Tarih ve şiddet arasındaki kesişim noktaları: Bir Adanın Sinir Uçları

İnci Eviner’in Dirimart Pera’daki ikinci kişisel sergisi Bir Adanın Sinir Uçları, sanatçının son dönemde ürettiği aynı başlıklı video yapıtı ile sanatçının Atölyenin Yankıları başlıklı yeni yerleştirmesinden oluşuyor. Sergi, 3 Eylül – 6 Ekim aralığında, pazartesi hariç her gün ziyarete açık olacak.

Tarihsel imgeler, bitkiler ve hayvan- oluşa dair zengin bir görsel dil sunan Bir Adanın Sinir Uçları adlı video yapıtı, izleyicilerin zihninde çoğalan girift bir dünyada varoluşun kırılgan ve geçici doğasını sorguluyor. Eviner’in yeni yerleştirmesi Atölyenin Yankıları ise sanatçının atölyesinden yola çıkarak onu galeri mekânında yeniden canlandırıyor.

Bir Adanın Sinir Uçları, 2024 5’39’’ loop 4K Video Ed. 5+2 AP

İnci Eviner’in sınırsız bir görsel dille ve onu sürekli geliştirerek ürettiği video yapıtları; tarihsel, söylemsel ve bilinçdışı süreçleri incelerken, temsil biçimlerini meydana getiren normlara meydan okuyor. Bir Adanın Sinir Uçları, tarihi köpek katliamının gerçekleştiği Hayırsızada’dan ilhamla tarih ve şiddet arasındaki kesişim noktalarını buluşturuyor. Bir adanın toplumsal ve psişik katmanlarını farklı senaryolarla bir araya getiren eser, çarpık bir fantezi dünyasının arasından sıyrılıp çıkan figürlerle iktidarın şifrelerini çözmeye çalışıyor.

Atölyenin Yankıları başlıklı yerleştirme ise, sanatçının yapıtlarının zaman içinde arkasında bıraktığı nesnelerin yeni anlamlarla çoğaldığı senaryoları galeri mekânına taşıyor. Sanatçının yapıtlarının doğuşunda rol alan ve kendine yer bulamamış nesneleri konu alan yerleştirmede Eviner, sanatçı olarak kendi oluş süreçleriyle hesaplaşıyor.


İnci Eviner (d. 1956, Ankara). Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Resim Bölümünden mezun oldu, doktora derecesini aynı üniversiteden aldı. 2019’da 58. Venedik Bienali Türkiye Pavyonu’nda Türkiye’yi temsil etti. 2016’da İstanbul Modern Sanat Müzesinde kapsamlı bir retrospektifi gerçekleşti. Fatoş Üstek küratörlüğünde The Regent’s Park’ta gerçekleşen Frieze Sculpture 2024 edisyonunda yer aldı. Eviner’in kişisel sergileri arasında Drawing Center, New York (2015); Espace Chatelain, Brüksel (2013); Musée d’Art Paris (2011); Whitechapel Gallery, Londra (2009); MAC/VAL ve Vitry-sur-Seine (2009) sergileri bulunuyor. Katıldığı karma sergiler ve bienaller ise British Museum, Londra (2019-2020); Hayward Gallery, Southbank Center, Londra (2018-2019); Liverpool Bienali (2018); Q21 Exhibition Space, Museums Quartier Wien (2018); Gwangju Bienali (2018); Municipal Museum of Jena (2018) ve 13. İstanbul Bienali’dir (2013). 2017’de Sharjah Bienali ödülüne layık görüldü. Aralarında Rauschenberg Foundation, Florida (2017); SAM Art Projects (2010) ve Leube, Salzburg’un (2005) bulunduğu birçok misafir sanatçı programına davet edildi. Eviner’in Deutsche Bank Collection, Centre Pompidou Paris, İstanbul Modern Sanat Müzesi, Guggenheim New York ve TBA21 Vienna gibi önemli uluslararası koleksiyonlarda eserleri bulunmaktadır. Sanatçı İstanbul’da yaşıyor ve çalışıyor.