Masala. Masala komedi, aksiyon, drama ve romantizm içeren öyküleri müzik ve dansla beraber sunan müzikal filmlere verilen isim.