Bu hafta yayınlanan 10 sıkı albüm

8 Şubat 2019, müzik piyasasında uzun zamandır yaşadığımız en bereketli gün olarak hafızalardaki yerini aldı. Epeydir beklediğimiz kimi albümler, sürpriz dönüşler ve heyecan verici ilk albümler bugün itibariyle kulaklarımızı epey meşgul edecek. Haftanın müzikal bilançosunu, aynı gün yayınlanmış 10 albümle açıklıyoruz.

Panda Bear – Buoys
(Domino Recordings)

Animal Collective üyesi Noah Lennox’la yine düşsel dehlizlere doğru kürek çekiyoruz. Panda Bear, prodüktörlüğünü Rusty Santos’la paylaştığı yeni albümünde bir kez daha akustik gitarı ses paletine eklerken, dub ve trap ritimlerine sırtını yaslıyor. Duygunun her zaman olduğu gibi başrolü üstlendiği bir başka Panda Bear güzelliği.

Mercury Rev – The Delta Sweet Revisited
(Bella Union)

Mercury Rev dört yıllık aranın ardından özel bir albümle geri döndü. Bobbie Gentry’nin 1968 tarihli The Delta Sweet albümünü yeniden yorumlayan gruba vokallerde Vashti Bunyan, Norah Jones, Laetitia Sadier, Marissa Nadler, Lucinda Williams ve Hope Sandoval gibi yıldız isimler eşlik ediyor.

La Chica – Cambio
(Twenyone / Bendo Music)

Fransa’da yerleşik Venezuelalı müzisyen Sophie Fustec’in La Chica mahlasıyla yayınladığı ilk uzunçalar olan Cambio, farklı köklerin cesur bir bileşimi. Latin Amerika’nın geleneksel tınılarını yenilikçi ve orijinal prodüksiyonlarla kesiştiren La Chica, zengin ve keyifli bir keşif vaat ediyor.

Xiu Xiu – Girl with Basket of Fruit
(Polyvinyl)

Konsept albüm denince akla gelecek ilk gruplardan biri olan Xiu Xiu, yeni albümüyle mitoloji, inanç, ritüeller ve yeniden canlandırılmış motifler arasında bir serüvene çıkıyor. Albümün prodüktörlüğünü gruptan Angela Seo’yla birlikte Deerhoof’un çılgın davulcusu Greg Saunier paylaşıyor.

HEALTH – Vol. 4 :: SLAVES OF FEAR
(Loma Vista Recordings)

Yoluna bir üçlü olarak devam eden HEALTH, dördüncü albümünde dinleyicisine kendini tuhaf hissettirme eğilimini yeni boyutlara taşıyor. Belki de Get Color albümünden bu yana en ‘sert’ hâliyle karşımıza çıkan HEALTH, paranoyayı işitsel bir forma taşımayı başarmış.

The Lemonheads – Varshons 2
(Fire Records)

Evan Dando önderliğindeki eski dostumuz The Lemonheads, on yıl aranın ardından yeni bir cover derlemesiyle geri döndü. Bu kez Yo La Tengo, The Bevis Frond, Nick Cave, John Prine ve The Eagles gibi isimlerin şarkılarının The Lemonheads yorumlarının yer aldığı on üç şarkılık albüm, The Lemonheads’in hayatta olduğunu hatırlatmasıyla büyük önem taşıyor.

Cosey Fanni Tutti – TUTTI
(Mute Song Ltd.)

Avangart müziğin ilham verici kadınlarından Cosey Fanni Tutti’den 37 yıl sonra bir solo albüm. Kendi günlüğüne eşlik edecek bir soundtrack hazırladığını söylüyor Tutti ve kendi geçmişi ve bugünü arasında kalan her şeyi seslerle yeniden canlandırmaya girişiyor.

Jessica Pratt – Quiet Signs
(Mexican Summer / City Slang)

Tüm dinginliği ve zamansızlığıyla Jessica Pratt’ten yeni bir albüm. İlk saniyesiyle ruhunuzu yumuşatmaya başlıyor ve yarım saati bulmayan akışında bir saniye bile tökezlemiyor Quiet Signs.

Jozef Van Wissem & Jim Jarmusch – An Attempt to Draw Aside the Veil
(Sacred Bones)

Sinema dünyasının kült figürlerinden Jim Jarmusch’un karanlık ve minimal kompozisyonlarıyla tanınan Hollandalı besteci ve lavtacı Jozef Van Wissem’le müzikal ortaklığı devam ediyor. Yer ve zaman algısının yok olduğu yedi şarkılık albüm, tüyleri diken diken eden anlarla bezeli.

Cass McCombs – Tip of the Sphere
(Anti / Epitaph)

Eğer Cass McCombs’un müziğine aşinaysanız, Tip of the Sphere’de sizi şaşırtacak bir şey olmayabilir. Ama bu albümün etkileyiciliğini gölgelemiyor. McCombs bildiği şeyi yine en iyi şekilde yapmayı başarıyor ve hayal kırıklığı yaşatmıyor. “The Great Pixley Train Robbery”nin sade gitar riff’i uzun süreler kafanızda yankılanabilir.